17 ianuarie 1998
Oameni, destine, istorie.
Mircea Danieliuc: Momente și schițe din lumea cinematografiei.
O emisiune de Mircea Iorgulescu.
Invitat: Mircea Danieliuc.
Regizor de film, regizor de teatru, actor, scenarist și, mai nou, scriitor, în decembrie 1997 Editura Univers i-a publicat romanul „Pisica ruptă”, primul roman al lui Mircea Danieliuc, dar și primul roman de un autor român din România apărut la această editură. „Pisica ruptă” este un roman autobiografic și totodată un roman cu cheie, unele dintre personaje avînd modele reale, ușor de identificat sub numele de împrumut atribuit de autor. Există însă și personaje ce apar cu numele lor adevărate.
Dincolo de acest nivel de lectură oarecum cancanier, inevitabil cancanier, „Pisica ruptă” este o mărturie abia deghizată literar a unuia dintre cei mai importanți regizori de film din România post-belică.
O mărturie în centrul căreia se află evocarea unui gest făcut de Mircea Danieliuc la jumătate anilor ʼ80, cînd, pentru a forța deblocarea filmului „Glissando”, oprit de cenzură, regizorul și-a depus carnetul de membru al Partidului Comunist. Fără să ia o atitudine teatrală, eroizantă, mai degrabă înclinat către sarcasm și autoderiziune, Mircea Danieliuc folosește acest moment epic pentru a construi, într-o narațiune crudă și nervoasă, imaginea unei lumi nevrotice, a unui ospiciu dezlănțuit.
De altfel, cartea evocă și primii ani de după 1989, în aceeași ordine a smintelii colective și individuale. Incă mai important, în „Pisica ruptă” poate fi descoperit în filigran și un veritabil auto-portret: al autorului imprevizibil, contorsionat, în conflict cu el însuși, dar și cu toată lumea, hipersensibil, apucat, care este Mircea Danieliuc.