Corporația britanică BBC încearcă să facă față unui scandal de pedofilie, care pune sub semnul întrebării credibilitatea renumitei instituții media în ochii publicului. În una din cele mai grave crize de imagine pe care o traversează în 90 de ani de existență, BBC este acuzată că a mușamalizat abuzuri sexuale pe care le-ar fi săvârșit timp de peste șase decenii unul din cei mai aclamați prezentatori pe care i-a avut, Jimmy Savile, realizatorul unor emisiuni televizate pentru copii.
Poliția a primit și investighează plângeri că starul, decedat anul trecut la vârsta de 84 de ani, ar fi hărțuit sexual și abuzat în jur de 300 de fete.
O organizație pentru drepturile copilului l-a descris pe Savile drept cel mai prodigios pedofil din Marea Britanie.
Acuzațiile au ieșit treptat la suprafață după decesul lui Savile. Publicul britanic a fost oripilat să afle că starul TV ar fi atras sau forțat fete minore să facă sex cu el în mașină, în garderobe și alte încăperi ale BBC-ului, instituție publică, finanțată din taxe anuale de abonament plătite de public. Savile mai este acuzat că ar fi abuzat sexual copii cu disabilități din spitalele pe care le-a ajutat să adune donații.
Scandalul s-a amplificat acum, într-un moment în care fostul șef al BBC, una din cele mai respectabile instituții media britanice, Mark Thompson, se pregătește să preia, pe 12 noiembrie, conducerea cotidianului New York Times, una din cele mai respectabile companii de presă americane.
Thompson care a condus BBC-ul din 2004 până în august anul aceasta este acuzat că a suprimat o investigație jurnalistică internă în privința lui Savile și darea în vileag a suspiciunilor despre acesta în emisiunea „Newsnight". Thompson dezminte acuzațiile și spune că emisiunea a fost anulată fără știrea sa, iar motivul a fost că nu existau probe credibile pentru continuarea investigației jurnalistice împotriva lui Savile.
Unii sunt îngrijorați că scandalul îl urmărește pe Thompson de la BBC la New York Times. O editoare a ziarului New York Times, Margaret Sullivan și-a întrebat cititorii dacă Thompson este persoana potrivită să preia conducerea companiei. Într-un articol publicat marți, ea ridica semne de întrebare în legătură cu integritatea lui Thompson la luarea deciziilor, despre care a scris că va „afecta profund” jurnalismul de la New York Times. O zi mai târziu însă, compania americană a spus, printr-un purtător de cuvânt că îl sprijină pe Thompson și îi acceptă explicațiile că n-ar fi știut nimic despre acuzațiile de pedofilie la BBC.
Săptămâna aceasta, scandalul s-a mutat din presă în Parlamentul britanic, unde primul ministru David Cameron a spus că încrederea publicului în integritatea BBC este pusă la grea încercare. „Aceste acuzații ridică întrebări serioase în fața multor instituții, mai ales a BBC-ului”, a spus Cameron.
Actualul director general al BBC, George Entwistle care a preluat șefia instituției cu două luni în urmă a fost audiat și el în parlamentul de la Londra, marți. Entwistle a negat că ar fi contribuit la mușamalizarea cazului, a spus că BBC-ul este conștient de gravitatea lui și că va răspunde pe măsură.
„N-am nici o îndoială că ceea ce cunoaștem că s-a întâmplat este un lucru cu adevărat grav. Este grav ca cineva care a lucrat la BBC timp de decenii să fi comis ceea ce poliția descrie ca exploatare sexuală a copiilor nemaiîntâlnit de amplă. Vom arăta că răspunsul dat de BBC va fi pe măsura gravității situației”.
Parlamentari și presa britanică l-au criticat însă pe Entwistle pentru că n-ar fi fost nici convingător, nici explicit despre cum va proceda BBC ca să-și refacă imaginea.