Cei care au vizitat vreodată Praga, s-au convins cît de bine este pus la punct aici transportul public: întotdeauna vine la timp, niciodată nu întîrzie nici metroul, nici tramvaiul, rareori se întîmplă să întîrzie autobuzele, dar asta doar datorită penelor auto.
Pe șoferii acestor vehicole, chiar dacă poți să-i observi mai bine cînd li se termină schimbul de 4 ore, este o plăcere să-i vezi în forme speciale, călcate, bine îngrjite - asta îți dă și mai multă încredere în transportul public, știind că esti pe mîini bune. Poate că s-ar părea un detaliu de neglijat, însă hainele bine îngrijite dau angajaților un „look” mai solid, de profesioniști.
Îmi amintesc aici de o istorioară povestită la liceu de profesoara de geografie: ne spunea că pe vremea colonizării continentului american de către europeni, un marinar a închiriat un „costum” din acela din care purtau oamenii din înalta societate, pentru a-și prezenta ideea sa „de afaceri” unor importanți negustori şi în scurt timp a devenit un om foarte bogat.
Cred că pentru a atrage investiţiile în Moldova, „legea” cea mai stringentă de care avem nevoie este „Dress Code-ul” conform căreia toți cei care activează în business sau în domeniul academic - să poarte la serviciu haine corespunzătoare, iar cei care muncesc necalificat, fie la stat sau în firme private, să poarte haine de muncă cu însemnele organizației respective.
La compania în care lucrez, avem un „Dress Code” pe care trebuie să-l respectăm. La început unii colegi se întrebau de ce trebuie să respecte acest „Dress Code”, dacă ei se simt bine în maiou și în blugi: li s-a răspuns că oamenii îmbrăcaţi la cravată sunt mai puţin tentaţi să fie relaxaţi sau puţin eficienţi la serviciu, iar pentru compania noastră eficiența contează.