6 august 2001
Ora Moldovei.
Agenda definitivată la Chișinău a întîlnirii Voronin-Smirnov.
Dan Ionescu: Miercuri, 8 august, este programată să aibă loc la Tiraspol o nouă întâlnire între preşedintele Vladimir Voronin şi liderul separatiştilor transnistreni, Igor Smirnov. Întâlnire, a cărei agendă a fost definitivată astăzi, aşa cum puteţi afla de la Lina Grîu.
Agenda de lucru a întâlnirii de la 8 august dintre preşedintele Vladimir Voronin şi liderul administraţiei transnistrene, Igor Smirnov, a fost definitivată astăzi şi avizată de preşedintele Voronin.
La fel ca şi la reuniunile precedente atât Chişinăul, cât şi Tiraspolul vor veni cu agende proprii, iar propunerile vor fi propuse pe o agendă comună. Ordinea de zi propusă de experţii din partea Chişinăului propune examinarea îndeplinirii prevederilor documentelor semnate la întâlnirile anterioare: cooperarea în sistemul financiar-bancar, examinarea deciziei moldo-ucrainene privind controlul mixt la frontieră şi privind spaţiul de apărare comun.
Separat Vladimir Voronin şi Igor Smirnov vor discuta despre proiectul de statut al regiunii transnistrene, delimitarea competenţelor, garanţiile privind procesul de reglementare şi mecanismul de realizare a documentului final.
Agenda propusă de Tiraspol cuprinde la rândul ei o informaţie privind activitatea comisiilor pentru coordonarea procesului de negocieri, examinarea posibilităţii de participare a reprezentanţilor Transnistriei în comisiile interguvernamentale privind cooperarea comercial-economică dintre Republica Moldova şi statele CSI, precum şi un punct ce prevede procedura de intrare în vigoare a înţelegerilor semnate între Chişinău şi Tiraspol.
Reamintim că Tiraspolul insistă asupra ratificării de către Parlamentul de la Chişinău a deciziilor adoptate anterior, în timp ce deputaţii de la Chişinău consideră că o asemenea procedură este exclusă, deoarece ar însemna o recunoaştere de facto a statalităţii republicii separatiste.
Chişinăul intenţionează să vină cu propuneri noi în cee ce priveşte controlul vamal comun la frontiera cu Ucraina şi spaţiul de apărare comun. Astăzi şeful negociatorilor moldoveni, Vasile Sturza, a convocat o şedinţă cu reprezentanţii ministerelor şi departamentelor implicate în realizarea deciziilor semnate anterior cu Tiraspolul.
O şedinţă similară a avut loc la Tiraspol, fiind condusă de şeful executivului local, Victor Siniov. Se aşteaptă ca mîine Siniov să vină la Chişinău, pentru a se întâlni cu Vasile Sturza şi cu viceprmierul Andrei Cucu.
Anticipând propunerile care vor fi făcute părţii transnistrene pe data de 8 august, Centrul de presă al Preşedinţiei a difuzat astăzi o declaraţie a lui Vladimir Voronin, în care se spune că una din măsurile de sporire a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean este iniţiativa de reducere a contingentului forţelor armate de la 10 mii la şapte mii de militari. În acest context se impune elaborarea şi adoptarea concepţiei construirii forţelor armate şi a programului de reformare a forţelor armate ale Republicii Moldova.
Necesitatea reformei militare, se spune în declaraţie, este dictată şi de relaţiile de prietenie, bună vecinătate şi cooperare, stabilite de Republica Moldova cu statele vecine, relaţii, care exclud posibilitatea unor intervenţii străine în defavoarea securităţii şi independenţei Republicii Moldova. Recenta aderare la Pactul de stabilitate pentru Europa de Sud-Est constituie de asemenea un factor important, ce impune accelerarea realizării reformei militare.
În această ordine de idei, în calitatea sa de comandant suprem a forţelor armate, Vladimir Voronin declară că Republica Moldova a început reforma militară cu reducerea în primă etapă a efectivelor Armatei Naţionale şi a trupelor de carabinieri cu trei mii de militari. Voronin consideră că reforma militară constituie o dovadă convingătoare a ataşamentului Chişinăului principiului reglementării paşnice a conflictului transnistrean şi va avea un impact benefic asupra soluţionării problemelor localităţilor din Estul Republicii Moldova. Voronin adresează administraţiei de la Tiraspol un apel, în care cere acesteia să urmeze exemplul Chişinăului şi să reducă în mod corespunzător efectivul formaţiunilor sale militare.
În acest context pe data de 8 august va fi propus spre semnare proiectul acordului cu privire la spaţiul comun de apărare, care prevede unificarea forţelor armate din subordinea Chişinăului şi a formaţiunilor militare ale regiunii transnistrene şi crearea în perspectivă a unui comandament militar unic. În declaraţie se mai spune că va fi propusă şi semnarea imediată a deciziei protocolare cu Ministerul Apărării de la Chişinău şi departamentul militar de la Tiraspol cu privire la măsurile de sporire a încrederii.
Printre aceste măsuri, Voronin numeşte instalarea unei linii telefonice directe între conducătorii departamentelor militare ale părţilor, schimbul de informaţii privind structura organizatorică şi efectivul armatei, privind aplicaţiile şi alte deplasări ale unităţilor militare, precum şi propunerea de a constitui o comisie mixtă, care se va ocupa de problemele creării spaţiului comun de apărare a statului.
Voronin îşi exprimă convingerea că noile iniţiative ale Chişinăului vor fi susţinute de administraţia regiunii transnistrene, de Misiunea OSCE, de ţările garante şi de întreaga comunitate internaţională.
În acelaşi timp mediile oficiale de la Tiraspol califică noile iniţiative ale Chişinăului drept o nouă cruciadă. Agenţia Olvia-press, care reflectă de obicei punctul de vedere al administraţiei transnitrene, consideră că cea de-a patra întâlnire dintre Voronin şi Smirnov va fi foarte şi foarte dificilă din cauza atmosferei tensionate, create în relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol. Aceste tensiuni se datorează, în opinia agenţiei citate, conducerii Republicii Moldova şi în special preşedintelui Voronin, care a făcut o serie de declaraţii dure la adresa Tiraspolului. Agenţia tiraspoleană concluzionează că iniţiatorul noii cruciade, Vladimir Voronin, ar putea veni cu noi surprize. Este puţin probabil ca pe data de 8 august părţile să ajungă la o înţelegere, deoarece Moldova a iniţiat un joc periculos, un joc la limita încălcării regulilor, opinează agenţia tirapoleană Olvia-press.
Din Chişinău, Lina Grîu, Radio Europa Liberă.