A trecut mai mult de jumătate de lună după alegerile parlamentare, iar negocierile s-au axat chiar de la început pe instituirea de principii, valori şi mecanizme, dar mai puţin pe dezamorsarea rapidă a crizei politice. Aceste negocieri nu sunt lipsite de acuzaţii reciproce şi am impresia că de fapt campania electorală încă continuă, însă într-o formă latentă.
Am rămas un pic surprins de retorica ostilă a PDM faţă de colegii de alianţă – asta pentru că anume PDM era cel care spunea „Stop războiului politic!“ în campania electorală de anul trecut. Cred că o asemenea maniera dură de negociere nu poate contribui la soluţionarea rapidă a crizei politice.
Mă întreb oare politicienii n-au uitat că alegătorii s-au săturat de alegeri şi că vor o stabilitate politică?
Părerea mea este că pentru a pune punct instabilităţii politice şi pentru a forma o alianţă durabilă partidele politice ar trebui în primul rînd să se împace cu faptul că campania electorală a trecut. Într-al doilea rînd PL şi PDM ar trebui să accepte cedările rezonabile din partea PLDM şi să formeze cît mai repede alianţa. Altfel simplificarea spectrului politic din Republica Moldova urmează să continue.
PLDM a obţinut la alegeri cele mai multe voturi dintre partidele Alianţei pentru Integrare Europeană şi acest lucru a stîrnit probabil gelozii din partea celorlalte partide componente AIE. Totodată sunt de părerea că partidele care recurg la declaraţii care au scopul de a cîştiga în viitor electorat fac o mare greşeală. Aceste acţiuni le slabesc poziţiile, pentru că declaraţiile electorale se fac în cadrul campaniilor electorale.