4 februarie 2001
Priorități la Ministerul de Finanțe.
Interviul săptămînii. (Reporter: Radu Stănescu).
Invitat : Mihai Tănăsescu, ministrul finanţelor.
Europa Liberă: Domnule ministru, care sunt priorităţile ministerului finanţelor din acest an ?
M. Tănăsescu: Prima prioritate pe care o consider importantă este cea legată de definitivarea legii bugetului general consolidat pentru anul în curs. Această prioritate este legată desigur, de modul în care vom aborda politica bugetară, politica fiscală şi politica de îndatorare externă a ţării. Plecînd de la aceste 3 componente prin politica bugetară pe care vrem să o aplicăm anul acesta, ea va avea un caracter de noutate, în aşa fel încit bugetul pentru anul în curs să fie prezentat pe programe, pe proiecte şi încercăm să facem pentru prima data şi o prognoză pentru 2 ani. Sigur, aceasta în ideea în care bugetul trebuie privit pe un termen mediu şi nu doar pe un termen de un an de zile.
Europa Liberă: Ce aveţi în vedere în ceea ce priveşte politica fiscală ? În privinţa TVA-ului, a simplificării şi unificării reglementărilor fiscale şi nu în ultimul rînd în privinţa impozitului pe venitul global?
M. Tănăsescu: În mod normal reforma fiscală este un proces mai lung, nu este un proces de cîteva luni de zile. El trebuie însă început. Primul pas trebuie făcut în ceea ce priveşte impozitul pe venitul global, care este un impozit nou, care s-a introdus, sau care funcţionează de anul acesta.
Sunt unele probleme legate de acest impozit, mulţi nu înţeleg despre ce este vorba, campania aceasta de învăţare a oamenilor pe de-o parte şi învăţare a celor din aparatul fiscal, pentru că şi ei trebuie foarte bine educaţi din acest punct de vedere, va începe în zilele următoare, urmînd ca, într-o perioadă de cîteva luni de zile, - şi din aceasta cauză am şi luat hotărîrea să amînăm cu 2 luni de zile depunerea declaraţiilor de impunere -, ca să avem timpul necesar de a învăţa şi noi şi contribuabilii acest tip de impozit. În ceea ce priveşte TVA, cel puţina la nivelul acestui an, rămîne aşa cum funcţionează la ora actuală, cu o cotă unică de 19 %. [...]
Europa Liberă: Săptămîna viitoare soseşte la Bucureşti echipa de negociatori ai FMI, condusă de noul negociator Neven Mates, pentru o misiune, cum spune FMi de „facts finding” de strîngere de date, de evaloarea a stării actuale a economiei romanesti. După cum se ştie, veţi propune FMI încheierea unui nou acord stand-by. Ce tip de acord aveţi în vedere ?
M. Tănăsescu: Acordul viitor trebuie să fie un acord credibil, realist, aferent pieţei romaneşti, să fie un acord ăn care să credem şi noi şi partenerii nostri de la FMI. Ca să fie un acord care să reflecte realitatea şi care să fie dus pînă la capăt. Că v-am spus că elementul seriozitate este foarte important în tot ceea ce facem, cred că soluția cea mai bună, dar trebuie discutat si cu partenerii nostri de la fond, va fi probabil un nou acord stand-by pentru un an, un an şi jumătate. [...] Intenţionăm ca acest deficit să fie administrabil. Acest lucru înseamnă un deficit cuprins între 3 şi 4 %.
Europa Liberă: În sfîrşit, ce aveţi în vedere în ceea ce priveşte relaţia cu agenţiile de rating ? Si in privinţa imbunătăţirii în acest an a ratingului de ţară al Romaniei?
M. Tănăsescu: Ratingul este dat de o stare de fapt. Atunci cînd cineva te cotează, dacă eşti mai bun sau mai rău, acest lucru il face pe baza lucrurilor pe care le demonstrezi. Deci noi, prin ceea ce dorim să facem anul acesta prin aceasta elaborare a bugetului în concordanţă cu FMI, prin continuarea programelor cu Banca Mondială, prin dialogul cu piaţa de capital privată, prin continuarea proiectelor de investitii în infrastructură, cu băncile de dezvoltare, BERD, Banca Europeana de Investiţii; deci, tot acest cumul de factori, va trebui, într-un final să conducă la o ridicare a ratingului pentru Romania.
În acest sens, deja am contactat agenţiile de rating, urmează în cel mai scurt timp să ne întilnim cu dînşii, să le spunem care sunt viziunile noastre, care sunt propunerile noastre pentru anul acesta şi sigur, în funcţie de ceea ce vom livra, ceea ce vom demonstra, în mod cert acest rating va fi îmbunătăţit într-o scurtă perioadă de timp.