Linkuri accesibilitate

12.09 - Chișinău: După atacurile teroriste din Statele Unite


Vedere a memorialului de la New York
Vedere a memorialului de la New York


12 septembrie 2001

Ora Moldovei.

După atacurile teroriste de la 11 septembrie.

Astăzi la New York şi Washington au continuat lucrările de salvare a victimelor atacurilor teroriste de ieri, cel mai serios atac împotriva Statelor Unite după cel de la Pearl Harbour. Deasupra New York-ului continuă să plutească nori de praf. Cartierul în care se afla Centrul mondial al comerţului aminteşte o zonă devastată de război. Numai câteva persoane au putut fi salvate până acum din ruinele uriaşei clădiri. Numărul celor care şi-au pierdut viaţa aici este încă un mister, dar agenţiile de ştiri vorbesc tot mai insistent de mii de morţi. Potrivit primarului New Yorkului, Rudolph Giuliani, numărul final va fi foarte, foarte mare, mai mult decât putem să ne imaginăm.

La Washington aripa vestică a Pentagonului continuă să fumege. Şeful brigăzilor de pompieri de aici crede că vor trece mai multe zile până se va şti cu certitudine câte persoane au murit la Pentagon. Numărul se plasează pe undeva între o sută şi opt sute.

Să adăugăm că în urmă cu o oră s-a încheiat întâlnirea dintre preşedintele Bush şi liderii Congresului, aceştea din urmă declarând, prin vocea lui Tom Daschle, liderul majorităţii republicane din Senat, că sprijină Preşedinţia în aceste momente grele. Administraţia şi Congresul lucrează la o poziţie comună necesară în vederea oricărei acţiuni militare punitive contra autorilor actelor teroriste de ieri.

Între timp cercetările vizând descoperirea autorilor acţiunilor teroriste au început să dea unele rezultate. Ziarele din Boston scriu că autorităţile statului Massachusetts ar fi identificat cinci bărbaţi de origine arabă, suspectaţi de a fi fost complici la atacuri. Ei au intrat în America din Canada. La Boston se desfăşoară în prezent o acţiune poliţienească la unul din hotelurile din centrul oraşului. Biroul federal de investigaţii a interogat mai multe persoane din statul Florida în legătură cu doi tineri, care în luna iulie a anului trecut au participat la cursurile unei şcoli de pilotaj. Numeroase indicii arată că persoanele care au deturnat ieri cele patru avioane fuseseră antrenate ca piloţi.

Miercuri dimineaţa, sediul Naţiunilor Unite de la New York, care se ridică în cartierul Manhattan la numai câţiva kilomentri de fostul Centru al comerţului mondial, a fost evacuat în urma primirii unui telefon anonim, în care s-a spus că în clădire a fost amplasată o bombă.

Alarme false au fost înregistrate şi în Europa. La Berlin clădirea Ministerului de Externe german a trebuit să fie evacuată în grabă. Cei circa două mii de funcţionari au părăsit birourile pentru a reveni la lucru după ce poliţia a controlat clădirea, dar nu a găsit nici un obiect exploziv.

În România, atât la Bucureşti cât şi în alte oraşe s-au înregistrat numeroase alarme false.

Să trecem acum la Chişinău unde s-a anunţat că unităţile antiterorism ale Serviciului de informaţii şi securitate au fost puse în stare de alertă. În cursul dimineţii preşedintele Vladimir Voronin i-a transmis ambasadorului Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Rudolf Perina, un mesaj de condoleanţe, adresat preşedintelui american George W. Bush. Detalii de la Alexandru Eftode.

În mesajul preşedintelui Voronin se spune: „Atacurile oribile constituie o tragedie pentru întreaga lume şi o sfidare la adresa tuturor locuitorilor Planetei noastre. Condamnăm cu toată fermitatea aceste acţiuni barbare şi absurde. Chemăm toate ţările lumii să-şi unească eforturile în lupta contra răului comun – terorismul şi extremismul. În aceste momente tragice suntem alături de poporul american şi de conducerea Statelor Unite.”

În dimineaţa zilei şeful statului a semnat în Cartea de condoleanţe deschisă la Ambasada Statelor Unite de la Chişinău, iar apoi i-a adresat personal un mesaj ambasadorului Rudolf Perina. Vladimir Voronin a spus că în urma acestui incident statele mari ar trebui să renunţe la programe militare complexe şi să acorde o atenţie sporită luptei cu terorismul.

Vladimir Voronin: „Impresia de la bun început era, şi până astăzi nu ne lasă, că la televizor se demonstra poate un film. Dar cu părere de rău aceasta nu este un film, dar este o realitate foarte tragică. O realitate, care ne pune pe noi pe toţi pe gânduri. Pentru că poate astăzi e mai normal mai în primul rând ţările mari să refuze la unele programe militare, dar să fie îndreptate surse serioase pentru a lupta cu teroriştii, pentru a lupta cu extremiştii, pentru a lupta cu persoanele care sunt un fel de kamikadze, care nu pot fi dirijaţi şi controlaţi nici de o societate, nici de o forţă politică, nici de un guvern, nici de un stat. Noi vă susţinem pe Dumneavoastră întru totul. Şi nu numai noi, cred eu, dar toate ţările, toată lumea o să suţină poziţia îndreptată spre lupta cu teroriştii, cu extremiştii de orice gen şi orice culoare, din ce ţară nu ar fi.”

Zeci de oameni simpli au venit astăzi la Ambasada Statelor Unite şi au depus flori în semn de compasiune şi solidaritate cu poporul american. Ambasadorul Rudolf Perina spune că numeroşi cetăţeni moldoveni au telefonat pentriu a-şi exprima aceste sentimente.

Rudolf Perina: „Suntem profund emoţionaţi de numeroasele condoleanţe, pe care le-am primit de la oamenii din Moldova, care ne-au contactat telefonic. Aceasta ne arată că avem mulţi prieteni în Republica Moldova. Ceea ce s-a întâmplat ieri a fost desigur o tragedie. O tragedie nu doar pentru Statele Unite, ci pentru întreaga lume civilizată. Aşa cum a spus preşedintele Bush, criminalii care au săvârşit asemenea faptă nu-şi vor atinge obiectivele şi vor fi pedepsiţi.”

Reprezentanţa diplomatică a Statelor Unite la Chişinău nu şi-a modificat programul de lucru, cu excepţia Secţiei consulare, care şi-a întrerupt activitatea până săptămâna viitoare. Ministerul de Interne, precum şi Serviciul de informaţii şi securitate au anunţat astăzi că au adoptat măsuri suplimentare de securitate la misiunile diplomatice acreditate la Chişinău, în primul rând la Ambasada americană, mărind numărul gardienilor.

Din Chişinău, Alexandru Eftodi, Radio Europa Liberă.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG