Ieri, aveam impresia că asist la un maraton al maternităţilor, datorită ştirilor din care aflam că viitoarele mămici insistau pe lângă medici să nască prin cezariană, doar ca bebeluşii să vină pe lume în ziua de 12, luna a 12-ea, anul 2012. „Dacă în calendar ar fi doar zile magice, Republica Moldova nu ar mai avea probleme cu natalitatea”, mi-am spus. Totuşi, realitatea reflectată în statistici e alta: în timp ce populaţia de pe glob este în creştere, ajungând la 7 miliarde anul trecut, în Moldova ea se micşorează de la an la an. Unele studii arată chiar că până în 2050 populaţia ţării ar putea să scadă cu un milion de oameni.
Într-o atare situaţie, o soluţie ar fi încurajarea femeilor să nască mai mulţi copii. Totuşi, arată din nou statisticile, majoritatea preferă să aibă un copil, iar pe al doilea îl planifică „pentru zile mai bune”. De ce nu e la modă să ai mulţi copii?, am întrebat-o pe Inga, o tânără mămică pe care am întâlnit-o în parcul din centrul capitalei:
„Pentru că majoritatea tinerilor nu au de lucru, stau acasă şi când o doamnă hotărăşte să nască un copil, după ce îl naşte primeşte de la stat nişte bani mizeri cu care nu poţi să întreţii copilul. Pentru mămică care nu lucrează 250 de lei pe lună ca să întreţină un copil nu îi acoperă nici cheltuielile pentru scutece. O cutie de scutece costă 340 de lei. Părerea mea e că totul depinde de partea materială.”
Deseori, continuă Inga, mămicile se află, metaforic vorbind, ca între ciocan şi nicovală atunci cînd trebuie să aleagă între a munci sau a dădăci copilul atît cît îi permite legea, adică trei ani. Pe de o parte, salariul abia de îi ajunge să achite serviciile unei bone, pe de altă parte, dacă stă acasă cu copilul, pierde din abilităţile de muncă. O soluţie, crede Inga, ar fi deschiderea a cît mai multe creşe la care să poată fi daţi şi bebeluşii de doar câteva luni:
„După cîte eu ştiu, de la un an şi jumătate poţi să dai copilul la grădiniţă, doar în cazul cînd copilul singur mănâncă, nu se foloseşte de scutece, singur se duce la oliţă. Un an şi jumătate, doi. Eu la moment stau acasă cu copilul pentru că, într-adevăr, nu îmi permit să achit serviciile unei bone şi eu să ies la serviciu ca să fie două salarii în familie, dar nu unul.”
Deseori, îmi spune o altă mămică, Lilia, femeile din Republica Moldova decid să aducă pe lume un copil, din alte motive decât calitatea vieţii, o bună asistenţă medicală şi perspective de viitor pentru noua generaţie:
„Cred că nu vorbim de bani dar de copii. Nici nu ştii de la care copil vei primi mai multe bucurii, de la primul, de la al doilea sau de la al treilea. În schimb cînd ne înconjoară mai mulţi copii şi viaţa e mai uşoară. Ea naşte pentru bani sau pentru ca să fie fericită. Eu cred că nu.”
În ultimii 20 de ani, Republica Moldova a pierdut mai multă populaţie decât în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, spun demografii. Cum s-a ajuns la o asemenea situaţie? L-am întrebat pe expertul Valeriu Sainsus, conferenţiar universitar la Academia de Studii Economice:
„Este corect că în Republica Moldova numărul de naşteri este într-o reducere drastică sau dacă am face o comparaţie, de la anii 1980, când aveam peste 200 de mii de naşteri anual, în prezent avem mai puţin de 39-37 de mii de naşteri anual. În acest context cred că este foarte valoros să dezvoltăm politici demografice de familie, ceea ce înseamnă că fiecare familie să simtă consistent suportul statului, iar mecanismele care au fost moştenite prin sistemul social de protecţie a familiei de tip sovietic, demonstrează încă o dată că ele nu sunt eficiente şi trebuie schimbate radical în acest context.”
Pentru ca Republica Moldova să nu ajungă o ţară populată doar de vârstnici, demografii sugerează femeilor, mai în glumă, mai în serios, să dea curs sfatului fostului premier Vasile Tarlev, adică să nască cel puţin trei copii: unul pentru tata, unul pentru mama şi unul pentru ţară.