5 iulie 2001
Ora Moldovei.
Duma de Stat, Transnistria și Uniunea Rusia-Belarus.
Mai mulți deputați au reacționat astăzi la ultimele manevre ale Dumei de stat a Federației Ruse în favoarea asocierii Moldovei și Transnistriei la Uniunea Rusia-Belarus. Detalii de la Lina Grîu.
Duma de stat a Federației Ruse are în examinare un proiect de decizie, prin care recomandă ,,președinților Belarusiei, Moldovei și Transnistriei să procedeze cât mai urgent la consultări pentru crearea unei uniuni statale comune”. În proiectul de hotărâre privind crearea condițiilor necesare pentru alipirea Republicii Moldova și a Transnistriei la statul unional se spune că ,,dată fiind voința politică a popoarelor Transnistriei și Republicii Moldova, exprimată în cadrul alegerilor și a referendumurilor, aderarea simultană a Tiraspolului și a Chișinăului la Uniunea Rusia-Bielarus constituie baza cea mai potrivită pentru soluționarea problemei transnistrene”.
Potrivit proiectului, în acest sens ar urma să fie inițiate consultări și pe linie parlamentară. Proiectul de document a fost inițiat de deputatul Gheorghe Tihonov, șeful comisiei Dumei de stat pentru asistență în soluționarea problemelor politice și economice ale Transnistriei, cunoscut prin opțiunile sale privind sprijinirea regimului separatist de la Tiraspol.
În Parlamentul de la Chișinău documentul a trezit o reacție negativă atât din partea opoziției, cât și a partidului de guvernământ. Într-o scrisoare apel, adresată ieri Dumei de stat a Federației Ruse, semnată de președintele comunist al Parlamentului, Eugenia Ostapciuc, proiectul de document este calificat drept un model de dinamitare a procesului de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol, menționându-se că acesta nu contribuie în nici un fel la apropierea pozițiilor părților.
În scrisoare se menționează că Transnistria nu poate participa la negocierile privind aderarea la uniunea Rusia-Belarus decât în componența delegației Republicii Moldova. Mesajul se încheie cu un apel, adresat deputaților Dumei de stat de a nu face pași, ce ar pune în pericol procesul de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean și de a nu adopta proiectul propus de Gheorghe Tihonov.
Un asemenea document ar scădea din autoritatea internațională a Federației Ruse în calitate de garant în procesul de negocieri”, opinează Eugenia Ostapciuc în scrisoarea adresată deputaților Dumei de stat.
La rândul lor, liderii grupurilor parlamentare necomuniste din Parlament consideră că eventuala adoptare a unui asemenea document ar echivala cu recunoașterea din partea Rusiei a republicii transnistrene autoproclamate.
Vicepreședintele grupului parlamentar al Partidului Popular Creștin-Democrat, Vlad Cubreacov: ,,Proiectul de rezoluție, aflat în examinarea Dumei de stat a Federației Ruse reprezintă un abuz și o ingerință grosolană în politica mai multor state, printre care și Republica Moldova. De fapt, acest demers al unor deputați din Duma de stat de la Moscova se înscrie pe linia trasată de o altă decizie din 1996, prin care Duma de stat a declarat partea de Est a Republicii Moldova, Transnistria, ca zonă de interes special al Federației Ruse. Ceea ce este în măsură să ne revolte, să ne indigneze, este faptul că Transnistria este calificată ca stat independent, egal cu Moldova. Practic, este o primă recunoaștere oficială a Transnistriei în cazul în care acest proiect va fi adoptat, fapt inacceptabil și care contravine spiritului documentelor interstatale, care urmează să fie adoptate și ratificate de parlamentele celor două țări. Eu mă refer la tratatul de bază, care urmează până la sfârșitul acestui an să fie semnat și ratificat de legislativele de la Moscova și Chișinău. În acel tratat sunt enunțate principii general acceptate, în special principiul respectării integrității teritoriale a statelor și neamestecul în treburile interne ale acestora.”
Președintele grupului parlamentar al Alianței ,,Braghiș”,
Dumitru Braghiș: ,,Eu cred că aprobarea unei asemenea decizii este într-un fel o frână în procesul de reglementare a problemelor cu Transnistria, deoarece vrem noi sau nu, ne place sau nu, dar problema aceasta, sau o asemenea abordare a problemei le dă liderilor de la Tiraspol un argument în plus, sau o posibilă soluție în ceea ce se numește recunoașterea autoproclamatei republici nistrene. Cred că acesta tot nu este un pas bun care ar duce la soluționarea mai operativă a problemelor cu care ne confruntăm. De aceea sunt convins că aceasta nu este o decizie care ar putea să ne dea ceva pozitiv în dezvoltarea noastră de mai departe.”
În după amiaza zilei a devenit cunoscut că fără a ține cont de atitudinea negativă a Parlamentului moldovean, Duma de stat a adoptat proiectul de hotărâre privind crearea condițiilor necesare pentru alipirea Republicii Moldova și a Transnistriei la statul unional.
Din Chișinău, Lina Grîu, Radio Europa Liberă.
*
Dan Ionescu: Astăzi s-a încheiat la Stepanakert, capitala regiunii Nagorno-Karabakh, întrunirea șefilor diplomațiilor a patru republici nerecunoscute pe plan internațional din fostul spațiu sovietic și anume: Nagorno-Karabakh, Abhazia, Transnistria și Osetia de Sud. Într-o declarație finală participanții au chemat la soluționarea pe cale politică a conflictelor regionale și la dezvoltarea relațiilor economice în spațiul caucazian și al bazinului Mării Negre.