La Jocurile Olimpice de la Londra, care urmează să înceapă într-o săptămână, Republica Moldova va fi reprezentată de 22 de sportivi. Printre care şi Cristina Iovu campioana europeană din acest an la proba de haltere. Deşi s-a simţit mândră atunci cînd a fost selectată să ducă drapelul Republicii Moldova la ceremonia de deschidere, în ultimul moment Cristina a refuzat propunerea. De ce ne spune chiar ea:
„Eu am fost selectată, dar îmi pare rău că au făcut acest lucru fără ca să întrebe antrenorii mei cum o să fie, deoarece eu particip peste o zi, 36 de ore eu particip. Astfel, nicidecum nu pot să ies, să stau acolo 4 ceasuri să ţin drapelul şi apoi să mă duc să particip. Dacă era să particip peste 4-5 zile eu fără nici o problemă îl duceam. Principalul pentru mine este să iau medalie. Dar în caz că Doamne fereşte nu va fi aşa cum vreau eu, clar lucru că voi fi mulţumită şi cu ceea ce am făcut.”
La ceremonia de deschidere Cristina Iovu alături de alte 9 sportive care fac parte din lotul olimpic al Moldovei vor purta ii cusute din pânză topită cu dantelă albă şi roşie. Bluzele inspirate din tradiţionalul port popular românesc, fac parte din setul vestimentar oficial al sportivelor. Iată ce spune creatoarea de modă, Valentina Vidraşcu, autoarea ţinutei oficiale a lotului sportiv moldovenesc:
„Mi-au plăcut atît de mult sportivele care vor participa pentru că au nişte caractere puternice, au voinţă, sunt muncitoare, sunt fantastice energia asta a lor o simţeam de la prima întâlnire. Şi vreau să vă spun că la probă toate feţele lor se luminau. Deoarece iile astea le înfrumuseţează. Ele sunt aşa mai puternice, mai bărbătoase, dar îmbrăcând iile ele devin mai feminine. Unicul lucru pe care mi-l doresc este ca ele să fie frumoase la această paradă. Iile astea o să vorbească de la sine, lumea care pricepe un pic ştie ce înseamnă la blouse roumaine. Cred că ele dincolo de faptul că o să fie mândre că participă la aceste jocuri olimpice, o să fie mândre şi de ţara lor, de naţiunea lor, de poporul lor.”
Bărbaţii din echipa olimpică vor purta la festivitatea de deschidere costume de marcă franceză: un sacou bleumarin şi pantaloni albi. Totodată, fiecare olimpic va mai avea câte un rînd de haine pentru recepţii şi ceremonii. Şi desigur, câte două echipamente de sport, unul dintre care de marcă autohtonă. O mie de euro atît a costat vestimentaţia fiecărui sportiv.
Însă, ţinuta de gală şi cea sportivă nu sunt singurele elemente care reprezintă identitatea fiecărei echipe naţionale. După o tradiţie olimpică mai veche echipele au şi o mascotă, un fel de talisman olimpic purtător de noroc. Republica Moldova pentru prima dată va avea o mascotă la Jocurile Olimpice din acest an.
Numită „Drăguşor”, mascota este o jucărie de pluş cu cap de lup şi trup de şarpe, inspirată de la dragonul dacic. Istoricul Vlad Mischevca, cercetător în materie de heraldică, care a participat la selecţia mascotei, se declară convins că Drăguşorul moldovenesc va cuceri arena olimpică:
„Mascota echipei olimpice a Republicii Moldova este o jucărie nostimă care poată poartă numele de „Drăguşor”, adică dragon drăguţ. Şi el este, practic, al 23-lea membru al echipei olimpice a Republicii Moldova alături de ce 22 de participanţi. Şi dacă vorbim de drăguşor acesta este de fapt dragonul dacic. Care semnifică un simbol şi o tradiţie istorică de milenii a poporului nostru. Dragonul dacic ca un fel de steag poate fi găsit cu certitudine la triburile dacice. Asemenea dragonului dacic din antichitate, drăguşor vrea să consolideze şi să fortifice spiritul de echipă al olimpicilor moldoveni . dacă va fi cu succes primită această drăguţă mascotă Drăguşor anul acesta, apropo în anul Dragonului vreau să cred că va fi utilizată şi în următoarele jocuri olimpice şi competiţii sportive.”
Mascota şi vestimentaţia sportivilor fac parte din simbolistica jocurilor olimpice, spune jurnalistul şi comentatorul sportiv Efim Josanu:
„Mascota este ultimul simbol al Comitetului Naţional Olimpic, mi se pare unul destul de reuşit. În ceea ce priveşte echipamentele este o tradiţie. Este echipament de paradă, este echipament de concurs, de antrenament. Ei bine, acum am fost şi design, au fost şi mari maeştri care au pregătit, au confecţionat aceste haine aşa încât echipa pleacă cu o bogată zestre demonstrativă. Sunt doar cîteva secunde atîta timp cît va fi arătată echipa în timpul ceremoniei festive, dar asta este foarte important pentru că ne priveşte o lume întreagă, miliarde de telespectatori. Totuşi accentul dacă îl punem pe festivitatea de paradă asta este prima impresie. Pînă la urmă lupta se dă acolo în arene, unde se dă lupta pentru medalii.”
Deşi recunoaşte că este un adversar al pronosticurilor sportive Efim Josanu spune că am putea să ne aşteptăm şi la surprize din partea olimpicilor moldoveni. Nutrind aceleaşi speranţe mai multe instituţii media au lansat campanii de susţinere a sportivilor moldoveni anunțând ambiţiosul slogan „moldovenii cuceresc Londra”.