Linkuri accesibilitate

15.12 - București: Vizita la București a lui Bruce Jackson


Bruce P. Jackson în cursul unei vizite la Praga
Bruce P. Jackson în cursul unei vizite la Praga

Bruce Jackson: „intrarea in Alianţă nu depinde de pozitia geografică sau de dimensiunea forţelor armate dintr-o ţară sau alta ci de împărtăşirea unor valori comune”.


15 decembrie 2000

Actualitatea.
(Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Ingrid Șușu).

Vizita la București a lui Bruce Jackson.

Astăzi s-a încheiat vizita în Romania a lui Bruce Jackson, consilier al preşedintelui ales George W. Bush. Domnul Jackson s-a aflat la Bucureşti ca invitat al Asociaţiei Manfred Woerner. În cadrul unei întilniri avute astazi cu oreşedintele ales Ion Iliescu, domnul Jackson a dezvoltat printre altele cîteva din foarte interesantele aprecieri făcute ieri în cadrul conferinţei Romania şi următorul summit al NATO.

Preşedintele recent ales al Romaniei, Ion Iliescu a apreciat astazi, dupa întilnirea pe care a avut-o cu preşedintele Comitetului Statelor Unite pentru extinderea NATO Bruce Jackson, consilier al preşedintelui american George W Bush că interesul Statelor Unite pt zona sud est europeana nu a slăbit. Ion Iliescu a ţinut să evidenţieze preocuparea administraţiei americane pentru integrarea Romaniei în structurile nord atlantice, după ce a precizat că discutia cu Bruce Jackson a avut în vedere implicarea americana pe plan politic, strategic şi economic în procesul de extindere al Alianţei.

De partea cealaltă preşedintele comitetului de extindere al Statelor Unite a declarat că preşedintele Ion Iliescu a reafirmat angajamentul Romaniei privind accederea în Uniunea Europeană şi în NATO şi, totodată că, pentru americani reprezintă o provocare să lucreze cu noua administratie de la Bucuresti.

Bruce Jackson se află în Romania la invitaţia asociaţiei Manfred Woerner care a organizat la Bucuresti o conferinţă cu tema „Romania şi următorul summit NATO”. (...)

NATO nu încearcă să fie aliatul Romaniei sau Bulgariei neapărat, ci aliatul noilor democraţii întrucît, „intrarea in Alianţă nu depinde de pozitia geografică sau de dimensiunea forţelor armate dintr-o ţară sau alta ci de împărtăşirea unor valori comune”. Bruce Jackson a mai apreciat că în ceea ce priveşte viitorul politic al Romaniei, noua putere are multe de demonstrat, adăugînd că trebuie cîştigată şi păstrată încrederea organizatiilor şi liderilor internaţionali.

Într-un interviu acordat postului nostru de radio, Ioan Mircea Paşcu, propus pentru a prelua portofoliul apărarii a făcut mai multe observaţii legate de raportul noii puteri cu NATO. Raspunzînd unei întrebări adresate de Sabina Fati, domnul Paşcu susţine că Romania va trebui să renunţe la pozitia sa clientelară în relaţia cu NATO.

Ioan Mircea Paşcu: Este simplu. Pînă acum noi am avut un fel de atitudine cu totul şi cu totul, caut să găsesc un cuvînt potrivit, clientelară, poate nu e cel mai bun termen, dar nu-mi vine altul în cap în momentul de faţă, cu alte cuvinte, noi am făcut ce am crezut noi că îi va impresiona pozitiv pe cei care răspund de destinele acestor institutii şi după aceea am asteptat cuminţi ca să fim mîngăiaţi pe creştet, să fim lăudaţi pentru ce am făcut, aşteptînd să avansăm pe drumul integrării. Iată că aceasta tactică s-a dovedit greşită. (...)
XS
SM
MD
LG