Linkuri accesibilitate

13.07 - Chișinău: Rusia încheie o etapă în distrugerea tehnicii blindate din Transnistria


Administraţia de la Tiraspol: procesul de casare este „o distrugere barbară a scutului blindat al Rusiei”.




13 iulie 2001

Ora Moldovei.

Rusia încheie o etapă în distrugerea tehnicii blindate din Transnistria.

Dan Ionescu: Grupul operativ de trupe ruse dislocat în Transnistria a încheiat o nouă etapă de distrugere a tehnicii blindate din dotare. Tot astăzi şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, William Hill, s-a întâlnit cu vicepreşedintele Parlamentului, Vadim Mişin, şi cu ministrul de externe, Nicolae Cernomaz, cu care a discutat despre stadiul de soluţionare a conflictului transnistrean. La întrevederea cu ministrul de externe, William Hill şi-a exprimat satisfacţia faţă de modul în care se desfăşoară procesul de casare a tehnicii militare din dotarea fostei armate ruse a 14-cea. Nicolae Cernomaz a declarat la rândul său că „prin susţinerea procesului de casare şi retragere a tehnicii militare şi a muniţiilor, Federaţia Rusă dovedeşte respectarea angajamentelor pe plan internaţional şi are un avantaj net de imagine”. În consecinţă, a remarcat ministrul, au de câştigat nemijlocit şi relaţiile moldo-ruse. Amănunte de la Lina Grîu.

Astăzi la Tiraspol s-a încheiat casarea a 10 maşini blindate de luptă din dotarea grupului operativ de trupe ruse, proces început acum o săptămână. Au fost secţionate o maşină blindată tip BMP, două de tip BTR-70 şi şapte maşini de tip BTR-60. Casarea blindatelor a fost încheiată la două săptămâni după ce au fost secţionate printr-o procedură similară 10 tancuri T-64 din dotarea trupelor ruse, cantonate în Transnistria.

Distrugerea tehnicii militare ruse are loc în conformitate cu angajamentele semnate de Federaţia Rusă la Istanbul privind forţele armate convenţionale în Europa, prin care aceasta se obliga, printre altele, să-şi retragă până la sfârşitul anului 2001, armamentul greu de pe teritoriul Republicii Moldova.

O opoziţie dură faţă de aceste procese a manifestat administraţia de la Tiraspol, în opinia căreia procesul de casare este „o distrugere barbară a scutului blindat al Rusiei”. Potrivit unor surse din cadrul grupului operativ de trupe ruse, pentru data de 19 iulie este programat începutul lucrărilor de casare a următorului lot de tehnică militară grea, inclusiv a opt tancuri, 17 blindate şi 47 de staţii mobile de telecomunicaţii.

Procesul este monitorizat pe toată durata lui de reprezentanţi ai Misiunii OSCE în Republica Moldova şi de experţi militari francezi şi americani din cadrul OSCE. În viitorul apropiat grupul tripartit de experţi OSCE-Moscova-Tiraspol, care şi-a început activitatea săptămâna trecută, urmează să coordoneze casare sau evacuarea altor 250 de unităţi de tehnică militară grea, tancuri şi blindate, precum şi chestiunile legată de finanţarea lucrărilor de către statele membre ale OSCE.

Potrivit experţilor militari, procedura specială de secţionare a unei maşini militare de luptă costă între 1 000- 1 500 de dolari. Venitul obţinut este împărţit în jumătate între Moscova şi Tiraspol, iar metalul rezultat în urma procesului de casare este folosit ca materie primă pentru uzina metalurgică de la Râbniţa.

În conformitate cu prevederile Tratatului adaptat FACE, Rusia s-a angajat să retragă 108 tancuri, 214 blindate, şapte elicoptere şi 125 piese de artilerie. Acelaşi grup tripartid de experţi elaborează în prezent detaliile operaţiunii de casare a unei părţi considerabile din cele peste 40 de mii de tone de muniţii ruseşti depozitate la Colbasna. Astăzi grupul de experţi a vizitat depozitul de la Colbasna, fapt inedit în sine, deoarece până în prezent la acest depozit nu a avut acces decât militarii ruşi, iar încercările din ultimii doi ani ale OSCE-ului de a obţine inspectarea muniţiilor de către un grup de experţi internaţional nu s-au soldat cu succes.

Solicitat de noi, şeful Misiunii OSCE în Republica
William Hill cu misiunea OSCE în teren, 2001

Moldova, William Hill a evitat să comenteze această vizită, menţionând că ea face parte din procesul de lucru al grupului de experţi, iar rezultatele vor fi făcute publice în luna septembrie.


În acelaşi timp, William Hill s-a arătat îngrijorat de faptul că săptămâna trecută nu a avut loc şedinţa grupurilor de experţi Chişinău-Tiraspol, la care ar fi urmat să fie discutate chestiuni referitoare la statutul regiunii transnistrene şi la garanţiile, pe care este dispus să le acorde Chişinăul. Proiectele respective ar urma să fie examinate la întâlnirea la care va avea loc pe data de 8 august între Vladimir Voronin şi Igor Smirnov. William Hill a spus însă că are confirmarea faptului, că săptămâna aceasta întâlnirea grupurilor de experţi va avea loc.

Chişinăul oficial şi Tiraspolul dau interpretări diferite motivelor pentru care întâlnirea din săptămâna trecută nu a avut loc. Potrivit şefului comisiei de experţi din partea Chişinăului, Vasile Sturza, partea transnistreană încearcă să evite dialogul, iar prin neprezentarea la şedinţă, şeful grupului de experţi de la Tiraspol, Valeri Liţkai, încearcă să sugereze că transnistrenii nu vor participa la întâlnirea din 8 august.

În acelaşi timp Tiraspolul motivează tergiversarea dialogului prin faptul că structurile instituţionale pentru negocierea cu Tiraspolul a fost creată de preşedintele Voronin abia la sfârşitul lunii trecute, iar experţii transnistreni nu au avut suficient timp pentru a încheia consultările cu mediatorii şi garanţii.

Din Chişinău, Lina Grîu, Radio Europa Liberă.

*

Dan Ionescu: Într-o declaraţie a Uniunii jurnaliştilor din Moldova, difuzată astăzi, se spune că decizia Sinodului bisericii ortodoxe ruse de a-l numi în funcţia de rector al Seminarului teologic de la mănăstirea Noul Neamţ pe episcopul de Dubăsari şi Tiraspol, Iustinian, menţine conflictul aparent bisericesc dintre Chişinău şi Tiraspol. În declaraţie se apreciază, între altele, că publicaţiile ruseşti, care susţin regimul separatist de la Tiraspol, fac un mare deserviciu Federaţiei Ruse, în special Patriarhiei ruse, care „în loc să atenueze orice motiv de discordie, reuşeşte, prin acţiunile episcopului Iustinian numit de ea, să tensioneze situaţia într-o zonă extrem de vulnerabilă.

În ceea ce ţine de mass media ne rezervăm dreptul de a declara drept neavenite şi incompatibilă cu porevederile Codului de deontologie profesională a jurnalistului practica unor medii de informare de la Tiraspol şi Moscova, care propagă învrăjbirea religioasă, duşmănia interetnică şi xenofobia”, se mai spune în declaraţia Uniunii jurnaliştilor din Moldova. Între timp cei patru ierarhi ai Mitropoliei Moldovei, antrenaţi în conflictul de la Noul Neamţ – Mitropolitul Vladimir, episcopii Dormidont, Anatolie şi Iustinian au şi plecat la Moscova, unde Sinodul Patriarhiei ruse s-a reunit astăzi în şedinţă. Sinodul ar urma să ia o decizie în privinţa postului de director al seminarului teologic de la mănăstirea Noul Neamţ.
XS
SM
MD
LG