Linkuri accesibilitate

Starea Națiunii de la Obama încoace


Există o tradiție în politica Statelor Unite, tradiție „stabilită” în Constituția americană, conform căreia președintele în exercițiu este obligat să ofere Congresului informații despre situația social-economică în care se află țara, precum și să recomande aleșilor poporului acele probleme care necesită o rezolvare cît mai rapidă. Discursurile despre Starea Națiunii sunt ținute anual de către președinții americani, încă de pe vremea lui George Washington, care a oferit un astfel de discurs în anul 1790. Aceste discursuri prezintă o trecere în revistă a succeselor guvernului american, precum și a planurilor de viitor. Primul discurs susținut de Barack Obama în fața Congresului a fost peste o lună după ce a fost investit în funcția de președinte, pe 24 februarie 2009. Deși din punct de vedere tehnic, acest prim discurs nu este considerat un discurs despre Starea Națiunii, (întrucît președintele a fost proaspăt investit în funcție), Barack Obama a vorbit despre problemele cu care se confrunta America la acea vreme.

Obama a început cu starea de recesiune în care a nimerit economia americană, dar în scurt timp a reușit să-i ridice pe congressmeni în picioare, atunci cînd i-a asigurat că, necătînd la toate problemele pe care le are, America va ieși mai puternică din această criză. Este știut de decenii că supraviețuirea Americii depinde de noile surse de energie și că America importă mai mult petrol decît înainte, dar la fel se știe că economia nu a căzut în declin peste noapte sau atunci cînd a căzut bursa de valori. Soluția pe care o vedea Obama atunci erau investițiile și crearea de noi locuri de muncă în domeniul energetic, în domeniul ocrotirii sănătății și educație.

Anul următor, în discursul despre Starea Națiunii din 2010, Barack Obama a remarcat spiritul dîrz al americanilor în fața greutăților, ceea ce îl face să aibă mari speranțe în ceea ce privește viitorul Statelor Unite ale Americii. A enumerat măsurile luate de administrația sa pentru a scoate economia americană din recesiune și a stabiliza sistemul financiar; a menționat ajutorul financiar acordat băncilor - cele care au și cauzat criza. Acei bani au fost deja în mare parte recuperați, dar efectele crizei puteau fi și mai devastatoare dacă ar fi lăsat ca sistemul financiar să se „topească”. Apelul președintelui de a crea mai multe locuri de muncă i-a făcut pe toți congressmenii să aplaude deopotrivă - fie ei democrați sau republicani. Același lucru s-a întîmplat cînd Obama a spus că el nu acceptă locul 2 în lume pentru America. A mai spus că nimic nu a unificat această țără mai mult decît propria securitate. Economia globală va fi condusă de acea națiune care este lider în domeniul energiei ecologic-pure. America trebuie să fie această națiune, a adăugat el.

În discursul despre Starea Națiunii din 2011, Obama i-a asigurat pe congressmeni că necătînd la faptul că America pierde puțin din poziții în ceea ce privește cercetările din domeniul energiei solare, economia americană rămîne cea mai mare și prosperă de pe glob. A mai adăugat că nu există muncitori mai productivi decît cei americani, că nici o țară nu are atît de multe companii de succes sau care ar oferi mai multe patente inventatorilor și antreprenorilor; America este țara cu cele mai bune universități, unde vin să studieze mai mulți studenți decît în altă parte a lumii... Pînă în anul 2035 își propune ca 80% din energia electrică să provină din sursele ecologic-pure, iar peste 25 de ani - 80% din americani să aibă acces la trenurile de mare viteză. Mai multă cercetare științifică poate scăpa America de dependența față de petrol, apelînd la biocombustibili; astfel, până în 2015, poate deveni prima țară cu 1 mln de vehicule electrice.

Anul trecut, Barack Obama și-a început speech-ul despre Starea Națiunii prin a descrie vizita pe care a avut-o la baza aeriană Andrews din statul Maryland, unde i-a întîmpinat pe unii din ultimii soldați americani reveniți din Iraq: acolo unde mai mult de 1 mln au luptat și unde cîteva mii și-au pierdut viața. Președintele american a spus că această generație de eroi a făcut ca America să fie mai în siguranță și mai respectată în lume. A încurajat companiile americane să-și aducă unitățile de producție înapoi în America, totodată promițîndu-le condiții fiscale mai convenabile, ceea ce automat înseamnă mai multe locuri de muncă pentru americani. A ținut să accentueze că cei ce spun că America este în declin sau că influența ei a slăbit - nu știu despre ce vorbesc.

Anul acesta, după inaugurarea celui de-al doilea mandat, la fel ca și în anii precedenți, Barack Obama a încercat să împace și să apropie cele două partide politice în vederea găsirii unor compromisuri rezonabile în chestiuni de interes național major. De data aceasta, a apelat la cuvintele lui John F. Kennedy, care cu 51 de ani în urma spunea: „Constituția nu ne face rivali pentru putere, dar parteneri pentru progres; este atribuția mea să raportez Starea Națiunii, dar este atribuția noastră a tuturor de a o îmbunătăți.” Barack Obama a mai spus că americanii nu așteaptă ca Guvernul să rezolve orice problemă sau ca partidele din Congress să cadă de acord în orice chestiune, dar așteaptă ca interesul național să fie pus înaintea interesului de partid. Apoi, după o prezentare mai detaliată a modului în care este și mai poate fi echilibrat bugetul, spre sfîrșit, președintele Obama s-a referit inevitabil și la masacrele armate de felul celui care a avut loc anul trecut la școala Sandy Hook din Newtown, îndemnînd Congresul să adopte legi, care ar impune un control mai strict al armelor pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.
XS
SM
MD
LG