Linkuri accesibilitate

În ajunul celei de-a treia dezbateri televizate Obama-Romney


Președintele Barack Obama și candidatul republican la președinție, Mitt Romney în cursul celei de-a doua dezbateri față în față de la Hempstead, New York
Președintele Barack Obama și candidatul republican la președinție, Mitt Romney în cursul celei de-a doua dezbateri față în față de la Hempstead, New York

Cu Stephanie Sanok de la Centrul de Studii Strategice și Internaționale de la Washington.


Președintele american, Barack Obama și contracandidatul său republican la președinția Statelor Unite, Mitt Romney urmează să se confrunte în această seară în cea de a treia lor dezbatere televizată înaintea alegerilor de la 6 noiembrie. Dezbaterea care din cauza diferenței de fus orar va putea fi urmărită în Moldova în zorii zilei de marți se va concentra asupra politicii externe. Corespondenta noastră, Heather Maher a stat de vorbă cu o expertă la Washington într-o ridicare de cortină prezentată de Alexandru Eftode:

Ultima dezbatere televizată între Barack Obama și Mitt Romney înainte de alegeri este consacrată integral politici externe și va fi împărțită în cinci segmente: rolul Americii în lume, conflictul din Afganistan și Pakistan, Israelul și programul nuclear al Iranului, Orientul Mijlociu în schimbare și noua față a terorismului, creșterea Chinei și lumea de mâine.

Cu aproape două săptămâni înainte de 6 noiembrie, sondajele de opinie sugerează că și unul și altul dintre candidați, Obama sau Romney, au șanse egale să iasă învingător la alegeri.

Observatorii politici spun totuși că, în ceea ce privește dezbaterea de luni seara la Boca Raton, în Florida, președintele Obama este avantajat de reușitele sale în politica externă, în timp ce omul de afaceri și fostul guvernator Romney este lipsit de experiență în acest domeniu.

Stephanie Sanok este directoare adjunctă a programului de Securitate Internațională la Centrul de Studii Strategice și Internaționale de la Washington:

Sanok spune că „președintele va menționa neapărat succesele sale de politică externă – totul, de la uciderea lui Osama bin Laden, la decizia de a sprijini Primăvara Arabă în felul în care a făcut-o și îl va caracteriza drept o implicare reținută. Cred că va mai vorbi despre refocalizarea puterii americane în Pacific și Orientul Mijlociu Extins și se va referi la realizările sale în aceste regiuni. Va vorbi despre retragerea reușită din Irak și stabilirea unui calendar al retragerii forțelor americane din Afganistan până la sfârșitul lui 2014”.

În ceea ce-l privește pe Romney, criticat că nu oferă destule detalii lămuritoare despre politicile sale dacă devine președinte, Sanok spune că acesta trebuie să fie explicit și precis mai ales în chestiunea Afganistanului și Pakistanului.

„Ce crede guvernatorul Romney despre viitorul prezenței militare în Afganistan față de ceea ce crede președintele Obama? Dacă retragerea nu are loc până la sfârșitul lui 2014, cum va continua sprijinul pentru Afganistan? Apoi, ce politică trebuie să aibă Statele Unite față de Pakistan?”

În chestiunea programului nuclear al Iranului, Romney a spus că nu va permite iranienilor să obțină „capacități” de dezvoltare a armei atomice, în timp ce Obama a spus că nu-i va permite să capete arma. Ambii, spune Stephanie Sanok, ar trebui să clarifice ce au în vedere: dacă se gândesc și la intervenția militară, la ce etapă poate fi aplicată această opțiune, care este rolul ONU.

Nu în ultimul rând, cei doi candidați pot reveni la dezbaterea lor la uciderea ambasadorului și altor trei diplomați americani în Libia la 11 septembrie. Săptămâna trecută, când cei doi s-au confruntat a doua oară în direct, victoria pare să fi fost de partea lui Barack Obama: el l-a prins pe picior greșit pe Mitt Romney care-l acuzase în mod eronat că n-ar fi numit atacul de la consulatul de la Benghazi drept „act terorist” chiar din primul discurs pe această temă. Acum, Romney care este acuzat la rândul său că încearcă să stoarcă beneficii politice din tragicul incident poate veni mai pregătit.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG