Premierul Vlad Filat a prezentat Parlamentului un program de guvernare bazat pe două priorităţi de bază – îmbănătăţirea condiţiilor de trai ale cetăţenilor şi integrarea europeană a ţării. Adresându-se deputaţilor, premierul a spus că nu va accepta niciodată un guvern în care cineva să aibă drept de veto.
Vlad Filat: „Cât timp voi fi prim-ministru, nu voi permite transformarea guvernului din institutie executivă în una onorifică”.
El a avut şi un mesaj către cetăţeni, în care i-a asigurat că nu va fi un premier care va sta în birou şi va privi de sus cum merg lucrurile în ţară: “Nu de un astfel prim-ministru au nevoie cetatenii. Nu de astfel de miniştri au ei nevoie, de aceea le voi cere acelaşi lucru subalternilor – să se întâlnească cât mai des cu oamenii de la care să obţină acea doză de realitate de care este nevoie.”
Că parlamentarii comunişti nu vor susţine programul de guvernare al AIE2 a fost clar de la bun început, când comunistul Mark Tkaciuk a spus jurnaliştilor la intrarea în şedinţa legislativului că acesta seamănă mai mult a beletristică decât cu un document oficial.
Iată însă cum a explicat Europei Libere comunistul Oleg Reidman, considerat drept cel ce gândeşte politicile economice ale partidului comuniştilor, de ce fracţiunea sa nu a susţinut programul guvernului Filat II: “În acest program nu am găsit nici o ţintă care ar putea fi oarecum măsurată. Nici o concreteţe. Nu este clar la ce indicii vrea să ajungă acest govern peste patru ani. Uniunea Europeană, atunci când şi-a propus să lupte cu sărăcia, a spus clar – în 10 ani vom reduce sărăcia cu 25 de procente. Ce vedem în acest program. Nimic decât bla-bla-bla.”
La rândul său, liderul comuniştilor V. Voronin s-a declarat nemulţumit de componenţa cabinetului: “Fabula cunoscută – cum nu v-aţi aşeza, muzicanţi voi răi sunteţi. De aceea, eu absolut nu sunt sigur că membrii acestui govern vor face faţă lucrurilor.”
Cum era şi de aşteptat, Guvernul Filat II şi-a început mandatul cu o majoritate de miniştri din vechiul cabinet. Cele mai multe nume noi au apărut de la partidul premierului, care a schimbat doi demnitari, la interne pe Victor Catană cu Alexei Roibu şi la sănătate pe Vladimir Hotineanu cu Andrei Usatâi, şi a preluat două funţii ministeriale de la AMN. Este vorba despre educaţia, unde ministru va fi Mihai Şleahtiţchi, şi funcţia de vice-premier responsabil pentru integrarea ţarii, care va fi deţinută de Eugen Carpov.
Democraţii şi-au păstrat toţi miniştrii, adăugându-l doar la tehnologii informaţionale pe directorul combinatului de tutun, Pavel Filip, iar liberalii l-au înlocuit pe Ion Negrei cu Mihai Moldovanu în funcţia de vice-premier responsabil cu problem sociale.
Dar ce şanse există ca acest guvern să reziste mai mult de un an, l-am întrebat pe fruntașul comunist, cel de care depinde în mare măsură dacă va fi sau nu ales un nou şef de stat astfel încât riscul alegerilor anticipate să fie depăşit: “În conjuctura actuală nu suntem gata să răspundem afirmativ la această întrebare.”
Premierul însă se declară optimist: “Cu această dispoziţie plecăm în activitatea guvernamentală şi sperăm să avem la dispoziţie anume această perioadă de timp.”