Linkuri accesibilitate

Alegerile americane pe ultima turnantă


Barack Obama şi Mitt Romney după a treia şi ultima dezbatere electorală
Barack Obama şi Mitt Romney după a treia şi ultima dezbatere electorală

Majoritatea sondajelor arată că Obama și Romney au șanse egale de a obține cele 270 de voturi electorale necesare câștigării președinției.

În Statele Unite președintele Barack Obama și contracandidatul său republican Mitt Romney au intrat pe ultima sută de metri a campaniei dinaintea alegerilor prezidențiale de la 6 noiembrie. Ținta principală a ultimelor zile de campanie vor fi cel mai probabil cele aproximativ 10 state „în balanță”, unde sondajele de opinie îi plasează pe candidați la egalitate. Cele mai importante dintre aceste state în care s-ar putea decide soarta alegerilor sunt Ohio, Florida, Carolina de Nord, Virginia, Iowa și Nevada.

Majoritatea sondajelor arată că Obama și Romney au șanse egale de a obține cele 270 de voturi electorale necesare câștigării președinției. Colegiul Electoral este alcătuit din 538 de electori reprezentând statele americane, și el este cel care alege în mod oficial președintele, pe baza votului popular din fiecare stat.

Luni, Obama și Romney au avut ultima dezbatere televizată, a treia, pe teme de politică externă, iar sondajele de opinie preliminare în rândul telespectatorilor arată că Obama a fost mai convingător.

În ziua următoare, marți, Barack Obama, aflat în orașul Dayton din statul Ohio, a încercat să folosească avantajul apariției reușite la televizor prezentând alegerile de la 6 noiembrie ca pe o chestiune de încredere în cel care a demonstrat deja că poate conduce țara pe scena globală.

„Nu este nimic mai important într-o campanie electorală decât încrederea – a spus Obama. Încrederea contează. Ca alegător vreau să fiu sigur că persoana care aspiră să devină președinte și comandant suprem este demnă de încredere, că într-adevăr crede ce spune, că nu inventează, în funcție de ce-i cere interesul de moment”.

Barack Obama a lansat tot la Dayton un atac dur împotriva lui Mitt Romney, pe care l-a prezentat ca pe omul trecutului.

Obama a spus că politica externă a lui Romney datează din anii 1980, ai războiului rece, politica socială din anii 1950, iar cea economică din anii 1920. Obama a mai spus că rivalul său știe foarte bine că oamenii nu vor asemenea politici arhaice, așa că în zilele care au mai rămas până la vot va căuta să le ascundă, spunând alegătorilor exact ce vor să audă, numai ca să le ia votul.

Tot marți, într-un alt stat aflat încă în balanță, în Nevada, republicanul Mitt Romney a respins criticile președintelui. El a spus că Barack Obama nu are planuri concrete pentru viitor și că atacurile la adresa lui, a lui Romney, ar fi expresii ale disperării.

Romney a spus că atacurile împotriva sa nu reprezintă o agendă, sau o viziune pentru viitor și că agenda lui Obama nu a fost prezentată nici în dezbaterile televizate. Această lipsă de idei și abundență de atacuri ar fi în opinia lui Romney un indiciu că de fapt campania lui Obama este pe cale de a eșua.

În vreme ce sondajele de opinie din Statele Unite îi arată pe Obama și Romney la egalitate, cele efectuate în alte țări arată că respondenții ar prefera ca la Casa Albă să rămână actualul președinte. Un sondaj internațional citat de AFP, efectuat la cererea BBC în lunile de vară arată că pentru Obama ar vota, dacă ar putea, 72% din francezi. În alte 19 țări Obama este preferat în medie de 50% din respondenți, față de doar 9% care l-ar vrea pe Romney. Singura țară din cele cercetate unde Romney este mai iubit decât Obama este Pakistanul.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG