Linkuri accesibilitate

19.09 - Chișinău: Colaborarea dintre statele din CIS cu Rusia împotriva terorismului


Rusia doreşte pedepsirea talibanilor, dar nu cu preţul intrării în regiune pe termen lung a Statelor Unite.




19 septembrie 2001

Ora Moldovei.

Colaborarea dintre statele din CIS cu Rusia împotriva terorismului.

Fostele republici sovietice, situate în imediata vecinătate a Afganistanului, şi-au nuanţat poziţia faţă de acordarea unui suport logistic pentru eventuale acţiuni militare organizate de Statele Unite ale Americii. Turkmenistanul a subliniat faptul că este o ţară neutră şi a negat faptul că ar duce tratative cu Statele Unite privitoare la folosirea aerodromurilor sale şi a spaţiului aerian de către avioanele americane.

Aflat în capitala Tajikistanului, Duşanbe, secretarul Consiliului de securitate al Federaţiei Ruse, Vladimir Ruşailo, a declarat că preşedinţii Rusiei şi Statelor Unite nu poartă nici un fel de negocieri pe tema organizării unei operaţii comune în Afganistan. Ruşailo a vizitat astăzi şi capitala Uzbekistanului, Taşkent. După întâlnirea cu preşedintele uzbek, Islam Karimov, acesta din urmă a negat la rândul său că Taşkentul s-ar fi angajat să-şi pună spaţiul aerian la dispoziţia avioanelor americane. Într-o convorbire telefonică cu preşedintele statelor Unite ale Americii, Karimov a evitat să facă vreo promisiune concretă de sprijin militar pentru America.

Să mai adăugăm aici că rebelii ceceni au dezminţit astăzi orice implicare a lor în atacurile teroriste de la New York şi Washington. Potrivit ministrului de Externe Ilias Ahmadov, speculaţiile lansate de Moscova pe această temă nu sunt decât „o încercare abia mascată a Rusiei de a folosi suferinţele naţiunii americane spre a justifica războiul genocid împotriva poporului cecen”. Presa moscovită de astăzi acordă o atenţie deosebită colaborării între Rusia şi ţările membre în Comunitatea Statelor Independente şi în special celei din Asia centrală în combaterea terorismului. Amănunte de la Radu Benea
.

Turneul întreprins de secretarul Consiliului de securitate, Vladimir Ruşailo în câteva ţări asiatice centrale ale Comunităţii Statelor Independente trebuie privit în contextul recentei declaraţii a ministrului Apărării, Serghei Ivanov, privitoare la limitele antrenării Rusiei în operaţiunile de răspuns american.

Graba cu care ministrul rus al Apărării a anunţat că nici nu poate fi vorba despre oferirea teritoriilor statelor CSI pentru operaţiuni antiteroriste vorbeşte despre faptul că Rusia nu are deplină siguranţă în aliaţii săi din CSI. Această opinie a fost exprimată de către directorul institutului pentru ţările CSI, Constantin Zatulin, într-un interviu acordat publicaţiei moscovite Vremia.

Nu numai Georgia şi Uzbekistan, dar şi Tajikistanul, cunoscut ca o ţară mult mai apropiată Rusiei, au anunţat iniţial că sunt gata să-şi ofere teritoriile sau spaţiul aerian Statelor Unite. Cei drept ulterior şi-au rectificat anunţurile făcute. În urma acestor anunţuri, spune Zatulin, ministrul apărării a fost nevoit să facă declaraţia de mai sus, lăsând să se înţeleagă că Moscova îşi exprimă dezacordul faţă de o asemenea evoluţie a lucrurilor.

În plan strategic, mai apreciază directorul Institutului pentru CSI, ceea ce se întâmplă va supune Rusia la grele încercări. O va pune chiar în faţa unui nou pericol, cel al schimbării raporturilor de forţă în spaţiul post sovietic. Dacă Statele Unite se vor stabili la modul serios şi pentru mult timp în Afganistan şi Pakistan, nu e exclus ca mulţi dintre aliaţii asiatici ai Rusiei, inclusiv ţări membre ale acordului de securitate colectivă a CSI, să vrea să profite de situaţie pentru a-şi rezolva problemele interne. Acestea vor fi tentate, şi nu numai Uzbekistanul, să cucerească bunăvoinţa Statelor Unite.

Aşa că, spune Zatulin, vizita lui Ruşailo a fost determinată în primul rând de necesitatea coordonării acţiunilor comune cu Rusia. Altfel căsuţa de cărţi de joc cu numele de CSI se poate dărâma. Rusia doreşte pedepsirea talibanilor, dar nu cu preţul intrării în regiune pe termen lung a Statelor Unite, mai declară directorul Institutului pentru ţările din CSI, Constatntin Zatulin.

Ziarul Komsomolskaia Pravda scrie că preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a discutat ieri la telefon cu aproape toţi preşedinţii statelor membre CSI, afară de preşedinţii Republicii Moldova şi Georgiei. Potrivit informaţiilor oficiale, în centrul discuţiilor s-au aflat căile de interacţiune în cazul declanşării acţiunilor antiteroiste americane. După declaraţiile contradictorii făcute anterior de liderii ţărilor central-asiatice din CSI, turneul lui Ruşailo, scrie publicaţia moscovită, pare să aibă menirea de a sonda terenul şi de a le pregăti pentru acţiuni comune coordonate în cadrul acordului de securitate colectivă.

Şi ziarul Rossia scrie că nu se poate spune deocamdată ce acţiuni vor întreprinde ţările membre ale CSI, însă un lucru s-a limpezit: ele vor fi coordonate la Kremlin. Despre aceasta ar vorbi şi faptul că liderii comunităţii nu au nimic împotrivă ca următorul summit al CSI să se desfăşoare la Moscova la sfârşitul acestei luni, deşi iniţial trebuia să aibă loc la Aşhabad. Rusia a propus instituirea unor aşa numite linii fierbinţi între ministerele de forţă pentru schimb operativ de informaţii şi monitorizarea situaţiei.

De asemenea Rusia a propus organizarea în timpul cel mai apropiat a unei reuniuni extraordinare a secretarilor consiliilor de securitate din ţările membre ale acordului de securitate colectivă. Astfel toate par să vorbească despre faptul că Rusia se pregăteşte serios de război. Va reuşi, însă, Rusia să-şi păstreze neutralitatea? Şi cum va reacţiona la aceasta Statele Unite vom vedea în zilele următoare, conchide în final ziarul Rossia.
XS
SM
MD
LG