Linkuri accesibilitate

23.08 - Chișinău: Pregătiri în Capitală pentru serbarea Zilei Independenței


Sunetele fanfarei militare şi uralele viguroase ale celor aproape două mii de tineri aliniaţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale au trezit locuitorii Chişinăului puţin după miezul nopţii.


23 august 2001

Ora Moldovei.

Pregătiri la Chișinău pentru serbarea Zilei Independenței.

Radu Benea: Odată cu desfăşurarea manifestărilor marcate oficial cu prilejul a ceea ce autorităţile numesc „eliberarea oraşului Chişinău de sub ocupaţia germano-fascistă” în Republica Moldova şi mai ales în capitală sunt în toi pregătirile pentru serbarea pe 27 august a Zilei independenţei. Despre felul în care decurg aceste pregătiri în relatarea corespondentei noastre, Lina Grîu.

În felul acesta a început ziua de astăzi pentru locuitorii din centrul Chişinăului şi pentru cei 1 720 de militari care urmează să participe pe data de 27 august la parada militară, organizată cu ocazia Zilei independenţei Republicii Moldova. Sunetele fanfarei militare şi uralele viguroase ale celor aproape două mii de tineri aliniaţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale au trezit locuitorii Chişinăului puţin după miezul nopţii, când au început repetiţiile pentru paradă.

Potrivit informaţiei, pe care ne-a pus-o la dispoziţie Ministerul Apărării, la paradă vor participa 13 formaţiuni militare – şase din subordinea Ministerului Apărării, şase din partea Ministerului de Interne şi o subunitate a Departamentului de grăniceri.

Organizarea unei parade militare de Ziua independenţei este încă una din inovaţiile, introduse odată cu venirea la guvernare a Partidului Comuniştilor. Să menţionăm că după destrămara Uniunii Sovietice, când paradele militare erau un element indispensabil oricărei sărbători comuniste, prima paradă de acest fel a avut loc în 1999, când majoritatea în Parlament era deţinută de Alianţa pentru Democraţie şi Reforme.

Ideea unei parade militare a fost abandonată în anul 2000, după care în acest an este reluată cu o nouă forţă. O tribună impunătoare pentru 500 de persoane va fi instalată în faţa Guvernului, unde va prezida preşedintele Voronin, premierul Tarlev şi speakerul Ostapciuc, deptaţi, miniştri, membri ai corpului diplomatic, precum şi invitaţi de onoare. Oficialii moldoveni nu au făcut publice sumele necesare pentru organizarea paradei militare şi a altor festivităţi de Ziua independenţei.

Aseară, după cum a şi promis, compania spaniolă Union Fenosa a livrat energie electrică pe gratis bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt, care din luna mai a mai avut felinarele aprinse noaptea doar cu ocazia vizitei preşedintelui chinez. În felul acesta Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde a avut loc repetiţia, a fost iluminată din belşug. Venit în Piaţă în maşina sa guvernamentală, un Ford american argintiu, ministrul Apăririi, Victor Gaiciuc a trecut în Volgă rusească decapotată, din care i-a şi salutat pe militarii din cele 13 unităţi aliniate în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Victor Gaicuc: „Bună ziua, domnilor militari!”

- „Să trăiţi domnule ministru al Apărării!”

Victor Gaiciuc: „Vă felicit cu aniversarea a 10-a a independenţei Republicii Moldova.”

- „Ura, ura, ura.”

Un mic sondaj, pe care am reuşit să-l realizăm printre puţinii spectatori prezenţi la acea oră târzie în Piaţă, ne-a arătat că vorbitorii de limbă rusă salută de regulă ideea organizării unei parade militare.

- „Totul este făcut foarte civilizat, ca într-o ţară normală. O repetiţie înainte de Ziua independenţei. Cred că este un lucru frumos. Este o tradiţie rămasă de pe vremurile, când mai exista Uniunea Sovietică şi cred că este un lucru frumos şi necesar. Dacă avem o armată frumoasă putem şi s-o arătăm, aşa cred.”

Alţi oameni cu care am stat de vorbă au fost de părere că poporul are nevoie nu doar de distracţii, dar şi de pîine şi de încă ceva.

- „Noi nu avem nevoie de paradă militară, noi avem nevoie să ne vorbim limba, noi avem nevoie să ne recunoască că suntem un popor muncitor şi să ne dea posibilitate să muncim, să aducem nivelul cela care ni l-au lăsat buneii şi străbuneii de a gospodări. Noi de asta avem nevoie. Că armata asta care este, ea nu este în folosul buneilor, părinţilor mei. Ea nu este în folosul să mărească pensia. Toate defilările astea se fac când noi avem o izbândă în viaţă în toate domeniile - în limba noastră, în obiceiurile noastre, părinţii noştri ca să nu stea cu mîna întinsă. Atunci se poate de defilat, înţelegi.”

- „O armată pentru Moldova cred că nu e necesară, fiindcă avem frontieră numai cu România şi cu Ucraina şi în caz de război oricum nu putem să facem o rezistenţă oarecare.”

- „Sărbătorile astea care se sărbătoresc ele nu sunt acele rezultate pe care le doreşte poporul nostru. Ele sunt artificiale, aşa, sunt făcute pentru unele persoane. Dar noi nu simţim.”

Anton Iagolea, paroh al bisericii Adormirea Maicii Domnului din satul Chircăieştii Noi, judeţul Tighina, ne-a declarat următoarele:

Anton Iagolea: „Dacă luăm în consideraţie Moldova în ce stare se află astăzi, ceea ce se face seara când lumea doarme şi se odihneşte în Chişinău, repetiţia de pregătire pentru Ziua independenţei este un teatru de miniaturi, care nu corespunde zilei în care trăim noi. Dacă se va continua aşa cum este şi vom lăsa totul în voia soartei, o să ajungem la sapă de lemn.

Credem că Parlamentul care a venit la putere, în frunte cu domnul Voronin şi care a promis multe, acum, trecând şase luni de zile, ei nu-şi ţin cuvântul. Una au promis şi alta fac. Dacă nu vor îndrepta greşeala, mai bine să-şi dea demisia şi poporul să aleagă conducătorul lor, care va fi destoinic ca să scoată Moldova la lumină.”

În ajunul sărbătorilor autorităţile au început să împartă ajutoare veteranilor. 84 de bătrâni din sectorul Buiucani, majoritatea participanţi la operaţiunea Iaşi-Chişinău, desfăşurată acum 57 de ani, au beneficiat astăzi de o masă de caritate, oferită de pretura sectorului. Fiecărui veteran i s-a oferit un colet cu 50 de lei, un set de fotografii cu imagini ale capitalei şi o sticlă de votkă, iar corul veteranilor a cântat faptele vitejeşti de pe vremea celui de-al doilea răboi mondial.

Veteranii cântă astăzi fără a fi plătiţi, fiind bine-venită şi o masă de caritate. Alţi 140 de veterani au primit produse alimentare în valoare de câte 35 de lei fiecare din partea Primăriei municipiului Chişinău, ajutor acordat în cadrul unei adunări solemne.

Din Chişinău, Lina Grîu, Radio Europa Liberă.

*
Radu Benea: Pregătirile pentru serbarea independenţei sunt în toi şi în nerecunoscuta republică transnistreană. Pe 2 septembrie pe piaţa Suvorov de la Tiraspol va avea loc o paradă militară şi ample manifestări artistice şi culturale, la care au fost invitaţi şi oaspeţi de peste hotare. Legat de intenţia liderilor separatişti de a-şi serba şi în acest an independenţa, Ministerul Afacerilor Externe a expediat recent tuturor misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău o notă, în care se spune că „organizarea unor astfel de manifestări, cu un caracter propogandistic şi vădit provocator demonstrează o dată în plus intenţiile autorităţilor transnistrene de a compromite prin toate mijloacele eforturile depuse de conducerea Republicii Moldova în vederea soluţionării cât mai urgente a conflictului transnistrean”.

Misiunile diplomatice acreditate la Chişinău sunt solicitate să nu participe la aşa-zisele festivităţi de la Tiraspol. Între timp, şeful administraţiei transnistrene, Igor Smirnov, a expediat şi el o scrisoare pe numele preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Smirnov îşi exprimă nemulţumirea faţă de modul în care decurge casarea tehnicii militare a fostei Armate a 14-a, care se face în conformitate cu angajamentele asumate de Rusia la sumitul OSCE de la Istanbul.

În ciuda faptului că distrugerea tehnicii militare a început numai după semnarea unui acord între Tiraspol, OSCE şi Ministerul rus al Apărării, liderul separatist susţine că aceatsă acţiune contravine înţelegerilor anterioare privind ceea ce el numeşte „asigurarea unei soluţionări echitabile a problemelor militare şi de patrimoniu” dintre Rusia şi Transnistria. Scrisori cu acelaşi conţinut au fost expediate nu numai preşedintelui Putin, dar şi pe adresa Dumei de stat, a premierului şi a ministrului rus de externe.
XS
SM
MD
LG