Germania este una dintre cele mai mari puteri economice din Uniunea Europeană. Mă întrebam adesea în ce constă secretul care o tot propulsează şi de curînd am aflat o explicaţie la întrebarea mea. Am avut ocazia să lucrez alături de cîţiva nemţi într-o companie, unde pe lîngă cehi, lucrau slovaci, bulgari, sîrbi. Dacă restul angajaţilor erau mai mereu puşi pe glume, adunîndu-se în grupuri mici să se amuze, germanii din preajma noastră erau foarte concentraţi la munca pe care o făceau şi rareori am întrezărit vreun zîmbet pe faţa lor, iar asta doar atunci cînd se pregăteau să meargă la pauza de masă.
Privindu-i pe angajaţii distraţi mă gîndeam la moldovenii noştri, care la fel iubesc să spună multe glume chiar şi atunci cînd nu trebuie. Cei care pot să spună glume, deseori sunt priviţi drept modele pentru ceilalţi şi toţi se „pricălesc” unul de altul - încercînd astfel să fie cît mai glumeţi, mai „dezgheţaţi”. Uneori am impresia că spusul glumelor a devenit neoficial un „sport naţional”, fiind practicat intens chiar şi de unele dintre cele mai înalte persoane din stat. Aproape în fiecare zi, titlurile programelor de ştiri afişează „vorbe de duh” lansate de politicieni, care doresc în felul acesta să fie cît mai populari.
Dacă, însă, dorim să progresăm, ar fi bine să învăţăm de la nemţi: să ne mai lăsăm de glume, la care pretindem că ne pricepem, şi să dăm dovadă de mai multă seriozitate în tot ceea ce facem.