Linkuri accesibilitate

Reguli mai stricte la examenele pentru permisul auto


Potrivit unor date estimative neoficiale, mărimea mitei în sistemul de obţinere a permiselor auto din Moldova ar fi de circa 2-3 milioane de euro anual.


După exemplul Ministerului Educaţiei, şi Ministerul Tehnologiei Informaţionale şi Comunicaţiilor a decis să impună reguli mai stricte la examenele pentru obţinerea permisului auto. Începând cu luna septembrie, toate birourile de examenare, dar şi atomobilele în care va fi susţinută proba tehnică, vor fi dotate cu echimapament video, iar în sălile unde se va susţine proba teoretică vor lipsi examinatorii. Aceste, dar şi alte măsuri, ce se conţin întro hotărâre de Guvern, intrată în vigoare din iunie, constituie începutul unei reforme ample pe care a demarat-o Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor. Ministrul Pavel Filip a declarat pentru Radio Europa Liberă că prin impunerea unor reguli mai stricte la obţinerea permisului de conducător auto se urmăreşte reducerea numărului accidentelor rutiere, sporirea siguranţei traficul rutier, dar şi eliminarea corupţiei din acest sistem:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:10 0:00
Link direct

„Cu greu am adoptat această Hotărâre de Guvern, care la prima vedere pare una simplă, dar noi am insistat foarte mult, pentru ca ea ne deschide uşa pentru reforme. De ce se duce omul şi plăteşte bani la obţinerea permisului de conducere? Pentru că omul învăţa la şcoala auto, după care, conform hotărârii vechi, el trebuia să dea examenul în zona teritorială unde se fla şcoală. De exemplu, la Briceni este şcoală auto şi birou de examenare. Evident, că acolo se cunosc între ei cei de la şcoală cu cei de la biroul de examinare şi ce se întampla că ei, fiind în legătură, cel de la şcoală le spune studenţilor că trebuie să dea bani şi că dacă nu dau bani, n-o să obţină permisul de conducere. Era un cerc organizat şi noi nu puteam elimina legătura asta. Prin noile modificări, noi eliminăm restricţia de teritoriu la susţinerea examenului, fiecare poate să se ducă să dea examenul în orcare din birourile de examinare. Şi doi - nu mai vine cu listele, ci fiecare se duce şi depune cerere personal când vrea şi unde vrea. Noi reducem numărul birourilor de examinare pentru că nu le putem monitoriza. Dacă e să facem analogie cu România, noi ar trebui să avem doar 3 birouri de examinare. Înainte era doar unul la Ghidighici. Acum avem 36, dar le reducem până la 16”.

Experienţele anterioare ale Ministerului Tehnologiei şi Comunicaţiilor de a instala camere video în câteva birouri de examinare a redus cu mai mult de 50 la sută numărul de persoane care susţin examenele. Supravegherea video nu va comporta cheltuieli suplimentare, întrucât se va face din contul economiilor obţinute la reducerea numărului de birouri de examinare. Ba mai mult, Ministerul va acorda lefuri destul de mari examinatorilor, astfel încât să nu fie tentaţi să ia mită, precizează ministrul Pavel Filip:

Pavel Filip
Pavel Filip
„Cel mai important din reducerea aceasta e că vrem să facem un grup de monitorizare, 12 persoane, în fiecare zi, câte o persoană va merge întrun birou de monitorizare , el nu va şti unde se duce, abia dimineaţa va afla, să nu aibă ispita asta, noi vrem să le dăm salarii mari, îi plătim cu 10 mii sau 12 mii de lei. Atunci când el va şti că are salariu bun, nu va merge peste hotare, şi nu va fi ispitit. Vor fi şi reguli mai stricte pentru ei. Sper să avem o echipă bună şi să obţinem ca examenele să le susţină cei mai buni, cu cunoştinţe. Vom exclude examinatorii din sălui, se va urmări de la monitor. Noi cunoaştem toate trucurile utilizate acum, chiar dacă este monitorizare video, examinatorul se apropie şi prin diferite semne, comunică răspunsul. De exemplu, două semne cu pixul este răspunsul cu numărul 2 şi tot aşa. Vom exclude această problemă, dacă vom elimina din sală examinatorul”.

Potrivit unor date estimative neoficiale, mărimea mitei în sistemul de obţinere a permiselor auto ar fi de circa 2-3 mln de euro anual. Experţi independenţi estimează că mai mult de jumătate din cei care îşi iau permisul de conducere plătesc neoficial examinatorilor în medie câte 200 de euro. Anual, potrivit datelor Ministerului Tehnologiei Informaţionale şi Cominicaţiilor, în jur de 76,5 mii de persoane obţin carnetul de conducător auto. Anul acesta, cel puţin 3 inspectori de la centrele de examinare au fost reţinuţi de organele de drept pentru corupţie pasivă, însă doar întrun singur caz, cel al unui inspector de la Ungheni, Procuratura Generală a anunţat că a trimis dosarul în judecată. Ministrul Pavel Filip, deocamdată, se arată sceptic privind eficienţa acţiunilor organelor de drept, dar speră că dacă se vor întreprinde măsuri concertate de către mai multe structuri, dar şi cu implicarea cetăţenilor, se va obţine schimbare şi la nivel de mentalitate a populaţiei şi cetăţenii vor tinde să obţină permise de conducere pe bază de cunoştinţe şi nu plâtind mită:

Este important să obţinem siguranţă la trafic. Vedeţi ce se face acum pe drumurile noastre, avem şoferi de taxi care nu pot conduce şi pun în pericol viaţa oamenilor. Trebuie să nu lăsăm portiţe în legi, ci să facem un sistem bine pus la punct”.

Una din modificările din actuala hotărâre de Guvern impune reguli mai stricte şi pentru şoferii care conduc unităţi de trasport public, a precizat ministrul Tehnologilor Informationale şi Comunicaţiilor.

Sergiu Ostaf
Sergiu Ostaf
Directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului CREDO, Sergiu Ostaf, apreciază iniţiativa Ministerului Tehnologiilor Informaţionale, dar susţine că schimbările ar trebui să se răsfrângă şi asupra şcolilor auto, care, la moment, sunt în subordinea Ministerului Educaţiei, însă nicio structură nu monitorizează calitatea studiilor pe care acestea le oferă: „Strategia siguranţei rutiere din 2011 arată că în 50-70 la sută din accidentele rutiere cauzele sunt cunoştinţele teoretice şi abilităţile practice, adică de vină sunt şoferii. Cauza poate fi că a „cumpărat” permisul, dar poate fi şi calitatea studiilor şi tehnologiile de educare inadecvate”.

Examenele pentru obţinerea permisului de conducere conform noilor reguli se vor desfăşura începând cu 29 septembrie. În Republica Moldova actualmente sunt înregistrate 780 mii de autovehicule, dintre care o treime sunt în municipiul Chişinău.
Previous Next

XS
SM
MD
LG