Ascultam zilele trecute un vox în care moldovenii erau întrebaţi despre cum ar trebui să rezolvăm problema constituţională a ţării. Am remarcat că răspunsurile lor erau evazive: „Politicienii ştiu mai bine cum să rezolve...”, „Nu mă prea pricep în politică...”, „Eu nu am unde să lucrez, iar dumneata mă întrebi despre politică...”. Mă întreb de ce moldovenii nu ştiu să caute singuri răspunsuri la întrebări, dar tot aşteaptă ca altcineva să gîndească pentru ei?
Am un cunoscut, care în fiecare dimineaţă cînd îşi duce băieţelul la grădiniţă cu maşina, este bombardat cu zeci de întrebări care mai de care mai haioase, încît uneori îi este foarte greu să se concentreze la drum. Cătălin este un băieţel de 4 ani, care, dacă simte că tatăl îi răspunde evaziv, insistă pînă nu i se răspunde pe măsură. De exemplu, una din ultimele lui întrebări mai „deocheate” a fost: „De ce salcîmul are spini?” A încercat tatăl să-i răspundă în tot felul, întrebarea fiind din domeniul său de specializare, întrucît a absolvit facultatea de Biologie. Răspunsurile ştiinţifice însă nu l-au convins pe micul explorator şi unica explicaţie care l-a mulţumit a fost: „...salcîmul are spini, pentru ca oamenii să nu rupă toate crenguţele şi să le dea la iepuraşi”.
Ceea ce am ramarcat în această poveste este că piciul nu se multumeşte cu orice răspuns, de multe ori încearcă să-şi contrazică tatăl, nefiind de acord cu explicaţiile lui. Cred că acest pui de om – e un viitor lider de opinie, pentru că începe de la o vîrstă fragedă să-şi pună întrebări existenţiale. Pe lîngă aceasta, „viitorul lider de opinie” are norocul de a avea un tată răbdător, care ştie să îi asculte „frămîntările” şi încearcă să găsească cîte un răspuns care să îl mulţumească.
Presupun că moldovenii sunt mai reţinuţi cînd vine vremea să-şi expună părerea, din cauza că părinţii nu le-au cultivat obiceiul de a-şi pune întrebări şi de a căuta singuri răspunsuri la ele. Părinţii au fost obişnuiţi ca altcineva să gîndească pentru ei şi exact în acelaş mod continuă să-şi educe copiii. Consider însă că părinţii trebuie să fie mai receptivi cu copiii lor, să comunice mai mult cu ei şi să înveţe să le ia în serios opinia, pentru că în felul acesta şi copiii vor deveni mai siguri pe sine, şi nu se vor sinchisi cînd va trebui să-şi expuna opinia.