Adevărul publică un text pe mai multe pagini cu consilierii europeni care sfătuiesc programele de reformă din mai multe domenii, în special din domeniile considerate problematice pentru Republica Moldova. Din articol aflăm inclusiv cum întârzierea reformelor poate afecta bunăstarea cetăţenilor, dar şi de ce este nevoie pentru ca schimbarea să aibă loc.
Istoricul Mihai Taşcă bate alarma în Adevărul: S-a închis Arhiva Naţională? Potrivit autorului, „lacătul la uşă încă nu a fost atârnat. Însă, prin politica de descurajare a cercetării academice promovată de actuala conducere a Serviciului de Stat de Arhivă, prin noul director general dl Ion Varta, arhiva, practic, s-a închis”. „Tot mai puţini cercetători îi trec pragul, deoarece la Arhiva Naţională a Republicii Moldova nimic nu se permite: nu poţi xeroxa şi nici scana (sunt date indicaţii în acest sens), nici să fotografiezi (există un ordin special). Avize lipite la orice pas avertizează – strict interzis, exact ca la un obiectiv militar. De digitalizare nici nu s-a auzit”.
Kommersant.md scrie despre avantajele şi dezavantajele celor doi potenţiali vectori de integrare geopolitică: cel european şi cel euroasiatic. Textul se întitulează „Vectorul fericirii” şi este scris de doctorul în economie Elena Gorelova. Autoarea scrie, citez „Republica Moldova s-a pomenit între două importante grupuri economice regionale – Uniunea Europeană, care se află într-o situaţie economică şi socială dificilă şi Uniunea Vamală, care se extinde şi pretinde la transformarea într-o alianţă economică matură.” În aceste condiţii, scrie Elena Gorelova, citez din nou:”apar îndoieli justificate referitoare la sensul continuării cursului european şi creşte interesul pentru integrarea euroasiatică”.