Linkuri accesibilitate

1992: un război pentru integritatea și independența R. Moldova


Opinii la împlinirea a 20 de ani de la conflictul militar de pe Nistru.


Analistul Gh. Cojocaru dezbate cauzele conflictului transnistrean într-o discuție cu Vasile Botnaru.

Gheorghe Cojocaru: „20 de ani în urmă, exact în prima zi a mărțișorului, în urma unor provocări de la comisariatul de poliție de la Dubăsari, pe malurile Nistrului începeau ostilitățile în care au fost antrenate structurile
de ordine ale Republicii Moldova. Forțele separatiste de peste Nistru, cu sprijinul Armatei a 14-a, au atras autoritățile legale ale Noului Stat Independent într-un conflict armat, soldat cu sute de victime din ambele părți, cu mii de răniți și mutilați, cu mii de refugiați și mari pierderi materiale. De loc întâmplător, acest război începea în ajunul admiterii Republicii Moldova în Organizația Națiunilor Unite, prin acest atac frontal și masiv împotriva tânărului stat independent, urmărindu-se compromiterea șanselor sale de integrare în familia națiunilor libere și menținerea sa într-un spațiu gri post-sovietic”.

Europa Liberă: La 20 de ani de la consumarea acestor evenimente, politicienii mai curînd improvizează cînd vine vorba despre cauzele conflictului. Dar istoricii au toate răspunsurile la întrebările legate de originile și evoluțiile acestui război de pe malurile Nistrului?

Gheorghe Cojocaru:
„În 20-25 de ani se formează o nouă generație, dar, la scara istoriei, 20 de ani este, totuși, prea puțin pentru a se formula răspunsuri verificate din toate punctele de vedere asupra mersului acestui război fără precedent în istoria spațiului de care aparținem. Pentru moment, istoricii au doar răspunsurile care pot fi astăzi formulate și acestea se înscriu în limitele posibilităților actuale de documentate și analiză”.

Europa Liberă: Cum ar putea fi redată pe scurt dar într-o formulă sintetică esența conflictului militar din primăvara-vara anului 1992?

Gheorghe Cojocaru:
„Conflictul militar sau războiul de la Nistru, potrivit specialiștilor în materie de istorie și doctrină militară, se înscrie în categoria războaielor clasice, iar în istoriografia națională și internațională se acreditează tot mai pe larg noțiunea de „război pentru integritatea și independența Republicii Moldova”.

Europa Liberă: A fost acest război inevitabil?

Gheorghe Cojocaru:
„Odată ce forțele separatiste s-au înarmat până în dinți din arsenalele Armatei a 14-a, nu a fost, probabil, de loc dificil ca armele pe care au pus mâna să înceapă să împuște. Deci, din această perspectivă, este clar că conflictul armat a fost pregătit din timp și provocat premeditat de aceste forțe. Să ne imaginăm că nu s-ar fi format aceste detașamente paramilitare din subordinea liderilor separatiști, că Armata a 14-a nu ar fi deschis ușile arsenalelor sale în fața femeilor războinice de la Tiraspol. Oare, în aceste condiții, își poate imagina cineva că forțele de ordine legale ale Republicii Moldova ar fi putut să deschidă focul asupra populației pașnice care protesta atunci în stânga Nistrului împotriva cursului său politic?”...
Previous Next

XS
SM
MD
LG