Linkuri accesibilitate

24.01 - Chișinău: O tentativă de diversificare a surselor energetice


Pe parcursul acestui an Itera s-a angajat să furnizeze R. Moldova 800 milioane de metri cubi de gaze naturale.


24 ianuarie 2004

Actualitatea în Republica Moldova.


O tentativă de diversificare a surselor energetice.

Dan Ionescu: Potrivit unor experţi în probleme de energetică, speranţele legate de posibilitatea de a achiziţiona gaze naturale mai ieftine prin intermediul companiei ruse Itera, nu trebuiesc exagerate. Detalii de la Eleonora Lisnic
.

Într-o declaraţie de presă, făcută astăzi de ministrul adjunct al Industriei şi Energeticii, Valeriu Stavinschi, afirmă că, în definitiv, gazele naturale livrate de concernul rus Itera nu sunt mai ieftine, decât cele de la concernul Gazprom. Aceasta, explică ministrul adjunct, deoarece preţul de 65 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale, convenit cu Itera, este costul produsului până la frontiera Republicii Moldova.

Pentru transportarea gazelor la destinaţie, întreprinderea Moldova-Gaz va trebui să mai cheltuie vreo 14 dolari pentru fiecare mie de metri cubi. Prin urmare, preţul real la gazele naturale de la Itera va fi de 79 de dolari pentru o mie de metri cubi, cu doar un dolar mai puţin decât preţul practicat de concernul Gazprom.

Ministrul adjunct al Industriei şi Energeticii, Valeriu Stavinschi, a precizat pentru Radio Europa Liberă, că dând publicităţii acest amănunt nu a dorit să sugereze, că acordul semnat cu Itera nu ar fi avantajos sau oportun. În acelaşi timp, Valeriu Stavinschi este citat de agenţia de presă Flux cu o afirmaţie, potrivit căreiea, până la urmă, tot gazele livrate de Gazprom sunt mai ieftine. De la acest furnizor, şi totodată acţionarul principal al întreprinderii Moldova-Gaz, produsul este cumpărat cu 80 de dolari pentru o mie de metri cubi, dar deoarece Gazprom-ul plăteşte o taxă de aproximativ 2,7 dolari pentru fiecare o mie de metri cubi de gaze naturale tranzitate prin teritoriul moldovean, preţul final perceput de Gazprom, deduce Stavinschi, este de 60 de dolari.

Să precizăm, că anual concernul Gazprom tranzitează prin Republica Moldova în jur de 19 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Contractul cu Itera, semnat la Moscova săptămâna trecută, a fost prezentat drept un succes de directorul general al întreprinderii Moldova-Gaz, Mihai Lesnic. În special, el a menţionat preţul mai mic, cerut de companie.

Pe parcursul acestui an Itera s-a angajat să furnizeze Republicii Moldova 800 milioane de metri cubi de gaze naturale. Din acest volum, părţii drepte a Nistrului îi vor fi livrate 300 de milioane de metri cubi, cantitate ce-ar acoperi 25 la sută din necesităţi. Restul din necesar va fi acoperit de Gazprom, dar în perspectivă se doreşte perfectarea unor contracte şi cu alţi doi furnizori.

Potrivit lui Mihai Lesnic, este posibil ca pe viitor în jur de 50 la sută din necesarul de gaze naturale al Republicii Moldova să fie asugurat din alte surse, decât concernul Gazprom. Necesarul anual de gaze naturale al Republicii Moldova este de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze.

Oricare ar fi preţurile de import la gazele naturale, tarifele pentru consumatori vor rămâne în cel mai bun caz la nivelul celui actual, iar în cel mai rău caz vor fi racordate la raportul leu-dolar. Directorul adjunc al Agenţiei Naţionale pentru Reglementări în Energetică, Veaceslav Chilat, declară că ar fi bine ca instituţia sa să poată cel puţin menţine actualul tarif la gaze – 926 de lei pentru o mie de metri cubi. Mai ales, că acesta este calculat pe baza preţului de achiziţie de 74 de dolari.

Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG