România pare să fi intrat în campanie electorală cu un an înainte de vreme, dacă ținem cont de turbulențele politice din ultima perioadă. Războiul pare total, atât în interiorul coaliției de guvernământ, cât și între președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta sau între micile formațiuni de dreapta aflate în Opoziție, care concurează pentru rolul de coagulant.
Demiterea șefului secției Anticorupție, din cadrul DNA, Direcția Națională Anticorupție, Lucian Papici și a adjunctei acestuia, Mariana Alexandru, demitere făcută la repezeală și pe furiș de către procurorul general, acompaniază neînțelegerile de pe scena politică românească. Traian Băsescu l-a acuzat pe premierul Victor Ponta că a ordonat aceste aceste modificări, făcute prin abuz și fără consulatrea Laurei Codruța Koveși, șefa DNA. Toate pentru a-l proteja pe vicepremierul, Liviu Dragnea, al cărui dosar penal a fost finalizat chiar de către șeful secției Anticorupție, eliberat din funcție și acuzat de premier că ar fi “băsist”.
Premierul Ponta „a intrat cu bocancii în justiție” a spus Traian Băsescu, povestind că îl avertizase pe procurorul general să nu intre în acest joc. Cel mai mare mogul de presă din România, Dan Voiculescu, aliat la guvernare cu socialiștii și liberalii s-a grăbit imediat să ceară suspendarea președintelui Băsescu, mai cu seamă că procurorii anticorupție tocmai au trimis în judecată dosarul prin care televiziunile lui sunt acuzate de șantaj, într-un dosar în care printre învinuiți se numără și Voiculescu și una dintre fiicele lui. Această idee a fost totuși respinsă atât de PSD, cât și de PNL.
În mod surprinzător, liderul liberal copreședinte al alianței care se află la putere, l-a criticat dur pe primul ministru pentru intervenția în justiție, ironizându-l în același timp de Dan Voiculescu pentru ideea unei noi suspendări. Crin Antonescu, șeful PNL încearcă să joace cartea democrației, la nivelul discursului retoric, dar în subsidiar chiar el încurajează blocarea justiției. Cel mai recent exemplu în acest caz, este ministrul liberal al economiei, Varujan Vosganian, care le-a cerut colegilor săi din parlament să nu fie de acord cu trimiterea sa în judecată. La Comisia juridică toți liberalii s-au opus cererii procurorului general care a solicitat acordul parlamentului ca dosarul liberalului sp ajungă pe masa judecătorilor. Varujan Vosganian este acuzat de subminarea economiei naționale, pentru că a favorizat anumite firme să cumpere energie sub prețul pieței . Cazul urmează să fie discutat in plen, dar acolo socialiștii s-ar putea să joace împotriva ministrului liberal.
Politicienii români arată încă o dată că justiția ar trebui să fie doar o floare la butoniera lor. Această demonstrație făcută în forță de premierul Ponta, care prin intermediul procurorului general, i-a înlăturat din fruntea DNA, pe cei mai buni procurori anticorupție, dar și încercarea liberalilor de a bloca dosarul ministrului Economiei în parlament sunt elemente care dovedesc că reformele juridice din Romania nu sunt definitive. Acestea vor fi folosite ca argumente suplimentare de statele care se opun aderării României la Spațiul Schengen și vor conta probabil în Raportul asupra justiției pe care îl face Comisia Europeană prin așa numitul Mecanism de Cooperare și Verificare.
Luptele interne pentru controlul justiției, control pe care și-l doresc atât de mult socialiștii români, au dat semnalul pentru începerea campaniei electorale, într-un moment în care alianța aflată la putere este din ce în ce mai slăbită de criticile dure pe care le fac liberalii chiar din interiorul arcului de guvernământ. În același timp Traian Băsescu ar vrea să le demonstreze liderilor europeni că tânărul premier român apasă pe butoane interzise, nedemocratice și că n-ar trebui să mizeze pe el. Președintele român se pregătește la rândul lui pentru alegerile prezidențiale de anul viitor, chiar dacă nu a găsit încă un candidat care să coaguleze dreapta și care să se poată bate de la egal la egal cu cei doi probabili prezidențiabili, șeful liberalilor români, Crin Antonescu și premierul, Victor Ponta, liderul socialiștilor.