Teodor Baconschi, fostul ministru de externe al României a comentat pe digi24.ro primele rezultate ale alegerilor parlamentare din Republica Moldova. În opinia sa, importantă e direcţia de fond, dacă Chişinăul continuă dialogul cu Bruxelles-ul, iar demonizarea stângii e nerealistă. El crede că negocierile pentru următoarea coaliţie de guvernământ ar putea aduce surprize. Astfel, notează Baconschi, s-ar putea ca, dată fiind rivalitatea Voronin-Dodon, să vedem o majoritate formată din Filat, Lupu și Voronin. Tot el spune: „cred că Republica Moldova va rămâne la acest statut de neutralitate și va continua drumul european, care presupune mai multe etape greu de parcurs, dar noi trebuie să le fim alături fără să criminalizăm votul, dacă nu ne convine”, conchide fostul ministru.
Portalul digi24.ro mai publică un interviu cu Mircea Druc, fost premier al Republicii Moldova. El a avertizat clasa politică de la Chișinău să nu repete greșeala pe care a făcut-o fostul președinte ucrainean – Victor Ianukovici în privința integrării europene. Mircea Druc este de părere că Republica Moldova este la nivelul României din 2004, electoratul reacționând încă la pomeni electorale. Totodată, în opinia lui, e justificată și abordarea geostrategică - „nu se luptă săraci cu bogați, corupți cu inocenți, se luptă estul cu vestul”.
Într-un comentariu publicat pe adevărul.ro, Radu Carp constată că alegerile parlamentare din Republica Moldova au avut loc într-un context mai degrabă optimist, și asta pentru că Acordul de Asociere la UE funcţionează, conflictul din Ucraina nu s-a extins în Transnistria iar proiectele de integrare economică cu România s-au intensificat. Autorul mai scrie că alegerile din Republica Moldova nu prezintă a fi opţiunea dramatică şi decisivă între Europa şi Federaţia Rusă – însă „ceva care seamănă cu extinderea formatului 5 + 2 de la negocierile pentru Transnistria la întregul teritoriu al Republicii Moldova, în sensul că toţi actorii care au un interes în Republica Moldova, UE şi Federaţia Rusă, vor avea un cuvânt de spus în negocierea unei coaliţii de guvernare” conchide Radu Carp.
Lenta.ru scrie că negocierile pentru formarea unei noi coaliţii de guvernământ vor începe curând. Jurnaliştii în citează pe Dumitru Diacov, unul din fruntaşii democraţilor, care spune că rezultate obţinute la alegeri de PD, sunt aproape de ceea la ce se aşteptau democraţii. Diacov a mai adăugat că negocierile vor fi dificile însă rapide, şi în opinia lui, noua coaliţie pro-europeană ar putea avea 58 din cele 101 mandate. Tot el a mai spus că Republica Moldova nu are o altă alternativă decât să continue reformele, pentru a obţine rezultate.