Este pentru prima dată când negociatorii ruşi şi ucraineni pregătesc împreuna agenda unei runde de negocieri în formatul 5+2. Următoarea rundă urmează să aibă loc săptămâna viitoare la Viena.
Reprezentantul preşedinţiei ucrainene a OSCE, Andrei Deşciţa, şi reprezentantul special al Federaţiei Ruse, Serghei Gubarev, s-au întâlnit, astăzi, cu vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov. Iar mâine, la Tiraspol, urmează să discute cu negociatoare transnistreană, Nina Ştanski.
Eugen Carpov a spus că pe agenda rundei de negocieri se regăsesc subiectele discutate anterior, la care, din diverse motive, nu s-a ajuns la un compromis:
„Am ajuns la concluzia că există un anumit declin în procesul de negocieri la toate nivelele. Dar, ca reprezentant al Republicii Moldova, am dat asigurări că Chişinăul va continua negocierile în toate formatele existente. De asemenea trebuie să activizăm activitatea grupurilor de lucru.”
La Viena ar urma să fie discutate şi recentele acţiuni unilaterale ale Tiraspolului, în special despre aşa-zisa lege privind frontiera regiunii transnistrene, care a fost criticată de toţi participanţii în formatul 5+2, inclusiv de Federaţia Rusă, deşi cu anumite rezerve. Reprezentantul preşedinţiei OSCE, Andrei Deşciţa, a îndemnat ambele părţi, şi Chişinău, şi Tiraspolul să se abţină de la măsuri unilaterale:
„Suntem îngrijoraţi de acţiunile unilaterale în ceea ce priveşte libera circulaţie, urmare a regulilor migraţiunii care trebuie să fie implementate în Moldova. Suntem foarte îngrijoraţi şi de legea privind aşa zisa frontieră de stat. Noi nu înţelegem acest lucru şi vrem să obţinem anumite explicaţii de la partea transnistreană.”
Rugat să expună viziunea Federaţiei Ruse privind acţiunile unilaterale ale Tiraspolului, reprezentantul special Serghei Gubarev a răspuns, scurt pe doi, „le considerăm negative”. Serghei Gubarev a spus că, la această etapă, cel mai important ar fi consolidarea măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului. Iar despre un statut al regiunii transnistrene este prematur să se discute a declarat Gubarev:
„Desigur că fără a rezolva problema privind statutul regiunii nu putem vorbi despre soluţionarea conflictului transnistrean. Federaţia Rusă însă este convinsă că nu e momentul să vorbim despre un statut al regiunii.”
Deşi Chişinăul a insistat în repetate rânduri să se discute şi despre problemele politice, cele privind statutul regiunii transnistrene, ele nu au fost incluse în agenda rundei de negocieri care va avea loc la Viena săptămâna viitoare.