5 septembrie 2001
Ora Moldovei.
Tensiuni în raporturile din Chișinău și Tiraspol.
La şedinţa de astăzi de la Moscova a Consiliului miniştrilor de Externe din Comunitatea Statelor Independente delegaţia moldoveană, condusă de ministrul Nicolae Dudău, a difuzat un apel, în care se solicită evitarea oricăror contacte oficiale cu Transnistria. În plus, statele membre CSI sunt rugate să se abţină de la „acţiuni care pot influenţa negativ procesul de negocieri dintre Chişinău şi Tiraspol”. În timp ce la Moscova erau transmise aceste semnale, la Tiraspol sovietul suprem al autoproclamatei republici moldoveneşti nistrene cerea suspendarea negocierilor cu Chişinăul. Relatează Lina Grîu.
Sovietul suprem al nerecunoscutei republici transnistrene a votat astăzi o decizie, prin care recomandă liderului separatiştilor de la Tiraspol, Igor Smirnov, să suspende negocierile cu Chişinăul în problema reglementării conflictului transnistrean până când va fi anulată aşa-zisa blocadă economică a regiunilor estice, la care au recurs autorităţile Republicii Moldova începând cu 1 septembrie.
Este vorba despre introducerea controlului vamal la frontiera cu Ucraina, inclusiv pe segmentul transnistrean şi de schimbarea ştampilei vamale a Republicii Moldova, în baza căreia regiunea secesionistă îşi efectua exporturile. Aceste măsuri sunt de natură să lipsească administraţia transnistreană de veniturile provenite din contrabanda cu tutun, alcool, petrol şi armament care îi asigura anual, potrivit unor estimări neoficiale, un rulaj ilegal anual de un miliard de dolari.
Surse din administraţia transnistreană ne-au comunicat că la şedinţa de astăzi a sovietului suprem de la Tiraspol au participat şi liderul separatist Igor Smirnov, membrii executivului local, precum şi reprezentanţi ai ambasedelor Ucrainei şi Federaţiei Ruse şi ai Misiunii OSCE în Republica Moldova.
Legislatorii transnistreni au cerut preşedinţilor, parlamentelor şi guvernelor ţărilor garante, precum şi Adunării Parlamentare a OSCE să determine Chişinăul să renunţe la măsurile introduse, care în opinia Tiraspolului încalcă un şir de documente bilaterale. Decizia a fost sprijinită de toţi legislatorii transnistreni.
Potrivit Agenţei BASA-press, singurul care a încercat să se opună a fost deputatul comunist Alexandru Radcenco. El a declarat că negocierile trebuie să fie continuate în orice condiţii pe motiv că miza este prea importantă şi a lansat critici la adresa administraţiei tiraspolene pentu eşecul în promovarea politicii externe.
Preşedintele Vladimir Voronin a adresat în seara acestei zile un apel televizat locuitorilor din regiunile estice ale Republicii Moldova, în care nu s-a referit însă la decizia adoptată astăzi la Tiraspol. Voronin a explicat motivele introducerii posturilor vamale la frontiera cu Ucraina, menţionând că nu este vorba despre o blocadă economică, ci despre o încercare de a combate contrabanda prin regiunea transnistreană.
Potrivit lui Voronin, noua conjunctură politică de la Chişinău este favorabilă reglementării paşnice a conflictului transnistrean, iar cei care se opun isteric acestui proces sunt funcţionarii, care agonisesc milioane în bănci străine pe seama contrabandei. Voronin a făcut apel la conştiinţa civică a locuitorilor din stânga Nistrului, pentru ca aceştea să nu se lase manipulaţi, „de un grup de funcţionari corupţi şi avizi, care au uzurpat nu doar puterea, ci şi dreptul de a guverna destinele şi vieţile locuitorilor din regiune, sortiţi să rămână cetăţeni ai unui teritoriu nerecunoscut”.
Comentând decizia administraţiei transnistrene, şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, William Hill, a făcut următoarea declaraţie pentru postul nostru de radio.
William Hill: „Regret că Tiraspolul a făcut acest pas. Consider că cel mai bine aceste probleme ar putea fi soluţionate la masa de tratative. Vom rămâne însă în legătură cu reprezentanţii ambelor părţi pentru a încerca să găsim un compromis.”
Tot astăzi legislatorii transnistreni au votat o decizie prin care şi-au dat acordul ca Moscova să evacueze în Rusia tehnica grea, care cade sub incidenţa Tratatului adaptat FACE în loc să o caseze pe poligoanele din Tiraspol. În acelaşi timp Rusia ar urma să acorde compensaţii Tiraspolului, care vor consta cel mai probabil în iertarea datoriilor pentru gazele naturale livrate regiunii separatiste, în valoare de peste un miliard de dolari.
William Hill a declarat că decizia nu prezintă motive de îngrijorare, pentru OSCE fiind mai puţin important dacă grupul operativ de trupe ruse din Transnistria va continua casarea sau va decide evacuarea tehnicii. Important este ca până la sfârşitul acestui an toată tehnica grea care cade sub incidenţa Tratatului adaptat FACE să fie retrasă de pe teritoriul Republicii Moldova.
Hill şi-a exprimat convingerea că Rusia îşi va respecta acest angajament. Şeful Misiunii OSCE a mai declarat că mîine la Tiraspol soseşte o delegaţie reprezentativă a Ministerului rus al Apărării, care va discuta cu administraţia transnistreană detalii ale retragerii. Tot astăzi a devenit cunoscută data la care vor avea loc alegerile preşedintelui transnistrean. Aceasta se va desfăşura într-o singură circumscripţie elecorală - Transnistria.
În listele electorale urmează să fie incluşi aproape 419 mii de alegători. Campania electorală va începe la 10 septembrie, cu o lună înainte de data alegerilor. Anterior preşeditele Voronin a declarat că este dispus să susţină un contracandidat penru Smirnov la alegerile din iarnă, deoarece acesta şi-a epuizat resursele în soluţionarea conflictului transnistrean.
În replică Smirnov a declarat că singura posibilitate de a-l înlătura de la putere este de a recunoaşte statalitatea republicii secesioniste. Smirnov se află în fruntea administraţiei separatiste din decembrie 1991. La ultimul sufragiu din 1997 Smirnov a acumulat 71 la sută din voturi.
Din Chişinău, Lina Grîu, Radio Europa Liberă.
*
Potrivit agenţiei de ştiri Flux, liderul administraţiei separatiste de la Tiraspol, Igor Smirnov, şi preşedinteşle organului legislativ al autoproclamatei republici transnistrene, Grigore Maracuţa, s-au numărat marţi printre invitaţii oficiali la recepţia dată la Ambasada Ucrainei în Republica Moldova cu prilejul aniversării a 10 ani de la proclamarea independenţei Ucrainei.
Surse din cadrul Ambasadei Ucrainei au confirmat că Smirnov şi Maracuţa au fost invitaţi la recepţie de către ambasadorul Ucrainei la rând cu ceilalţi invitaţi, printre care conducerea Republicii Moldova şi corpul diplomat acreditat la Chişinău. Recepţia a vut loc la Palatul Republicii şi a întrunit peste o sută de invitaţi, printre care premierul Vasile Tarlev, majoritatea miniştrilor, ex-preşedinţii Mircea Snegur şi Petru Lucinschi. Liderii de la Tiraspol au venit la Chişinău cu gardă personală în automobile cu numere de înmatriculare transnistrene.