Într-un interviu recent pentru Europa Liberă, Victor Lutenco, șeful Biroului pentru Relații cu Diaspora, spunea următoarele: „Unicul lucru ce am vrea să facem este să valorificăm la maxim experienţa lor şi cunoştinţele lor, cunoştinţele la nivel de, hai să spunem: „ce ai văzut tu?”. Dar şi la nivel de „pe cine cunoşti?” în ţara cea de reşedinţă...”
Pot să accept abordarea în ceea ce privește „ce ai văzut tu?”, dar „pe cine cunoşti?” tare îmi amintește de cumătrizmul puternic înrădăcinat peste tot în Republica Moldova și categoric nu pot să accept acest lucru drept o abordare constructivă. Din contra, ar trebui să fie pus accentul mai mult pe „cine ești tu ca personalitate?” sau „ce calități profesionale posezi?”
Mai important ar fi dacă Biroul pentru Relații cu Diaspora ar învăța din lecțiile date de portughezi, de exemplu, care s-au reorientat repede și au adoptat legea reintregirii familiilor, astfel încît fluxurile de bani să nu fie trimise în Republica Moldova, dar să rămînă și să lucreze pentru economia portugheză. Iată cu așa moldoveni ca dl Oleg Boghenco trebuie să colaboreze dl Lutenco, dar nu să caute să afle pe cine cunoaștem noi aici peste hotare.
Iar politicienii să lase declarațiile înaripate de tipul: „Noi vom trăi în continuare în țara noastră, în Moldova, nu în alte țări fie Europa sau mai îndepărtate și de modul în care ne vom guverna noi pe noi înșine ca oameni a acestei țări - așa vom trăi.” și să caute să preia din experiența moldovenilor plecați peste hotare, din experiența statelor care caută să atragă potențialul intelectual.