Discutam zilele acestea cu un domn ceh trecut de 40 de ani. Ceea ce m-a impresionat mult din discuţia cu el este faptul că, spre deosebire de praghezi, care sunt reci şi indiferenţi, interlocutorul meu s-a dovedit a fi foarte interesat de Republica Moldova şi istoria ţării noastre. Cînd i-am spus din ce ţară vin, a exclamat: O, Moldova? Ţara vinului bun şi a femeilor frumoase!
Este foarte important faptul cum suntem percepuţi peste hotare şi dacă acestea sunt "brand-urile” prin care suntem recunoscuţi în străinătate, ar trebui să valorificăm mai mult aceste “resurse” de care dispunem la noi acasă.
Dacă de promovarea vinului se ocupă Ministerul Economiei, ambasadele de peste hotare sau vinificatorii înseşi, mă întreb cum am putea promova femeile în Moldova? Este dureros să ştim că Moldova este una dintre principalele “ţări-sursă” de prostituate pentru Europa. Cred că viitoarea guvernare ar trebui să aibă ca prioritate crearea de condiţii benefice pentru ca femeile din Moldova să-şi pună în aplicare talentele şi aptitudinile acasă. De exemplu, în Suedia este mult promovată fata-model, care lucrează în domeniul IT. Noi am putea să încurajăm fetele noastre încă din clasele primare să tindă să obţină o profesie în viaţă. Nu contează dacă vor învăţa să fie croitorese, bucătărese, vînzătoare, educatoare, învăţătoare sau medic. Important este că atunci cînd femeile vor avea o independenţă financiară, nu vor mai fi puse în situaţia de a merge “la negru” peste hotare, cu riscul de a fi traficate.
Şi la sfîrşit, aş vrea să mă adresez bărbaţilor moldoveni: bine ar fi dacă am înceta să ne comportăm “mojiceşte” cu femeile noastre. Violenţa în familie este “un sac fără de fund” şi dacă nu vom fi noi cei care să punem capăt acestui fenomen, femeile noastre vor continua să ia calea pribegiei. Ar trebui să învăţăm să savurăm din plin o cupă de vin, dar totodată să nu lăsăm ca vinul pe care-l bem să trezească “animalul” din noi. Mai mult decît atît, bărbaţii trebuie să fie cei care să ducă greul familiei, iar femeilor să le ofere şansa să facă ceea ce ştiu ele mai bine: să educe tînăra generaţie, de care va depinde viitorul Moldovei. Pentru a realiza o schimbare într-o societate – avem nevoie de o nouă generaţie de mame, pe care noi, bărbaţii, avem obligaţia să o creştem.