Linkuri accesibilitate

Igor Dodon: „Integrarea europeană pune în pericol statalitatea Republicii Moldova”


Valentina Ursu și liderul Partidului Socialiștilor din R.Moldova în emisiunea „Eu și votul meu”.

Europa Lliberă continuă sa prezinte platformele concurenților electorali, pentru ca alegătorii să fie ajutați să se decidă asupra votului lor în ziua alegerilor. Partidul Socialiștilor participă în alegerile parlamentare cu sloganul „Moldova are nevoie de Altceva!". În buletinul de vot este numărul 9. Pe lista electorală sunt 81 de bărbați și 22 de femei. Pe primele 5 locuri sunt: Zinaida Greceanîi, Igor Dodon, Eduard Smirnov, Ion Ceban și Andrei Neguța. În platforma electorala socialistă se spune că regimul fără vize în Europa nu prevede și posibilitatea de a munci în statele europene, iar tentativele de a rămîne în Uniunea Europeană în acest scop se pot solda cu deportări şi amenzi de mii de euro. Europa Liberă l-a intrebat pe liderul socialiștilor moldoveni Igor Dodon daca sanctiunile Rusiei impuse migrantilor moldoveni nu sunt mai dure decat cele comunitare?

Igor Dodon: „Ceea ce face guvernarea în ultimul timp, în special mişcarea spre integrarea europeană, este un pericol pentru statalitatea Republicii Moldova. Găgăuzia a organizat un referendum prin care a spus că este pentru integrarea în Uniunea Vamală. Noi cunoaştem poziţia celor din partea stângă a Nistrului, care sunt categoric împotrivă. Astfel, integrarea europeană pune sub pericol statalitatea Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dumneavoastră spuneţi că regimul fără vize cu Europa nu prevede angajarea în câmpul muncii în statele europene, iar tentativele de a rămâne în spaţiul UE în acest scop presupun deportări şi amenzi de mii de euro. Nu e valabil oare acest lucru şi pentru cei care merg la lucru în Federaţia Rusă?

Igor Dodon: „Categoric nu. Regimul care este acum pentru migranţii care merg în Federaţia Rusă presupune dreptul la muncă.”

Europa Liberă: Trebuie să ai patentă.

Igor Dodon: „Se cumpără patentă şi se munceşte. Moldovenii care pleacă în Uniunea Europeană nu au astfel de drepturi. Deoarece Uniunea Europeană nu le propune astfel de posibilităţi. În Federaţia Rusă acum sunt circa 700.000 de moldoveni, care transferă circa 70% din remitenţe. Pe când pentru aceştia care transferă 70% din remitenţe s-au deschis doar cinci secţii de votare. Adică le dau posibilitatea să voteze doar două procente dintre cei care sunt în Federaţia Rusă. Pe când celor care sunt în Uniunea Europeană, poftim, 80-90% au posibilitate să voteze, deoarece le-au deschis 90 de secţii de votare. Eu cred că este o discriminare.”

Europa Liberă: Statisticile arată că mii de moldoveni aflaţi la muncă în Federaţia Rusă au fost expulzaţi din această ţară.

Igor Dodon: „35.000. Este informaţia confirmată de către conducerea Serviciului Federal Migraţional al Federaţiei Ruse. Aceştia sunt moldovenii care au încălcat regimul de şedere în Federaţia Rusă. Total, cu încălcări, sunt peste 230 de mii dintre cei 700 de mii. Pentru aceşti 230 de mii am găsit o soluţie la moment, ei au posibilitatea să revină în ţară până pe 30 noiembrie şi în acest caz le vor fi anulate toate sancţiunile care sunt acum înregistrate în sistemul federal.”

Europa Liberă: Cum aţi obţinut această promisiune? Cine v-a oferit-o?

Igor Dodon: „În baza adresării moldovenilor. Săptămâna trecută eu am fost primit de către Romodanovski, conducătorul Serviciului Federal al Migraţiei al Federaţiei Ruse, am venit cu propunerea şi cu rugămintea să se găsească o soluţie pentru aceşti peste 230 de mii de moldoveni şi ieri a fost luată decizia că Serviciul Federal de stat vine în întâmpinarea moldovenilor şi pot veni acasă fără niciun fel de sancţiuni.”

Europa Liberă: Legal, cum explicaţi acest lucru? Eu, dacă am încălcat, cine ştie că am încălcat şi cine ştie că am trecut frontiera, şi cine ştie pentru cine votez?

Igor Dodon: „Nu este nicio legătură pe cine votează. Am găsit soluţia ca ei să poată reveni. Este sistemul informaţional care fixează moldovenii care părăsesc Federaţia Rusă, în perioada 5-30 noiembrie. Acest lucru va fi fixat în sistemul electronic federal şi la întoarcere, în momentul când intră în Federaţia Rusă, automat se anulează toate încălcările pe care le-au avut în Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: Vreţi să ne spuneţi câte ceva şi din culisele întrevederii pe care aţi avut-o cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin?

Igor Dodon: „Cu preşedintele Federaţiei Ruse, Putin Vladimir Vladimirovici, am discutat mai multe subiecte, ceea ce ţine de agenda bilaterală. Am abordat două subiecte importante, ceea ce ţine de problema migranţilor şi, a doua problemă, ceea ce ţine de exportul produselor agroalimentare din Republica Moldova în Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: Unii se întreabă cum de a putut Igor Dodon să ajungă la domnul Putin şi nu poate domnul Voronin.

Igor Dodon: „Eu cred că întrebarea nu este adresată mie.”

Europa Liberă: Factorul rusesc este implicat în această campanie electorală pentru alegerile din 30 noiembrie?

Igor Dodon: „Nu ştiu. Eu cred că este o conjunctură regională, mondială care, evident, se reflectă şi asupra situaţiei din Republica Moldova. Evident că ceea ce se întâmplă în Europa, în CSI, în Ucraina influenţează cel mai probabil indirect ceea ce se întâmplă în Republica Moldova şi aspiraţiile alegătorilor din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Este o concurenţă între partidele de stânga, care vor să fie mai aproape de Federaţia Rusă?

Igor Dodon: „Noi vedem critică dură din partea unor posibili aliaţi pe viitor, în special este vorba de Partidul Comuniştilor, care şi-a decis agenda şi tactica electorală să critice în special socialiştii şi mai puţin pe cei de la guvernare.”

Europa Liberă: Să înţeleg că politicianul Igor Dodon va merge doar la Est şi nu va mai merge în capitale europene?

Igor Dodon: „În capul mesei trebuie să fie interesul naţional al Republicii Moldova, nu interesul Bruxellesului sau al Moscovei.”

XS
SM
MD
LG