În această seară la cinematograful Gaudeamus este proiectată pelicula care încheie cea de-a 8 ediţie a Festivalului de Filmul American.
Filmul „Banda celor 11”, o combinaţie a genurilor consacrate - crimă, comedie şi muzică, ecranizat în premieră în anul 1960, are valoare de cireaşă de pe tort, întrucât regizorul lui Lewis Milestone este originar din Basarabia. Născut într-o familie de evrei, el a fost unul din primii câştigători al premiului Oscar.
Lewis Milestone este unul din regizorii consacraţi a acestei ediţii a Festivalului Filmului American, ediţie gândită drept un omagiu pentru mari regizori americani, printre care Steven Spielberg, Stanley Kubrick sau Quentin Tarantino.
Cea de-a 8 ediţie a debutat pe o notă mai dramatică cu un film de familie tot din secolul trecut „O viaţă minunată” în regia lui Frank Capra.
Recunosc cu regret că nu am reuşit să-mi fac timp pentru întreg repertoriul de pe afiș, ci doar joi, trimisă de redacție am putut sa îmbin utilul cu plăcutul - am urmărit două filme de manual şi mi-am făcut meseria stând de vorba cu spectatori împătimiți care nu au ratat nici o proiecţie din cadrul Festivalului.
Printre ei şi Corina, studentă la Colegiul Financiar Bancar din Chişinău: „Şi la ediţiile din anii trecuţi am fost. Şi în acest an am urmărit filmele festivalului, începând cu cel de la deschidere „O viaţă minunată.” A fost o lecţie pentru mine acest film. Nu trebuie să fim materialişti. Viaţa nu trebuie să fie bazată doar pe bani, dar pe alte valori ale vieţii. În primul rând mai recapitulez engleza, dar şi pot învăţa diferite morale din filmele americane.”
Filmul de la deschidere „O viaţă minunată”, dar şi altele, cum ar fi „Django Dezlănţuit” (din 2012) sau arhicunoscutul „Naşul” (din 1972) au atras cinefili de două ori mai mulţi decât capacitatea de 350 de locuri a cinematografului Gaudeamus.
Directoarea cinematografului Lidia Troianowski ne-a declarat:
„Filmele care au fost selectate într-adevăr se bucură de atenţia publicului. Nu este ceva nou pentru noi. toate filmele sunt clasice şi sunt cunoscute în spaţiul nostru. Dar important e că oamenii au posibilitatea să le vadă la marele ecrane, unde emoţiile, efectele sunt diferite. Cei care nu au avut loc în sală au stat chiar în picioare şi au urmărit filmele.”
M-am convins de veridicitatea afirmației despre „sala neîncăpătoare”, pentru ca am stat şi eu, alături de alţi tineri, la podea ca să urmăresc pelicula „Cârtiţa” a regizorului Martin Scorsese.
Aplauzele de la finalul proiecției au fost adresate marelui regizor, dar şi organizatorilor festivalului care, așa cum îmi spune Ronin Terente, au sarcina extrem de dificila să aleagă dintr-un torent de producţie cinematografică piesele cele mai relevante.
El spune că nu a ratat nici o proiecţie, nici „Cârtiţa”, chiar daca a mai văzut filmul de trei ori: „Vin, cred că, al patrulea an consecutiv. Selecţia din acest an a fost reuşită, în primul rând pentru că avem două filme a regizorului Milestone, conaţionalul nostru, născut la Chişinău, avem filmele „Naşul” şi „Cârtița”, dar şi un film de Tarantino. Deci, vorbim de regizori cu renume selectaţi destul de bine. siguri că americanii sunt foarte bogaţi în ale cinematografiei şi au de unde alege. Dar totuşi a fost o selecţie bună şi pentru că au inclus în program şi filme vechi şi noi. Bunăoară, anul trecut erau ecranizate doar filme noi, din 1998 încoace. Anul acesta au inclus şi câteva mai vechi. Pentru toate gusturile sunt filmele.”
Directoarea cinematografului Gaudeamus, Lidia Troianowski, crede şi ea că de la o ediție la alta Festivalului de Film American satisface toate gusturile, dar şi toate vârstele. Organizatorul festivalului, Ambasada SUA de la Chişinău, nu a trecut cu vedere şi pe cei mai mici „cinefili”.
Printre cele 16 pelicule în programul Festivalului au fosta incluse şi două desene animate pentru copii: „Sala a fost plină. Am văzut familii întregi, bunei venind cu nepoţii. Au rămas foarte satisfăcuţi. De obicei copiii se plictisesc după cel mult 30 de minute. Chiar vorbeam cu colegii mei că nu am văzut plictiseală din partea lor. Nimeni nu a părăsit sala până la sfârşitul filmului.”
Studenții din căminele situate în preajma cinematografului care găzduiește, în mod tradițional, proiecțiile, situează acest Festival în vârful topului de evenimente culturale din capitală şi nu neapărat, precizează ei, pentru că nu au de plătit bilete de intrare.