Linkuri accesibilitate

PD - negocieri pe stînga și pe dreapta eșicherului politic


Igor Dodon și Zinaida Greceanâi, negociatorii PCRM la discuțiile cu PD
Igor Dodon și Zinaida Greceanâi, negociatorii PCRM la discuțiile cu PD

Igor Dodon (PCRM): „Atât timp cât nu este creată o alianţă într-o formulă, probabilitatea de creare a alianţei în formulă inversă este foarte mare.”










Partidele Alianţei pentru Integrarea Europeană discută din nou în această seară despre cum ar putea înfiinţa coaliţia de centru dreapta. Dar, în cursul zilei, negociatorii Partidului Democrat s-au întâlnit şi cu cei ai Partidului Comuniştilor. Se va înfiinţa coaliţia de guvernare până la 28 noiembrie, marţea viitoare, când Parlamentul nou ales trebuie să se convoace în prima şedinţă? Şi ce se va întâmpla atunci dacă nu va exista nici o coaliţie, fie ea de centru stânga, fie de centru dreapta?

Comuniştii au fost reprezentaţi la negocierile de astăzi cu democraţii Valeriu lazăr şi Vlad Plahotniuc de fostul premier Zinaida Grecianâi şi fostul ministru al economiei Igor Dodon. Solicitat de noi, Igor Dodon a refuzat să ofere detalii, dar presa a scris citând surse apropiate negocierilor că s-a discutat despre partajarea funcţiilor în structurile guvernamentale şi parlamentare.

Oferta comuniştilor pentru democraţi nu este cunoscută, dar anterior o agenţie de presă a dezvăluit cu trimitere la surse anonime din tabăra comuniştilor că lui Marian Lupu i s-ar propune funcţia de presedinte al tarii, lui Vlad Plahotniuc – cea de premier, iar liderul comunistilor ar urma sa fie ales speaker, la o partajare a funcţiilor ministeriale în proporţie de 70 la 30 în favoarea comuniştilor.

Dar iată ce ne-a spus Igor Dodon despre aceste discuţii: “Eu consider că este prematur să aducem detalii. Evident că nu am discutat despre principii şi valori, pentru că noi cu PD avem principii şi valori similare. Declaraţii despre proporţii şi alte elemente acuma sunt premature. Toate la timpul lor. Atât timp cât nu este creată o alianţă într-o formulă, probabilitatea de creare a alianţei în formulă inversă este foarte mare.”

Numai că cel de care depinde cel mai mult culoarea viitorului guvern, Partidul Democrat continuă să fie la fel de nehotărât ca la început cu cine să facă alianţă. După trilaterala de ieri cu PL şi PLDM, democraţii au declarat că şansele rămân de 50 la 50, iar ulterior Valeriu Lazăr a detaliat în cadrul unei apariţii televizate această estimare. “Nici într-un caz, nici în altul nu avem certitudinea că vom putea crea o alianţă pentru patru ani”, a spus Lazăr.

Astăzi, după o întrunire la nivel de conducere de partid, democraţii au intrat într-o nouă rundă de negocieri cu liberalii şi liberal-democraţii. Formula care se discută este ca Vlad Filat să-şi păstreze funcţia de premier, Marian Lupu să devină şef de stat, în doi paşi, după trecerea prin funcţia de speaker, iar liberalilor să le revină cel din urmă fotoliu după rezolvarea crizei politice.

Celelalte funcţii ar urma să fie împărţite, aşa cum propune partidul premierului, în proporţie de 44 la sută liberal-democraţilor şi 56 – liberalilor şi democraţilor. Se pare că liberal-democraţii cred că este timpul ca potenţialii lor aliaţii să-şi definească public opţiunea pentru o alianţă sau alta, dar celelate două partide, liberal şi democrat, spun că mai există multe lucruri care trebuie discutate.

Dacă nici în aceste negocieri, nici în cele dintre comunişti şi democraţi nu se ajunge la un acord până la prima şedinţa a noului parlament, deputaţii vor avea de rezolvat o nouă dispută, legată de cine ar trebui să ocupe funcţia de preşedinte interimar dacă legislativul nu reuşeşte să aleagă un speaker. Explicaţia Curţii Constituţionale este că premierul, dar dacă legislativul nu-i va oferi aceste împuterniciri, norma respectivă constituţională va intra în vigoare în mod automat.

Comunistul Vadim Mişin ne-a spus însă astăzi că este absolut sigur că acest lucru nu se va întâmpla: „Eu sunt absolut convins că până la 28 decembrie lucrurile se vor limpezi şi totul va avea loc în procedură firească. Mi se pare că jurnaliştii în zădar se preocupă de această problemă. Cred că politicienii au suficientă voinţă politică şi minte pentru a ajunge la o înţelegere, fie pe stânga, fie pe dreapta, până la această dată. Speakerul va fi ales, el va deveni şi preşedinte interimar, iar după asta negocierile pot continua pe detalii,” se arată convins deputatul, membru al echipei de vârf de negociatori comunişti.
Previous Next

XS
SM
MD
LG