Linkuri accesibilitate

Universități, probleme demografice, bugete...


Dumitru Danu: „Nu avem posibilităţi să achităm serviciile, salariile suplimentare care le plăteam la diriginţi, la şefii de catedră.”



Astăzi s-a încheiat la colegiile din Moldova sesiunea suplimentară de examene de admitere. Încă de la prima sesiune, ba chiar dinaintea ei, a devenit limpede că unele instituții de învățământ vor avea mai puțin studenți decât sperau. Ce înseamnă asta pentru bugetele lor, a încercat să afle Tamara Grejdeanu.

Teama rectorilor universitari, că nu vor reuşi să completeze grupele cu studenţi şi va avea de suferit bugetului instituţiei este împărtăşită şi de unii directori de colegii. Doar că, în cazul lor veniturile vor fi mai mici pentru că Ministerul Educaţiei a prevăzut mai puţine locuri pentru înmatricularea în bază de contract, dar şi la buget. Dacă anul trecut de exemplu, la Colegiul de ecologie din capitală, aproximativ 600 de elevi au fost admişi la studii cu taxă, în anul curent, numărul lor s-a înjumătăţit, spune şeful instituţiei Dumitru Danu:

„Anul acesta planul de admitere la contract a fost redus, de fapt şi la buget a fost redus pentru că anul trecut am avut mai mulţi în planul de admitere. Dar nouă ni s-a spus că reieşind din problemele demografice care sunt în ţară, s-a micşorat şi planul de admitere. Deşi, eu vă zic că am avut mulţi elevi care ar fi vrut să înveţe la Colegiu. Noi suntem obligaţi să-l realizăm cu exactitate, fără nici un fel de abatere. Nu avem posibilităţi să achităm serviciile, salariile suplimentare care le plăteam la diriginţi, la şefii de catedră.”

Din bugetul de stat sunt asigurate doar salariile profesorilor, celelalte cheltuieli trebuie să şi le asume instituţia. În acest caz, directorii mizează mai ales pe banii care vin de la acei care studiază cu taxă, spune directorul Colegiului de construcţii, Valeriu Pelivan.

El este de părere, că după ce în acest an circa 19 mii de elevi au promovat examenele de bac, din 27 de mii, mulţi dintre tineri au ales să meargă la colegiu şi nu la liceu. Totodată, grupele vor fi completate şi de acei care au picat examenele în acest an, a mai adăugat directorul colegiului: „După susţinerea bacalaureatului din acest an, absolvenţii de gimnazii îşi doresc să studieze la colegii fiindcă ei susţin bacalaureatul şi chiar în cazul în care nu îl susţin, ei obţin o diplomă de studii medii de specialitate. Cei care nu au susţinut un examen sau altul la bacalaureat, în turul doi li s-au oferit locuri la colegii, în bază de contract, şi de aceştia sunt mulţi care au depus actele. Vor să termine o specialitate şi între timp să de-a şi examenul nesusţinut anul acesta.”

La Colegiul Tehnic al Universităţii Tehnice, al doilea an la rând se menţine un număr majorat al locurilor finanţate din bugetul de stat. Directorul de aici, Dumitru Vengher spune că astfel îşi doresc să stimuleze tinerii, întrucât profesiile din domeniul tehnic ar fi solicitate pe piaţa muncii.

Din septembrie, zice el, vor primi bani de la stat pentru fiecare elev bugetar, de aceea le va fi mai uşor din punct de vedere financiar: „În colegiul nostru, invers, anul trecut a fost mărit numărul de locuri la buget. Fiindcă este necesitate pe piaţa industrială anume de specialişti în acest domeniu, este cerut, întrebat. Noi avem practic 70 de procente de elevi angajaţi direct, din anul patru, în câmpul muncii. De obicei în turul doi noi completăm toate locurile, pentru că mai întâi elevii optează pentru alte specialităţi, vor să devină medici, jurişti, contabili, nu cred în industrie.”

Astăzi a fost ultima zi a sesiunii suplimentare de admitere în colegii. După prima sesiune, cele mai multe solicitări au fost depuse la colegiile de medicină, pedagogie şi informatică. Aici au fost depuse două sau trei cereri pentru un loc. Mai puţin au fost solicitate specialităţile din domeniul, tehnic, agricol şi din construcţii.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG