Dacă relatarea de astăzi aş expune-o într-o carte, titlul ei ar fi „Aventurile unui brazilian în Republica Moldova”. Cassio Tolpolar s-a născut în Brazilia, este căsătorit cu o americană şi are o fetiţă de un anişor. În Moldova, Cassio îşi caută ... rădăcinile, adică, verişori, mătuşe sau nepoţi. Văzând că fac ochii cât cepele la auzul motivului care l-a făcut să străbată mii de km până în Moldova, Cassio îmi explică: aici, mai exact, în satul Olişcani, raionul Şoldăneşti s-au născut buneii lui:
„Ei s-au născut în Republica Moldova, de fapt, pe timpurile de atunci era Basarabia. S-au mutat în Brazilia în anul 1931. Bunelul era din Olişcani, iar bunica din Orhei. Tatăl meu deja s-a născut în Brazilia, însă o jumătate din familia bunelului a rămas aici. Prin urmare avem foarte multe rude în Republica Moldova despre care nu ştim nimic.”
Pentru că Brazilia nu este la o aruncătură de băţ de Moldova, ci la mii de km, am fost curioasă să aflu de la Cassio cum au ajuns totuşi strămoşii lui în Ţara Cafelei?
„Niciodată nu am reuşit să înţeleg cum au ajuns dintr-o ţară atât de mică din estul Europei tocmai în Brazilia. Tot ce ştiu e că au plecat din Moldova în Germania, iar de acolo au mers cu vaporul, nava se numea Monteserviento, o navă care a fost distrusă în perioada celui de-al doilea război mondial. Acest vapor i-a adus în Brazilia. Niciodată nu i-am cunoscut. Au murit înainte de a mă naşte eu. Am fost fascinat de povestea vieţii lor. Nici părinţii mei nu ştiau prea multe despre ei, tot ce mi-a rămas de la bunei sunt doar cîteva poze. Curiozitatea m-a măcinat de-a lungul timpului şi prin 2005 a culminat cu decizia de a veni în Republica Moldova. Mi-am dorit cel puţin să vizitez satul de baştină a bunicilor, să respir aerul pe care îl respirau ei.”
În Republica Moldova, Cassio nu a venit singur ci alături de soţia Lara şi fiică, Melina. Lara este din Statele Unite, părinţii sunt şi ei americani, deci nu are rude de căutat. De aceea, spune ea, a acceptat de la început să-l însoţească pe Cassio în Republica Moldova:
„Este adevărat că mă simt epuizată după atâta drum, mai ales că am un copil mic cu mine, deci nu am timp pentru odihnă. Însă sunt foarte entuziasmată. În familia în care am crescut istoria bunicilor nu a fost importantă, simt că nu am rădăcini, de aceea nu vreau ca copii mei să crească fără identitate.”
De această dată Cassio Tolpolar a revenit în Moldova, dar a luat cu el o cameră video, ca să filmeze baştina bunicilor. Aşa a luat naştere proiectul „Mămăliga blues” – un film documentar despre Republica Moldova. De ce tocmai „mămăliga blues” l-am întrebat pe Cassio?
„Am ales cuvântul „Mămăliga” pentru că am impresia că acest cuvânt îi uneşte pe băştinaşii de aici. Ştiu că ţara este divizată între moldovenii care se consideră români şi moldovenii care se cred ruşi, însă în faţa unei mămăligi cu toţi sunt reprezentanţii unei singure naţiuni. E un element care ne uneşte. Înainte de a începe acest proiect nu am ştiut nimic de Moldova, am început să citesc foarte mult pe internet. De fapt, m-am ciocnit de o problemă atunci cînd am vrut să aflu mai multă informaţie, deoarece Chişinăul nu e Paris sau Londra, unde merg foarte mulţi turişti. Resursele mele erau limitate.”
Astăzi, Cassio şi familia lui sunt în drum spre Brazilia. Acolo, va aduna din nou bani pentru a se reîntoarce în Republica Moldova ca să finiseze documentarul „Mămăliga blues”, prin care speră să facă moldovenii mai cunoscuţi întregii lumi.