Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Trei tipuri de mesaje electorale înainte de 30 noiembrie; Ucraina și R.Moldova - distanțe și apropieri de UE; de ce își întărește Polonia granița de est.

Valentin Buda, redactorul-şef adjunct al cotidianului „Evenimentul Zilei” sugerează că Ucraina se îndepărtează tot mai mult de tabloul Uniunii Vamale pe care şi-l imagina Federaţia Rusă, şi asta datorită faptului că alegerile parlamentare s-au încheiat cu o victorie categorică a partidelor pro europene. Jurnalistul crede că acest lucru pune într-o cu totul altă lumină situaţia şi tendinţa geopolitică a Republicii Moldova:

„Prin opţiunea sa europeană, Ucraina nu numai că s-a desprins din siajul, din trena Federaţiei Ruse, dar a şi izolat într-un mod foarte pozitiv şi foarte optimist pentru cei care îşi doresc traseul european al Republicii Moldova. Au izolat Chişinăul, lăsându-i practic o singură opţiune pentru traseul geopolitic. Practic în acest moment nu mai putem vorbi despre o participare a Republicii Moldova în cadrul structurilor din cadrul Uniunii Vamale, având în vedere că frontiera cu statele care ar trebui să alcătuiască acest proiect gândit de Kremlin este una foarte îndepărtată şi face practic imposibilă o colaborare, atât din punct de vedere politic, cât şi din punct de vedere economic, între Chişinău şi Moscova.”

Valentin Buda este de părere că în Republica Moldova, opţiunea pro europeană nu este la fel de cristalizată. În această săptămână s-a încheiat depunerea candidaturilor la CEC pentru a participa la scrutinul din 30 noiembrie.

Jurnalistul Arcadie Gherasim spune că se pot observa trei tipuri de mesaje electorale pe care le promovează candidaţii. Unul ar fi mesajul sobru, afişat de componentele fostei alianţe de guvernare:

„Al doilea tip de mesaj este unul extravagant, obraznic, impertinent. Şi acest mesaj vine de la Renato Usatîi, de exemplu, şi Petrenco. El şi-a găsit ecou în admiratorii unui astfel de mesaj pe care îl folosea Vladimir Voronin. Voronin acum a devenit un pic mai sobru şi probabil că mizează doar pe inerţia electoratului, că altceva nu poate propune. Şi un mesaj, aş spune eu bezmetic, cu care vin mai multe partide mai mici. Toţi au dreptul la un vis frumos, dar această multitudine de mesaje, foarte şi foarte departe de scopurile lor adevărate, vine să deruteze şi mai mult electoratul.”

Arcadie Gherasim mai remarcă decizia guvernului polonez de a suplimenta cu tehnică şi trupe militare contingentele aflate la frontiera estică, evidenţiind astfel, în opinia jurnalistului, pericolul ce ţine de invazia rusă în Ucraina, pericol ce vizează mai multe state din regiune:

„Se pare că după răcirea relaţiilor cu Federaţia Rusă, Polonia a decis să dea un exemplu de anticipare a unui pericol real pe care îl comportă Federaţia Rusă pentru Europa. Să ne amintim că Polonia şi-a asumat un rol important în cadrul Parteneriatului Estic, Polonia a fost cea care a susţinut şi Republica Moldova, şi Georgia şi ţările baltice. A fost un pilon important în această zonă geopolitică, de aceea cred că Polonia vine să-şi consolideze, dacă nu ataşamentul şi respectul statelor care susţin pericolul totalitarismului şi expansionismului rusesc, cel puţin va demonstra că ea este gata să facă faţă şi de una singură unui astfel de pericol.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG