Linkuri accesibilitate

„Prețul atât de mare plătit de Olanda va ajuta măcar la restabilirea păcii în Ucraina?”


La aeroportul militar de la Eindhoven la 24 July 2014.
La aeroportul militar de la Eindhoven la 24 July 2014.

De vorbă cu Natalia și Marco Zeefat, un cuplu mixt ucraineano-olandez.

Acum trei ani, nimeni nu i-ar fi putut convinge pe Natalia și Marco Zeefat, că traiul în Germania înseamnă și altceva decât o slujbă bună, siguranță, liniște și pace. Altfel spus, ce mi-e Olanda, ce mi-e Germania? Tot în Europa ești, deci, ai o viață liniștită. Ce-i drept, pentru Natalia, care este ucraineancă din Kiev, a fost un pic mai dificil. Cultura, obiceiurile sunt totuși foarte diferite. „Oricum, noi, olandezii, trebuie să ne obișnuim să trăim oriund. Peste 200 de ani, când apele vor cuceri pământurile noastre, nu va mai exista nici o Olandă”, spune cu un umor amar, Marco.

Ca mulți dintre migranții cu specializare înalta din Germania, Marco a venit aici fiind dorit de un important producător global de senzori industriali, iar Natalia, fost director de marketing la o firmă din Ucraina, urmează la Freiburg cursurile unui master.

Viața lor curgea lin și în pace, până au început mișcările de protest de pe Maidan. Nu o dată Natalia a zburat către Kiev pentru a da o mână de ajutor celor de pe Maidan. Iar Marco a susținut-o.

De atunci, viața lor se desfășoară în ritm de agenție de știri: sunt mereu cu urechile ciulite și urmăresc știrile în patru limbi: rusă, ucraineană, olandeză și germană. Intraseră într-o rutină, rutina nervilor și a revoltei pentru ce se intâmplă în Ucraina. Până într-o zi, cand această rutină a fost spartă: ziua neagră când în estul Ucrainei a fost doborât avionul MH17.

„Pentru noi a fost tragic, spune Natalia. Marco a spus: Olanda a plătit un preț foarte mare pentru că nu a luat atitudine față de ce se întâmplă in Ucraina și, astfel, nu a împiedicat aceasta tragedie. Dar macar pentru viitor, poate acționa pentru ca Putin să fie adus in fata justitiei, si pentru ca lumea să înțeleagă ce se intamplă în Ucraina. Oamenii aceia care au murit nu mai pot fi readusi la viață. Dar macar acest preț atât de mare plătit de Olanda va ajuta pentru restabilirea păcii în Ucraina?

Ati vazut că olandezii nu s-au revoltat, nu au mărsăluit pe străzi. Este o tragedie îngrozitoare, mai ales că încă sunt rămășițe umane acolo. Noi, slavii suntem mai emotionali - eu am plâns trei zile... Nici acum nu pot suporta să vorbesc despre acestă tragedie. Nu pot sa accept că s-a intamplat asta în țara mea. Am acceptat că în tara mea este razboi, dar că oameni nevinovați au cazut victime acestui razboi, ca printre lucrurile lor s-a răscolit atât de brutal, că lucrurile unora au fost furate… Pentru asta mi-e rușine, îngrozitor. Pentru mine este o tragedie personală.”

Din fericire, Marco nu a pierdut în catastrofă aeriană nici o rudă, nici un apropiat. Asta nu inseamnă că, așa cum mai toți olandezii o fac, nu se gandește la vinovați.

„Cred ca Olanda știa de multa vreme cine este Putin, mai ales că în Olanda a avut loc recent un scandal diplomatic, povestește Natalia. „Un diplomat rus și-a altoit copilul în stradă, și poliția l-a arestat. Diplomatul a fost nevoit să părăsească Olanda. Apoi, Moscova a răspuns la fel, trimițând ambasadorul olandez de la Moscova acasă. Urmare a acestui scandal, Moscova a impus un embargo importurilor de produse olandeze. Asa că eu cred că olandezii știu cine este Putin. Nu îi surprinde, asadar, ca Putin sprijina rebelii din Ucraina, si ca le da chiar si arme, si că din cauza acestei situații s-a produs catastrofa aeriană.

Olandezii vor să reactioneze la nivel de guvern. De aceea demonstratii de stradă nu vom vedea. Este alt nivel al societății. Ei asteaptă răbdători rezultatul expertizei cutiilor negre, apoi rapoartele serviciilor secrete. Toate acestea vor fi facute publice și se va trage o concluzie. Cand se va sti clar, cu dovezi, cine este vinovat, atunci se va merge la Haga, la Strasbourg, la CEDO…”

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG