Gropile şi denivelările pe carosabil sunt o constantă care cultivă prin definiţie un soi de resemnare colectivă. Contraproductivă, ca orice resemnare a celor mulţi. Şi iată că nişte voci disperate ies din tonalitate şi încearcă să meargă pe contrasens.
Dreptul tău - dreptul de a cere despăgubiri pentru drumurile proaste
E vorba despre câţiva conducători auto care încearcă să dea în judecată autoritățile pentru că și-au deteriorat mașinile urmare a calităţii proaste a carosabilului. În timpul nopții, sau pe timp de ploaie o groapă este greu de ocolit, oricât de precaut ar fi stilul de conducere a vehiculului. Numai că furia cauzată de un cauciuc explodat sau de pivotul fracturat se volatilizează atunci când pătimitul intră în moara justiţiei. Puțini dintre conducătorii auto au răbdare dar și curaj să obţină despăgubiri. Iată ce spune avocatul Vitalie Postolache:
„Practica judiciară din Moldova cunoaşte câteva cazuri referitoare la repararea prejudiciului cauzat şoferului. Şoferul circulând cu automobilul a nimerit cu roata într-o groapă şi astfel şi-a deteriorat autovehiculul. Ulterior Curtea de Justiţie a constatat culpabilitatea Companiei municipale „Exdrupo”, care a achitat prejudiciul cauzat”.
Un conducător auto care a nimerit cu maşina într-o groapă, trebuie să cheme imediat poliţia, care fixează într-un proces verbal circumstanțele producerii avariei. Ulterior, trebuie să identifice autoritatea responsabilă de întreţinerea drumului, să supună automobilul unei revizii tehnice, şi, eventual, cu un avocat, să meargă în instanță.
Acest șir de proceduri îi sperie pe cei mai mulți șoferi, care recunosc că preferă să-și repare mașinile din banii proprii, decât să pornească un proces judiciar. Tudor Iaşcenco, directorul publicaţiei Cuvântul de la Rezina, care a făcut mai multe investigaţii privind traseul Orhei-Rezina, unul dintre cele mai deteriorate drumuri din republică, spune că şoferii şi chiar conducătorii agentilor economici care suportă pagube importante din cauza maşinilor deteriorate pentru că circulă pe drumul respectiv, deşi se plâng, nu recurg la judecată din cauza că se tem de procese lungi şi interminabile şi a nesiguranţei că vor putea obţine câştig de cauză:
Tudor Iaşcenco: „Cel puţin doi agenţi economici din regiune în ultimii doi ani au pregătit actele pentru judecată, unul deja le-a depus. E vorba de nişte autocamioane de mare tonaj care s-au defectat din cauza drumului de centură de la Rezina, un drum foarte defectat. Chiar luna trecută a fost pe alocuri reparat, dar toate investiţiile se duc în van, pentru că dacă nu se face o reparaţie capitală, şoseaua revine la starea ei dezastruoasă. Oamenii nu se adresează în instanţă pentru că nu cunosc ce măsuri de restabilire în drepturi le oferă legea, dar şi pentru că nu sunt siguri că vor reuşi să dovedească în instanţele noastre că automobilul s-a stricat anume pe acest drum, iar autorităţile responsabile vor achita costurile pagubelor cauzate” .
Totuși, avocatul Vitalie Postolache încurajează șoferii să-și revendice drepturile.
Vitalie Postolache: „În cazul în care suportă o deteriorare imediată, vizibilă a automobilului, şoferul poate spera şi solicita recuperarea prejudiciului, dar trebuie să fie pregătit pentru un proces lung, de cel puţin un an” .
În instanțele moldovenești au ajuns și cazuri cu urmări mai grave. Preşedintele Ligii de protecţie a consumatorilor Roman Mihăeș susține că lipsa semnalizărilor necesare este una dintre cauzele de producere a accidentelor rutiere, și, respectiv, un temei de a obține despăgubiri în instanță:
Roman Mihăeş: „Am un caz în care a fost săvârşit un accident rutier. Drumul era în reparaţie şi maşina s-a lovit de o grămadă de nisip. Era noapte şi nu erau puse sistemele de semnalizare ca şoferul să vadă că acolo este reparaţie. Şi dânsul a câştigat în Curtea Supremă de Justiţie dosarul prin care a fost declarat nevinovat de producerea accidentului, pentru că s-a încercat să-l facă vinovat de acest accident. Şi acum el s-a adresat în instanţa de judecată cu o cerere privind recuperarea pagubelor materiale, 60 mii pentru reparaţia maşinii, şi pagubelor morale, pentru că în maşină erau copii şi soţia când s-a produs accidentul şi au fost traumaţi, şocaţi”.
Important este, spune Roman Mihăeș, ca șoferii să ia toate măsurile necesare la fața locului, să se asigure că poliția a fixat cum se cuvine circumstanțele și să facă revizia tehnică. Astfel ca să poată proba prejudiciul în instanță.
Poliţia Rutieră susţine că în foarte puţine cazuri şoferii cheamă agenţii pentru a stabili anumite pagube. Cel mai des poliţia intervine atunci când se produc accidente de maşini din cauza drumurilor. Şefa Serviciului Relaţii cu Publicul al Direcţiei Poliţia Rutiere, Aurelia Mija:
Aurelia Mija: „Cazurile acestea sunt calificate drept nefaste. În caz că este o adresare, poliţia merge la faţă locului, cercetează, stabileşte cauza producerii acestei defecţiuni şi emite o încheiere prin care confirmă că într-adevăr automobilul acesta s-a deteriorat din cauză că nu este capacul la o fântână subterană sau că drumul e deteriorat. Anul acesta avem 15 adresări”.
Recent intram în Chişinău împreună cu un jurnalist străin pe la Ciocana. În curba din marginea capitalei oaspetele a observat un banner care anunţa cu nonşalanţă, în limba lui Sheakespeare, că suntem bineveniţi în oraşul drumurilor rele. Jurnalistul a apreciat sinceritatea autocritică a edililor care acceptă afişajul, spunându-mi că aceeaşi neputinţă şi-o asumă edili din Occident atunci când în unităţile de transport public de pasageri sunt afişate avertismente de genul „Atenţie la buzunare! Operează hoţi”.