Linkuri accesibilitate

24.09 - Chișinău: Biserica Ortodoxă și politica externă a Moldovei


„Consecinţele unui război vor fi neprevăzute, iar Biserica se roagă în fiecare zi ca Dumnezeu să lumineze minţile conducătorilor de ţări...”




24 septembrie 2001

Ora Moldovei.

Biserica Ortodoxă și politica externă a Moldovei.

Atacurile teroriste din 11 septembrie, ca şi intenţia Statelor Unite ale Americii de a-i pedepsi pe cei vinovaţi au provocat reacţii din partea înalţilor ierarhi ai celor două mitropolii ortodoxe, care activează pe teritoriul Republicii Moldova. Despre ce anume este vorba vă spune Alexandru Eftodi.

Mitropolitul Chişinăului şi Moldovei, Vladimir, precum şi mitropolitul Basarabiei, Petru, consideră că evenimentele care s-au produs în Statele Unite în septembrie sunt o tragedie pentru întreaga omenire, dar ele nu trebuie să constituie un motiv pentru declanşarea unui război.

Mitropolitul Vladimir, subordonat canonic patriarhului de la Moscova Alexii, a declarat agenţiei Flux că întreaga creştinătate, care condamnă terorismul, trebuie să se pronunţe şi împotriva unui eventual război mondial. În declaraţia sa mitropolitul Vladimir a spus că specificul terorismului islamic este determinat de particularităţile religiei musulmane.

Potrivit mitropolitului Vladimir, Coranul propagă pacea între credincioşii musulmani, admite coexistenţa paşnică cu necredincioşii, dar în acelaşi timp justifică nimicirea lor dacă ei se prezintă „ca duşmani ai lui Alah şi ai lumii musulmane”.

Într-o declaraţie făcută aceleeaşi agenţii de ştiri, mitropolitul Basarabiei, Petru, subordonat patriarhiei de la Bucureşti, a spus că „consecinţele unui război vor fi neprevăzute, iar Biserica se roagă în fiecare zi ca Dumnezeu să lumineze minţile conducătorilor de ţări ca aceştea să ia o decizie corectă”.

La sfârşitul săptămânii trecute ambasadorul american în Republica Moldova, Rudolf Perina, a difuzat o declaraţie, în care spune că Statele Unite cer susţinerea tuturor guvernelor de bună credinţă din toată lumea în războiul cu terorismul. Ambasadorul aminteşte că cetăţeni din 63 de state au fost declaraţi pierduţi în urma atacurilor din New York şi Washington.

Prezentând poziţia guvernului american, ambasadorul Perina îşi exprimă speranţa că mesajele de susţinere, pe care Statele Unite le-au primit de la comunitatea mondială, inclusiv de la Uniunea Europeană, Organizaţia Naţiunilor Unite, NATO, Organizaţia statelor islamice, constituie începutul unui angajament mondial de a combate teroriştii, indiferent spre cine ţintesc, cărei cauze slujesc şi unde se ascund. Acesta va fi un război în care victoria va veni nu peste săptămâni sau luni, spune ambasadorul american. Va fi o luptă lungă şi dificilă pentru ani de zile.

Din Chişinău, Alexandru Eftodi, Radio Europa Liberă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG