Zilele acestea multe publicaţii de renume cum ar fi “The Guardian”, “Le Monde” şi altele au publicat depeşe ale diplomaţiei americane furnizate de site-ul WikiLeaks, care scot la iveală dedesubturile politice din multe capitale ale lumii. Mulţi au remarcat limbajul mult mai accesibil folosit în acele depeşe, care pe alocuri este chiar destul de direct spre deosebire de limbajul “ambalat” folosit de diplomaţi şi autorităţi în discursurile lor publice.
Julian Assange, administratorul şi fondatorul WikiLeaks, este profund convins că numai prin cunoaşterea realităţilor poţi să iai o decizie corectă. Aici îmi aduc aminte de o declaraţie a lui Marian Lupu făcută la Bălţi, care spunea că ceea ce vedem noi în viaţa politică moldovenească de zi cu zi este doar vîrful aisbergului. Aceasta şi confirmă faptul că autorităţile au o tendinţă de a se “disocia” uşor de societatea care i-a delegat în frunte. Respectiv, văd justificate şi relevante dezvăluirile făcute de WikiLeaks chiar dacă unii califică acele informaţii ca fiind de proastă calitate.
În general, politica este considerată de mulţi un lucru murdar – rezultat al jocurilor murdare de culise şi după cum putem vedea din aceste depeşe acest lucru se confirmă. Anul acesta un mare oficial luxemburghez a spus în felul următor: “Noi toti ştim ce trebuie să facem, cum să guvernăm, însă marea problemă este cum să rămînem şi populari în urma reformelor pe care le facem?” Din această cauza mulţi politicieni recurg la populism, iar de curînd chiar Barroso a tras un semnal de alarmă în această privinţă spunînd că în Europa populizmul este în creştere.
”In its landmark ruling on the Pentagon Papers, the US Supreme Court ruled that only a free and unrestrained press can effectively expose deception in government. We agree.”
Acest fragment îl putem găsi la secţiunea “despre” pe site-ul WikiLeaks şi prin aceasta încearcă aparent să-şi justifice acţiunile, şi să-şi reafirme convingerile. Guvernele, însă, par să pună pe primul loc mai mult propriile interese deviind în mod constant de la valorile şi idealurile la care aderase iniţial. Aici şi apare conflictul între cei care au convingerea, că trebuie mai multă transparenţă în procesul de guvernare şi cei care guverneaza şi doresc să rămînă la guvernare.