Deşi părea imposibil la prima vedere, poporul egiptean a reuşit ca după 18 zile de proteste non-stop să înlăture regimul Mubarak de la putere, care guverna ţara în mod autocrat timp de 29 de ani.
Ceea ce s-a petrecut la Cairo nu este decît o evoluţie firească a societăţii egiptene, iar acest lucru este comun pentru toate societăţile de pe glob. Există anumite legităţi după care evoluează toate societăţile. De exemplu, obţinerea independeţei multor ţări de pe continentul african a fost un proces care s-a realizat indiferent care a fost poziţia marilor puteri. Diferenţa constă numai în faptul că în unele ţări, din cauza anumitor motive obiective sau de conjunctură, aceste evoluţii au loc cu întîrziere. Iată chiar anul acesta Sudanul de Sud şi-a obţinut independenţa.
Dacă analizăm evoluţia formaţiunilor de guvernare încă din antichitate, observăm că multe din imperii şi monarhii se menţineau la putere mii de ani, după care prin Evul Mediu imperiile dominau sute de ani şi odată cu Epoca Modernă menţinerea la putere s-a redus la zeci de ani. Iată această evoluţie o observăm în Egipt, care, ca şi alte ţări din lume, cum este Rusia sau China - parcurg perioada regimurilor, care durează zeci de ani. După ce această perioadă se va consuma vor urma guvernarile, care durează maxim două mandate a cîte 4 ani, aşa cum avem în ţările dezvoltate din Occident.
Dacă e să fac o paralelă cu Republica Moldova, aş vrea să cred că odată cu prabuşirea imperiului sovietic, noi am depăşit perioada guvernărilor care durează zeci de ani. După două mandate de guvernare comunistă, sunt aproape sigur că şi partidele liberale se vor menţine la guvernare două mandate complete, indiferent de manevrele comuniştilor.