Linkuri accesibilitate

Homofobia - ca boală a parlamentarilor din România


Demonstrație a organizațiilor extremiste la București în 2010...
Demonstrație a organizațiilor extremiste la București în 2010...

ACCEPT: „lipsa sancționării declarațiilor considerate chiar de către CNCD drept homofobe este o decizie rusinoasă și regretabilă”.


În România continuă să aibă ecouri remarcile homofobe făcute de un politician de rang înalt, Puiu Hașoti, dar și cele mai vechi, ale omului politic și magnat fotbalistic Gigi Becali, care au fost examinate de cea mai înaltă instanță europeană. Despre ambele cazuri relatează de la București Sabina Fati.

CNCD este de parere ca senatorul român care i-a etichetat pe homosexuali drept „niste oameni bolnavi” este homofob, dar nu l-a sanctionat ci i-a dat doar un avertisment. In acelasi timp Curtea de Justitie a Uniunii Europene rectifica o decizie mai veche a CNCD, considerind ca Gigi Becali trebuia sanctionat pentru homofobie

Asociatia ACCEPT, care apara drepturile homesexualilor din România este nemultumita ca senatorul liberal, Puiu Hașoti nu a primit o sanctiune din partea Consiliului National pentru Combaterea Discriminării. Săptamina trecuta senatorul român a declarat că homosexualii sint „niste oameni bolnavi” si ca atare nu au nevoie de legea parteneriatului civil, idee sustinuta de singurul deputat al verzilor din Parlamentul României.

CNCD - Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a considerat declaratia liberalului român mai degraba un delict de opinie, decit o discriminare in sine, pornind de la argumentul ca spusele politcianului nu incita la ura si nici nu au avut vreun efect negativ. Asociatia ACCEPT a ripostat dur, explicind ca pentru CNCD „politicienii nu sint cetateni care trebuie sa respecte legea”. Organizatia neguvernamentala care apara drepturile homosexualilor mai precizeaza ca „lipsa sanctionarii declaratiilor considerate chiar de catre CNCD drept homofobe este o decizie rusinoasa si regretabila”.

Florin Buhuceanu, directorul Accept, atrage atentia ca CNCD este pe cale sa devina „o institutie decorativa, captiva politic si lipsita de determinare in a sanctiona derapajele discriminatorii”. Totusi Consiliul National pentru Combaterea Discriminării a amendat in trecut doi ministri de externe si a judecat cazuri complicate in care au fost implicati fosti premieri si chiar presedintele Traian Basescu.

Pina acum nu au parut sa fie presiuni politice asupra CNCD, dar cei de la ACCEPT pleaca de la premiza ca un politician care face declaratii discriminatorii este auzit de foarte multa lume si pentru a preveni cu alte ocazii astfel de iesiri homofobe, CNCD ar trebui sa dea sanctiuni serioase. Pe de alta parte unii membri ai CNCD sint de parere ca sanctiunile ar trebui sa vina din partea partidelor si a opiniei publice.

In România este, insa, foarte complicat sa condamni definitiv pe cineva pentru discriminare, desi lucrurile se simplifica sub presiunea institutiilor europene sesizate tot de ACCEPT. Astfel Curtea de Justitie a Uniunii Europene a revenit astazi asupra unei solutii mai vechi date de CNCD, pe care a si rectificat-o.

Este vorba despre cazul Becali, in care patronul echipei Steaua a declarat in 2010, referindu-se la jucatorul bulgar Ivan Ivanov, ca nu-l va angaja „niciodata” fiindca a auzit ca este homosexual. Gigi Becali a recidivat la scurt timp cind a spus nonsalant ca „niciodata nu vor exista homosexuali la Steaua” si ca va face „o suta de discriminari” daca e nevoie fiindca el este angajatorul si, ca atare el decide pe ce criterii se fac angajarile la clubul detinut de el.

In 2010 cind a facut aceste declaratii, Gigi Becali a primit o atentionare de la CNCD, dar Curtea de Justitie a Uniunii Europene considera ca Gigi Becali ar fi trebuit sanctionat pentru homofobie. ACCEPT a sesizat Curtea de la Luxemburg pentru a primi lamuriri, iar aceasta instanta a decis ca este in sarcina clubului Steaua sa demonstreze ca nu-i discrimineaza pe homosexuali. Pe de alta parte judecatorii europeni au subliniat ca homosexualii sint protejati de legea din Romania si Uniunea Europeana in mod egal, la fel ca orice persoana si ca ceea ce conteaza la angajare sint competentele, nu orientarea sexuala, virsta, religia, genul sau etnia.

Este prim caz de discriminare pe criteriul orientării sexuale la angajare solutionat de judecatorii europeni, iar solutia Curtii de la Luxemburg este obligatorie pentru toate instantele nationale din statele membre atunci cind se confrunta cu o problema similara. Pe baza acestei decizii, cazul Becali va fi reluat la Curtea de Apel Bucuresti. Folosind aceeasi tactica, Asociatia ACCEPT va merge in justitie si cu dosarul liberalului român care a declarat ca homosexualii „sint niste oameni bolnavi.”
XS
SM
MD
LG