20 septembrie 2001
Actualitatea. (Moderator : Radu Călin Cristea; reporter: Tania Radu).
România și Raportul ONU asupra situației investițiilor în lume.
Potrivit unui raport al ONU privind investitiile străine directe pe glob, Romania ar sta, la acest capitol „nici prea prea, nici foarte foarte”. Ironia sorţii, Romania apare iarăşi în tandem cu Bulgaria împărţind poziţiile 6 şi 7 în ceea ce priveste investiţiile străine directe în Europa Centrală şi de Est. Raportul este în multe privinţe instructiv: demonstrează, de pildă, că investitorii externi sunt atraşi de magnetul stabilităţii politice interne şi fug de mediile politice ameninţate sau chiar bîntuite de fantomele extremismului. Un singur exemplu: după căderea cabinetului condus de ultranationalistului Vladimir Meciar, Slovacia a reuşit, într-un singur an să strînga un volum de investitii străine aproape egal cu toate investitiile făcute în aceasta ţară după despărţirea de „catifea” de Cehia. Dar, să revenim la Romania unde, din păcate temerile altfel justificate ale investitorilor străini au cauze care ar putea fi foarte uşor îndepărtate doar cu un pic de voinţă politică.
Raportul mondial al investiţiilor, care prelucrează date la nivelul anului 2000 indică o creştere a nivelului investiţiilor străine directe în ţările dezvoltate, cu 21%, depăşind 1000 de miliarde de dolari. O surpriză este plasarea Germaniei pe primul loc în topul ţărilor receptoare de investiţii cu 176 de miliarde de dolari atraşi.
În Europa, Germania devine astfel principala destinaţie a investiţiilor, şi a doua pe plan mondial, după Statele Unite. Oricum, statele Uniunii Europene, Statele Unite şi Japonia cumulează aproape 3 sferturi din investitiile directe în lume, ţărilor în curs de dezvoltare revenindu-le circa 19 %, faţă de 41 % în 1994. Tările Europei Centrale şi de Est au primit 2 % din investitiile la nivel mondial. În rîndul acestora, Romania se clasează pe locul 7, la egalitate cu Bulgaria, clasată, alfabetic, pe locul 6. […]
Insecuritatea mediului de afaceri ca şi problemele de corupţie se numără printre explicatiile fenomenului de reorientare a investitiilor spre ţările dezvoltate, au arătat participanţii la prezentarea raportului mondial al investiţiilor. Nu e mai puţin adevărat că pentru ţările din centrul şi estul Europei, investiţiile străine reprezintă o soluţie greu de înlocuit.
Florin Bonciu: „Ele s-au dovedit în anii ʼ90, ca fiind o sursă mai stabilă de finanţare pentru ţările în curs de dezvoltare decît creditul, chiar în condiţii în care au fost anumite crize. Aceste lucruri au constituit un sprijin stabil şi sigur.”
Datele raportului se referă şi la volumul privatizărilor în zona ţărilor foste comuniste. În timp ce Polonia a privatizat anul trecut peste 9000 de firme, in Romania acest indicator se situează la nivelul cîtorva sute: 536. Raportul mondial al investiţiilor face, de asemenea cunoscut faptul ca PETROM SA, figurează din 1999 in topul primelor 25 de companii nefinanciare cu sediul în Europa centrală şi de Est, după capital şi număr de angajaţi, plasîndu-se pe locul 24.