Linkuri accesibilitate

700 de mii de orfani în așteptarea adopțiilor în Rusia lui Putin


Protest în fața clădirii Parlamentului rus la Moscova
Protest în fața clădirii Parlamentului rus la Moscova

Zeci de familii de americani se află în Rusia pentru a obține copiii adoptați.


S-au scurs peste două săptămâni de la intrarea în vigoare a interdicției de înfiere a copiilor ruși în Statele Unite, dar zeci de familii americane nu știu, încă, dacă pot scoate din Rusia copii adoptați deja.

Se estimează că în jur de 50 de asemenea familii încheiaseră, pe hârtie, procedura de adopție în decembrie. Când interdicția promulgată de președintele rus Vladimir Putin a intrat în vigoare la 1 ianuarie, aceste familii se aflau în perioada de așteptare de 30 de zile prevăzută de lege înainte de a-și lua propriu-zis copii de la orfelinat.

Printre acești părinți adoptivi se numără și Mary, o femeie de aproape 50 de ani, care locuiește cu soțul în nord-estul Statelor Unite. Ea l-a vizitat deja de două ori la orfelinat în apropiere de Moscova pe Preston, băiețelul de 21 de luni pe care-l înfiază.

„Noi i-am promis acestui copil că-i vom fi mamă și tată. Nu-mi voi uita promisiunea și nu voi sta cu mâinile în sân. E copilul meu și țin la el. Dacă nu-l pot lua din acea țară, voi sta acolo cu el. Nu-mi voi lăsa copilul”.

Mary spune că, înaintea ei, Preston fusese vizitat deja de 22 de familii de ruși, care l-au respins din cauza „istoriei mamei lui naturale”. Mary nu intră în detalii, dar spune că vrea să meargă în Rusia după copil, chiar dacă nu știe de va reuși să-l aducă acasă din cauza vacuumului juridic:

„Decât să aștept să văd dacă birocrația va funcționa cum trebuie, ni se pare că ar fi mai bine să ne aflăm acolo, pe loc”.

Mary se va alătura celorlalte zeci de familii de americani aflați deja în Rusia. Mulți au obținut și decizii favorabile ale instanțelor de judecată rusești, care le-au dat dreptul să ia copii de la orfelinate. Dar unele orfelinate refuză să externeze copiii.

Avocatul parlamentar rus pentru drepturile copilului, Pavel Astahov a spus și astăzi că aceste orfelinate dau dovadă de exces de zel. El susține că cei cu decizii de judecată la mână își vor putea lua copii, în ciuda interdicției.

Aceasta a fost votată grabnic în decembrie de Parlamentul rus și face parte din măsurile de răspuns ale Rusiei față de sancțiunile impuse de Statele Unite unor demnitari ruși bănuiți de încălcarea drepturilor omului.

Multe organizații neguvernamentale rusești au acuzat Kremlinul că pune în joc soarta orfanilor de dragul intereselor politice. Zeci de mii de oameni au protestat duminică în centrul Moscovei împotriva interdicției.

Rusia are aproape 700 de mii de orfani și un deficit acut de potențiali părinți adoptivi. Mulți dintre ei sunt copii cu disabilități, așa ca Alina, o fetiță înfiată de Joelle Ziemian de la Washington. Născută cu un defect de vedere, Alina a fost abandonată în casa scărilor unei clădiri din Krasnoyarsk, având certificatul de naștere prins la tricou.

Joelle Ziemian, mama sa adoptivă în vârstă de 50 de ani, a luat-o de la orfelinat pe 29 decembrie. A fost cu două zile mai devreme decât trebuia și înainte ca interdicția să intre în vigoare. Orfelinatul a cerut asta, spunând că Alina trebuie să elibereze patul pentru alt orfan. Dacă n-ar fi fost această întâmplare, n-ar fi putut ieși din țară la timp, spune Joelle.

„Femeia de la controlul pașapoartelor la graniță s-a uitat pe fiecare pagină din acte, chiar dacă erau multe, Cred că am petrecut acolo cu Alina o jumătate de oră. Când, în sfârșit, ni s-a spus: „la revedere, să aveți o viață frumoasă”, am izbucnit în plâns”.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG