Mai mulţi analişti de la Chişinău evaluează şansele ofertei făcute astăzi de premierul Filat partenerilor din alianţă – anume repetarea formulei de până la alegeri, să ducă la formarea unei noi guvernări pro-europene stabile.
Analistul Bogdan Ţîrdea consideră că oferta PLDM-ului ar fi sub aşteptările PD şi PL.
Bogdan Țîrdea: “Este de fapt o perpetuare a acelor propuneri pe care le-a făcut PLDM şi anul trecut, în rezultatul cărora Lupu devine o figură hai să-i spunem simbolică, lipsită de prerogative, iar Ghimpu primeşte într-un fel sau altul un statut marginal în politica moldovenească. Cu atît mai mult oferta domnului Filat s-a redus la nişte posturi, funcţii fără să discute anumite principii, valori, programe politice. Nu mai vorbesc de programe guvernamentale. A fost nu o ofertă, ci o acţiune de PR, eu aşa percep lucrurile.”
Ca răspuns la prima reacţie a democratului Valeriu Lazăr la oferta PLDM, care consideră că Partidul Democrat va fi pus în situaţia de anul trecut, adică să lupte pentru şefia statului, editorialistul Petru Bogatu spune că “Un partid nu trebuie să se cramponeze doar de funcţii, şi pe mine mă miră acest tîrg, că noi vom alege între comunişti şi democraţi. În primul rînd asta spun că ei aleg, ce aleg? Că fac comerţ, tocmeală, aleg posturile care să le ofere, pe cînd un partid normal trebuie să aleagă principiile şi valorile care sînt puse la baza unui program de guvernare, pentru că în fond pentru asta au votat cetăţenii. Cetăţenii n-au votat pentru numărul de ministere şi portofolii pentru Lupu, Filat sau Ghimpu. Ei au votat pentru un anumit curs.”
După ce PLDM, partidul cu cele mai multe voturi de pe dreapta eşichierului politic, şi-a făcut publică oferta pentru o guvernare comună cu PD şi PL, mingea rămîne în terenul Partidului Democrat, spune editorialistul Petru Bogatu.
Petru Bogatu: “Totul depinde de intenţiile şi de bunul simţ dacă vreţi al democraţilor şi al lui Marian Lupu. Dacă ei totuşi optează pentru anumite principii şi valori, eu cred că deblochează lucrurile, dacă nu - sigur că nu deblochează, cel puţin mie mi s-a părut ca un punct de plecare, ca un teren netezit acum, pentru viitoarele negocieri această ofertă făcută de premierul şi liderul democrat-liberal Vlad Filat este promiţătoare”.
Editorialistul crede că în condiţiile cînd PLDM-ul şi-a făcut publică oferta, PD ar trebui să facă transparentă propunerea “generoasă” pe care a primit-o de la PCRM cu care este de cîteva zile în discuţii.
Oazu Nantoi, director de programe la Institutul de Politici Publice, consideră că oferta PLDM urneşte lucrurile din loc, dar nu le şi limpezeşte.
Oazu Nantoi: “Primul pas este făcut, dar asta deloc nu înseamnă că toate problemele sînt rezolvate, deoarece necuratul de regulă se ascunde în detalii. Inclusiv rămîne neclară totuşi perspectiva alegerii şefului statului. Prin urmare, fără negocieri cu Partidul comuniştilor, fără atingerea unui compromis în ceea ce priveşte alegerea şefului statului este greu de comentat oferta făcută de PLDM.”
La părerea lui Anatol Ţăranu însă negocierile cu Partidul Comuniştilor pot fi lăsate pe mai tîrziu.
Anatol Țăranu: “E o chestie absolut secundară. Eu sînt ferm convins că dacă se creează o alianţă de centru-dreapta voturile necesare vor fi obţinute. Dacă politicienii noştri sînt politicieni pro-europeni şi au învăţat ceva pe parcursul celor 8 ani de guvernare comunistă şi au tras învăţăminte şi din anii de propria guvernare, atunci eu pur şi simplu nu văd cum poate să se creeze o coaliţie cu participarea comuniştilor la guvernare.”
O coaliţie dintre PD şi PCRM ar aprofunda criza, crede analistul, pentru că Partidul Comuniştilor în cei 8 ani cît s-a aflat la putere nu a arătat o guvernare eficientă, ci mai degrabă o stagnare.