În punctul său de vedere săptămânal pentru Radio Europa Liberă, analistul politic de la Munchen, Neculai Constantin Munteanu se refera la câteva progrese notabile ale justiţiei româneşti în lupta împotriva corupţiei.
Un fost ministru țărănist, Ioan Avram Mureşan, a fost condamnat definitiv la şapte ani de închisoare, cu executare, pentru deturnare de fonduri. În același zile, senatorul PSD Cătălin Voicu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influență. Și nici fostul prim ministru PSD Adrian Năstase nu se simte prea bine. Se află în recurs după condamnarea la doi ani de închisoare, cu executare, în dosarul „Trofeul Calității”, acuzat fiind ca și-ar fi finanțat campania electorală din fonduri colectate în cadrul unui simpozion organizat de Inspectoratul de stat în construcții. Divină surpriză pentru o Justiție care, după ce ani de zile s-a dovedit obedientă în fața politicului și a celor aflați le putere, și-a manifestat independența normală într-un stat de drept și a îndrăznit să se atingă de caracatița corupției la cel mai înalt nivel al politicii.
Și asta tocmai când situația părea a fi atât de favorabilă lui Adrian Năstase. Printre acțiunile prioritare ale noului prim ministru PSD, Victor Ponta, s-a aflat și trecerea în subordinea sa a Inspectoratului de Stat în Construcții și numirea unui șef în persoana unui activist PSD. Prima acțiune a noului șef a fost retragerea Inspectoratului ca parte civilă în dosar, pentru că nu există prejudiciu! Și fără prejudiciu nu există nici deturnarea de fonduri în scopuri electorale. Nevinovat, ca și în alte ocazii, Adrian Năstase devenea marele alb al politicii românești.
Scandaloasa golănie social-democrată a indignat și, din motive încă necunoscute, Victor Ponta, fost procuror, a fost silit să revină. L-a demis pe proaspătul șef la Inspectoratului, care a redevenit parte civilă în proces. Însă numai după multe zile de bâlbâieli a găsit o explicație cât de cât logică a întâmplării. A fost sugestia unui coleg de partid! Nu l-a numit, dar n-a fost Adrian Năstase! Recunoașterea dă apă la moară adversarilor și nu prea mai are alegere. Semnând ca primarul o numire fără nici o verificare, ori este imatur, ori a încercat să intervină în treburile justiției pentru a-l scăpa de pușcărie pe protectorul și colegul de partid. Complicată situație pentru un jurist.
Și mai complicată este situația celuilalt jurist, Adrian Năstase. În derularea evenimentelor și-a permis câteva „aroganțe” care i-au adus faimă în partid și nu numai. Mai întâi, în 23 mai și-a exprimat pe blog „surpriza de proporții” că Inspectoratul de stat în construcții nu se mai constituie parte civila în procesul „Trofeul calității”, deoarece nu a suferit niciun prejudiciu!
Aici aroganța își dă mâna cu ipocrizia. In realitate, omul care exhibă o opulență materială vecină cu nerușinarea, știa mai mult decât lasă să se înțeleagă. La ultima înfățișare la tribunal a fost întrebat dacă a discutat telefonic cu fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, pe 22 mai, la ora 5,53 dimineaţa! A reieșit că nu, dar în acea zi, la acea oră a primit de la el un mesaj telefonic de 49 de scunde. Ce conține mesajul știu, poate, cei care l-au interceptat și Adrian Năstase. Iar conținutul mesajului ar putea relansa procesul ce ar putea să-l ducă pe Adrian Năstase la singurătatea rece a unei celule.
Eventual cu chemarea la bară a lui Victor Ponta, ca martor care știe cine este omul ce l-a recomandat pe Constantin Grăjdan la șefia Inspectoratului. Și dacă are în ADN respectarea legii, cum a afirmat, vom afla cine este diavolul care a încercat să-l împingă pe tânărul prim ministru, copilot impetuos și soț model, să obstrucționeze justiția, eventual, cu favorizarea infractorului!