15 ianuarie 2001
Actualitatea.
Comentariu: Neculai Constantin Munteanu
Nelinişti în PD
„Ceva se mişcă în Partidul Democrat. Unii lideri ai partidului îşi continuă campania, de data asta internă, visând la o convenţie naţională către sfârşitul lunii ianuarie, când speră ca apele tulburate de semieşecul alegerilor generale din noiembrie să se limpezească.
Cu această ocazie, partidul lui Petre Roman ar putea consuma criza internă, apărută după campania electorală trecută, marcată de scandaluri, demisii şi dezintegrări de filiale.
... Membrii de rând ai partidului vor să găsească un vinovat pentru procentele pierdute în alegerile generale iar afirmaţia lui Traian Băsescu că ar vrea să candideze la şefia partidului pare a fi balonul de oxigen de care are nevoie partidul.
Pentru partidele din fosta coaliţie, propunerea lui Băsescu la primărie a fost salvatoare. Nu pentru că nu ar mai fi fost candidaţi credibili, ci pentru că vice preşedintele partidului democrat a reuşit în câteva săptămâni de campania să-şi culce la pământ adversarii şi să-l învingă în turul al doilea şi pe candidatul PDSR, Sorin Oprescu.
[...] Nu-i de mirare că anul trecut, când partidele îşi alegeau candiaţii pentru cursa prezidenţială, mulţi au spus mai în glumă, mai în serios că o confruntare Iliescu – Traian Băsescu ar fi decisivă şi are duce la încheierea carierei politice a fostului prim secretar comunist de la Iaşi, Ion Iliescu.
Băsescu a fost una din figurile de marcă ale guvernărilor de până la 1992 şi un om cheie în coaliţia CDR, UDMR, PD care a guvernat între 1996 – 2000. Mai mult, în 1996, când era încă parlamentar în opoziţie şi acuzat de eternii săi rivali din PDSR că ar fi vândut flota comercială pe nimic, el a cerut şi a obţinut ridicarea imunităţii parlamentare, pentru a se pune la dispoziţia procuraturii. A afirmat că nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i miroase iar procurorii i-au dat dreptate după o anchetă, ce-i drept sumară.
[...] Spre deosebire de Traian Băsescu, pus mereu în încurcătură când vine vorba de programe de partid şi ideologie social-democrată, şeful său de partid Petre Roman a preferat mai mereu situaţiile comode, clare, dând senzaţia că nu este necesar să se mai lupte pentru ceea ce are asigurat prin statutul de preşedinte al partidului. Preşedintele PD dă senzaţia că din când în când crede că politica se face din fotoliu, situaţie care se schimbă numai în campania electorală.
[...] Lucrările convenţiei naţionale ale Partidului Democrat se anunţă grele, mai ales că unii vor lideri noi pentru noul mileniu, adică sacrificarea liderilor de până acum. Comentatorii politici au spus după alegerile generale din 2000 că electoratul s-a săturat de numărat costumele şi cravatele Armani ale unor politicieni are nu fac nimic.
Simpatizanţii partidului democrat i-au aşteptat în vizite electorale pe Traian Băsescu pentru că le-a plăcut cum se certa cu şoferii ore în şir, învingându-i în şmecherii şi făcându-i să plătească taxa de drumuri fără să intre în grevă şi fără să mai blocheze drumurile.