De când au putut, în ultimii ani, să călătorească la bulgari și să poată compara prețurile (sistematic în defavoarea României), românii au putut să-și dea seama că în privința prețurilor alimentelor România nu e una din cele mai ieftine țări din Europa, ba chiar nici măcar în Europa de est.
Lucrul apare cu precizie în ultimul raport al Biroului European de Statistică (Eurostat), care compară prețurile pentru alimentele de bază, alcool și tutun în toate țările continentului, cu excepția Moldovei, Ucrainei și Bielorusiei.
Pe lângă datele din țările Uniunii, așadar, mai sint comparate cele din Turcia, Elveția, Norvegia si din toate țările din Balcani.
Peste tot, în toate categoriile de alimente, alcool și tutun, țara cea mai scumpă rămâne Norvegia, iar in Uniunea Europeana a celor 28 - Danemarca. Invers, țările cele mai ieftine sint Bulgaria in UE, iar la nivel european - Macedonia.
Diferențele cele mai flagrante sint in cazul alcoolului. Daca se considera ca etalon de baza media europeană a prețurilor, care e de 100 de procente, in Norvegia prețul alcoolului se apropie de 300 %, de trei ori mai mult decât media europeană, în vreme ce în Bulgaria si Macedonia prețul alcoolului e doar 65% din media europeană.
Pentru tutun, prețurile cele mai scumpe sint in Irlanda : 200% - dublul mediei europene, iar cele mai coborâte in Ungaria: 50% - jumătate din media europeană.
Mai surprinzător este poate faptul că la nivelul UE, când se compară prețurile la produsele alimentare (carne, peste, cereale, fructe, legume), țara cea mai ieftină este Polonia (intre 55% si 60%). La fel de surprinzător, Ciprul e țara cea mai scumpă pentru lapte, brânzeturi si ouă (140%).
România e cea mai ieftină țară din UE intr-o singură categorie, la prețul băuturilor nealcoolice: 74% din media europeană. Altminteri, peste tot, la hrană, tutun și alcool, țările vecine Bulgaria și Ungaria sînt mai ieftine decât România.