Linkuri accesibilitate

27.07 - București: Vizita la București a premierului Vasile Tarlev


Premierul României, Călin Popescu Tăriceanu primit la Chișinău în 2007 de omologul său Vasile Tarlev
Premierul României, Călin Popescu Tăriceanu primit la Chișinău în 2007 de omologul său Vasile Tarlev

S-a discutat despre modalităţile concrete în care R. Moldova îşi va achita datoriile către România, datorii mai ales către sectorul energetic.



27 iulie 2001

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Ara Șeptilici).

Vizita la București a premierului Vasile Tarlev.

Revenim la Bucureşti, la vizita primului ministru al Republicii Moldova, Vasile Tarlev. Cum aminteam, cel puţin pînă la acest punct al vizitei cele două părţi au părut să se menajeze reciproc, cel puţin la nivelul aprecierilor făcute în fata mass media. Detalii de la Ara Şeptilici.

Aflat la prima sa vizită oficială în Romania, premierul Republicii Moldova, Vasile Tarlev a ţinut să precizeze că obiectivele prezenţei sale la Bucureşti nu sunt politice, ci, aşa cum declarase şi preşedintele Vladimir Voronin în urmă cu cîteva luni, strict pragmatice. S-au evidenţiat în primul rînd, ceea ce premierul Tarlev a numit „barierele economice” dintre cele două ţări.

V. Tarlev: „Am evidenţiat acele momente care astazi, practic sunt ca bariere în relaţiile bilaterale economice, ceea ce este foarte important în relaţiile de colaborare între Republica Moldova şi România pe plan internaţional, pe plan bilateral, economic şi acele acte, acele acorduri care astazi le-a semnat între guvernul republicii Moldova şi guvernul Romaniei sunt foarte importante.

Înţelegem foarte mult perioada de tranziţie a Romaniei, dar acel sprijin financiar care a fost înţeles de preşedinţii ţărilor noastre şi acuma aplicat în viaţă la nivel de guvern pentru a acorda ajutorul financiar de pregătire a paşapoartelor a unor grupuri de cetăţeni din Republica Moldova este foarte important. Este important şi faptul că este necesar sprijinul ambelor ţări în susţinerea bilaterală în organismele internaţionale, folosirea potenţialului şi relaţiile pe care le are Republica Moldova în piaţa CSI, în organismele financiare internaţionale pe care le avem, OSCE, Uniunea Europeană, Pactul de Stabilitate şi alte domenii au fost examinate momentele care ţin de îndeplinirea acordului de comerţ liber semnat între Republica Moldova şi Romania.” [...]

S-a discutat şi despre modalităţile concrete în care Republica Moldova îşi va achita datoriile către Romania, datorii mai ales către sectorul energetic. Şefii celor două guverne au convenit ca Romania să se implice mai mult în privatizarea unor obiective din Republica Moldova, urmînd ca paşii concreţi ai acestei acţiuni sa fie definitivaţi într-o vizită ulterioară pe care reprezentanţi ai guvernului şi oameni de afaceri romani o vor efectua în toamna acestui an la Chişinău.
XS
SM
MD
LG