5 noiembrie 2011
Ora Moldovei.
Parafarea tratatului politic de bază între R. Moldova și Rusia.
Aflat în vizită la Chişinău, ministrul de Externe rus Igor Ivanov a parafat astăzi împreună cu şeful diplomaţiei moldovene, Nicolae Dudău, Tratatul politic de bază dintre cele două state. Lina Grâu are amănunte.
Miniştrii de Externe ai Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse, Igor Ivanov şi Nicolae Dudău au parafat astăzi la Chişinău Tratatul politic de bază moldo-rus. Tratatul consfinţeşte caracterul de parteneriat strategic dintre cele două state. Într-o conferinţă de presă, susţinută după parafare, Igor Ivanov a declarat că prevederile tratatului vor contribui la accelerarea reglementării conflictului transnistrean.
Igor Ivanov: „Tratatul politic de bază este menit să ridice relaţiile bilaterale la un nivel calitativ nou. În document au fost reflectate scopurile şi parametrii parteneriatului strategic pe care vrem să-l construim între ţările noastre, reieşind din faptul că acest tratat trebuie să contribuie şi la soluţionarea conflictului transnistrean.”
Aceasta, a precizat Ivanov, pe motiv că documentul prevede expres rolul de mediator şi garant al Federaţiei Ruse în reglementarea conflictului, reieşind din principiul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Părţile condamnă separatismul şi se angajează să nu-l sprijine în nici o formă. Iată ce a declarat după parafare ministrul moldovean de Externe,
Nicolae Dudău: „După ce s-a petrecut procedura de parafare, după cum aţi observat s-a petrecut foarte efectiv, repede, am ieşit la etapa de finalizare a lucrului în jurul Tratatului de bază. Eu sper că s-a petrece nu mult timp până la vizita preşedintelui Republicii Moldova la Moscova, unde va avea loc şi semnarea acestui document. Noi ne pregătim pentru a-l prezenta la discuţiile în Parlamentul Republicii Moldova şi, sper eu, Dumei de stat a Rusiei pentru a fi ratificate.”
Tratatul moldo-rus urmează să fie semnat de preşedinţii Vladimir Putin şi Vladimir Voronin cel mai probabil în zilele de 18-20 noiembrie. Ministrul rus de Externe a spus că aceasta ar fi cea de-a şaptea întâlnire în acest an dintre preşedintele Vladimir Putin şi liderul comuniştilor moldoveni Vladimir Voronin, fapt care probează caracterul special al relaţiilor bilaterale. Igor Ivanov şi-a exprimat convingerea că ratificarea tratatului nu va ridica probleme şi va întruni majoritatea covârşitoare a voturilor deputaţilor de la Moscova şi Chişinău.
Amintim că primul tratat bilateral, semnat în 1990, a fost ratificat de Parlamentul moldovean, dar nu şi de Duma de stat, deputaţii ruşi fiind de părere că acesta nu reflectă corespunzător interesele Transnistriei. Negocierea tratatului parafat astăzi a început în 1999, după ce fostul preşedinte rus Boris Elţin a retras din Dumă primul tratat. Şeful grupului de experţi din partea Chişinăului, Ion Stăvilă, ne-a declarat astăzi că piatra de încercare la negocierea tratatului parafat astăzi a fost chestiunea transnistreană.
Ion Stăvilă: „Dacă nu ar fi existat problema transnistreană tratatul cu Rusia putea fi semnat într-o perioadă mult mai scurtă. În tratat este fixat angajamentul Republicii Moldova şi al Federaţiei Ruse de a identifica o soluţie politică a problemei transnistrene. Încă un alt moment, care vine să răspundă unor regiunii transnistrene ar fi posibilitatea prevăzută în tratat de a dezvolta relaţii de cooperare în domeniul economic, comercial, tehnico-ştiinţific şi cultural cu subiecţi ai Federaţiei Ruse. Reprezentanţii transnistreni au formulat sugestii şi propuneri pe marginea tratatului în procesul negocierilor. Aş vrea să subliniez că reprezentanţii transnistreni nu au participat în mod direct la procesul de negocieri.”
Reprezentanţii Tiraspolului nu au fost invitaţi nici la ceremonia de parafare a tratatului. Oficialii ruşi şi cei moldoveni s-au limitat la a-i înmâna responsabilului de relaţiile externe a regiunii separatiste, Valeriu Liţcai, varianta definitivă a documentului.
Vizita la Chişinău a ministrului rus de Externe a durat câteva ore, timp în care Igor Ivanov a avut convorbiri cu preşedintele Vladimir Voronin şi omologul său moldovean Nicolae Dudău. Potrivit lui Ivanov la aceste întrevederi s-au semnalat vectorul ascendent înregistrat în ultimul timp în relaţiile bilaterale. Discuţiile au vizat şi necesitatea colaborării şi susţinerii pe plan internaţional dintre cele două state, în special în cadrul OSCE şi a comunităţii statelor independente. Ivanov a dat asigurări că Rusia îşi va onora angajamentele asumate la Istanbul şi îşi va retrage din regiunea transnistreană trupele şi patrimoniul fostei armate a 14-a până la sfârşitul anului 2002.
Nicolae Dudău a menţionat de asemenea că Rusia îşi va îndeplini cu anticipaţie angajamentul de retragere a tehnicii grele prevăzut în Tratatul adaptat FACE. Retragerea tehnicii ruse se va încheia până la 1 decembrie, a spus Dudău, dând apreciere antiteroristă din Afganistan, Igor Ivanov a declarat că nimeni nu s-a aşteptat ca această operaţiune să fie uşoară şi rapidă. „Scopul nostru este să lichidăm infrastructura organizaţiilor teroriste şi a mişcării talibanilor, în felul acesta creăm condiţii pentru venirea la putere în Afganistan a unor forţe capabile să asigure stabilitatea în regiune. În paralel cu operaţiunea militară, comunitatea internaţională poartă un dialog intens privind viitoarea configuraţie politică din Afganistan în aşa fel încât pe viitor sub egida ONU eforturile militare să fie suplimentate prin cele politice”, a mai spus ministru rus de Externe, Igor Ivanov.
Din Chişinău, Lina Grîu, Radio Europa Liberă.
*
Potrivit unui comunicat de presă al Preşedinţiei, o delegaţie condusă de preşedintele Vladimir Voronin, va participa mâine la lucrările unei conferinţe internaţionale în problema combaterii terorismului. Conferinţa, care se va desfăşura la Varşovia, are loc la iniţiativa preşedintelui Poloniei, Alexander Kwasniewski. La ea sunt aşteptaţi 17 şefi de state din Europa Centrală şi de Est , aceştia urmând să adopte o declaraţie comună şi un plan de acţiuni în lupta împotriva terorismului.